1 šalát a 150 špeciálov nového šéfkuchára

Mladý, ambiciózny, dobrosrdečný a zanietený do svojej práce. Tomáš Vrečič je členom nášho tímu a súčasťou kuchyne FACH Bistra od začiatku roka 2018. Ako sa dostal absolvent školy s ekonomickým zameraním ku gastronómii, čo všetko zažil a aké novinky sme spolu pripravili pre vás?

Tajomný svet fermentovaných limonád

Akokoľvek novodobo môže slovo fermentácia znieť, v skutočnosti tento proces využívali už ľudia v praveku. Predlžovali ňou životnosť potravín a uchovávali si ich na horšie časy. Fermentáciu dobre poznali aj naši starí rodičia a tí prastarí možno ešte lepšie. Veď si len spomeňte ako kedysi doma vyrábali sudovú kapustu alebo kvasené uhorky. No a poznáme ju aj dnes. Práve fermentáciou vznikajú potraviny, ktoré sú v našich kuchyniach prítomné takmer neustále. Zrejúce syry, kvások, kefír alebo droždie sú všetko produkty fermentácie. Túto sezónu však do rodiny pridávame novinku. Fermentované limonády.

FACH SmallTalk: Veľká váha malých vecí

Malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Práve poctiví producenti, výrobcovia či pestovatelia prispievajú k tomu, aby bol svet farebnejší, jedlo kvalitnejšie, príroda zelenšia a človek šťastnejší. Vieme to a práve preto sme sa rozhodli rozprávať o nich viac.

FACH Bratislava_pekaren_cover

Múka, voda, kvások a šťastie, ktoré chrumká

Naši pekári vstávajú skoro ráno a veľkú kamennú pec v Mozartovom dome zväčša rozpaľujú kým je vonku ešte tma. Ich úsilie má však tú najvoňavejšiu formu. Pre nás je to vôňa nášho druhého domova, príchodov do práce a ruka v ruke s ňou sa nesie aj predstava chrumkavej kôrky a jemnej, nadýchanej striedky. Piecť vlastný chlieb je drina, no my si to bez neho nevieme predstaviť.

FACH sa rozrastá a otvára 4 nové pozície

Hľadáte prácu popri škole alebo jednoducho máte voľný čas navyše? Zaujíma vás gastronómia, poctivé jedlo a kvalitné produkty? Ak ste na obe otázky odpovedali “áno”, máme tu niečo pre vás. Do nášho tímu hľadáme pomocníkov hneď na 4 pozície. Vyberte si tú, ktorá by vás najviac tešila a dajte nám o sebe vedieť.

Farebná infúzia zdravia

Čerstvá šťava z ovocia a zeleniny je ako infúzia. Neobsahuje dužinu a tak ju žalúdok nemusí spracovávať ale vitamíny a minerály posiela rovno tam, kde sú potrebné. Niektoré šťavy dodajú telu viac železa, iné vitamín C, alebo povzbudia bunky poriadnou dávkou chlorofylu. Jedno však majú všetky spoločné. Posilnia imunitu, revitalizujú myseľ a doplnia zdravú energiu. Tie naše pre vás navyše pripravujeme špeciálnou technológiou – coldpress.

Náš chutný a zodpovedný rok 2018

Mohlo by sa zdať, že čas rýchlo letí a rok ubehne ako voda. To všetko je síce pravda, ale keď sa obzrieme za posledným rokom my, uvedomujeme si, že za necelých 365 dní sme toho stihli viac ako dosť. Rozrástli sme sa do hĺbky aj do šírky, priblížili sme sa potrebám a želaniam mnohým z vás, veľa sme toho zlepšili a dotiahli. A okrem toho? Navarili sme pre vás desiatky tisíc jedál v Bistre, napiekli nespočetné množstvo kváskových chlebov, odšťavili tisíce litrov coldpress štiav v Juice shope a pripravili stovky nezabudnuteľných večerov v Reštaurácií. Poobhliadnite sa za rokom 2018 spolu s nami.

Deň s event manažérkou

Zázraky na mieru? Presne tie má u nás na starosti Soňa Pastorková. Pracuje na pozícii event manažérky a vo FACHu je od samého začiatku. Videla ho rásť a pozná každé zákutie Mozartovho domu.

FACH Bratislava_cesta do srdca FACHu_cover

Cesta do srdca FACHu

Skryli sme ju tak dobre, že mnohí z vás o nej nevedia dodnes. Nachádza sa priamo v srdci Mozartovho domu, pod preskleným stropom s výhľadom na nočnú oblohu a medzi živými stromami. Jej dominantou je veľká otvorená kuchyňa a jej majstrom náš šéfkuchár, Martin Novák.

Deň s manažérom Juice shopu

Juraj Roháč, hlava a srdce Juice shopu. Zástanca vyváženej vegánskej stravy, ktorý vždy ide ruka v ruke s Jankou. Sú totiž partneri nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. Keď pred dvomi rokmi dostali možnosť starať sa o jednu z prevádzok FACHu, pevne sa jej chytili a vo svojej svedomitosti a nekonečnej kreativite nepoľavili dodnes. Ste zvedaví ako vyzerá bežný deň manažéra v Juice shope?

FACH Bratislava_zodpovedne cover

Hrdo, poctivo a zodpovedne

Toto leto sme oslávili druhé narodeniny. Boli to dva roky neustáleho učenia sa, nekonečných zlepšovaní a tvrdej práce. Od úplného začiatku sme naše heslo pretavovali do každodennej práce vo všetkých prevádzkach. Hrdo a poctivo. Od prvého dňa do dnes. Po dvoch rokoch veríme, že k nim môžeme pridať i ďalšie nepísané slovo. Zodpovedne.

Deň s manažérkou Bistra

Miluje tanec a cestovanie. Z tanca najviac karibskú exotiku a z krajín Portugalsko. Je talentovanou športovkyňou a snowboardingu sa venovala aj profesionálne. Napriek tomu ju v živote vždy lákala gastronómia. Ak sa vám jej tvár zdá povedomá, možno to bude preto, že sa zúčastnila prvého ročníka známej kuchárskej súťaže Masterchef. Ako však sama vraví, varenie si ponechala ako záľubu a účinnú formu psychohygieny. U nás vo FACHu pracuje ako manažérka Bistra. Zuzanu Podkonickú však bežne stretnete aj na “pľaci”. Z čoho pozostáva jej denná rutina a čo ju na práci vo FACHu baví najviac?

Recept: Ľahký brokolicovo-cuketový šalát

Leto a ľahšie jedlá plné zeleniny sa k sebe viac než hodia. Umožňujú nášmu telu správne fungovať aj počas vysokých teplôt a čerstvá zelenina je zásobárňou vody, vitamínov a minerálov. Práve preto sme sa vám v tomto období rozhodli ponúknuť recept na jeden z obľúbených vegánskych šalátov z FACH Juice shopu. Je jednoduchý, hotový za pár minút a mimoriadne zdravý. Tak čo? Vyskúšate si ho s nami pripraviť tiež?

Deň s manažérom reštaurácie a baru

Manažér Reštaurácie a Baru. Matej Košťál vo Fachu pôsobí pomerne krátko, no veľmi rýchlo sa zorientoval a zapadol do pomerne veľkého tímu FACH Bratislava. “FACH je naozaj veľký koncept so štyrmi prevádzkami pod jednou strechou a veru, trvalo mi chvíľu, kým som tu prestal blúdiť” hovorí so smiechom.

Deň so šéfkuchárom

Prácou šéfkuchára je variť. To si pravdepodobne v prvej chvíli pomyslí každý. Za touto neľahkou a obdivuhodnou profesiou sa toho ale skrýva omnoho viac. Vyspovedali sme toho nášho, Martina Nováka, aby sme vám priblížili, ako vyzerá deň šéfkuchára. Ten úplne klasický, ale aj tie menej všedné.

Recept: Ako si upiecť banana bread z FACH Bratislava

Pamätáte si ešte na lahodný banana bread z nášho Bistra? V našej ponuke sme ho nahradili inými sladkými dobrotami ale rozhodli sme sa, priniesť vám ho opäť. Tento krát vo forme receptu tak, aby ste ho sebe a svojim blízkym mohli pripraviť doma. Presne podľa FACH receptu od našich šikovných pekárov.

Rozprávka z baru, časť III.

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden bar a v ňom šikovní barmani. Tí jedného dňa pripravili drink. Nápadne im pripomínal detstvo a sladkosť, ktorú pozná snáď každý z nás. Horalku.

Rozprávka z baru, časť I.

My, dospelí, čítame rozprávky na dobrú noc deťom. Ale kto číta rozprávky nám? Nikto. Práve to sme sa rozhodli zmeniť v našom bare.

Clubovka: umelkyňa fascinovaná svetom pachov vo Fachu

Nórska umelkyňa Sissel Tolaas je známa predovšetkým vďaka jej extenzívnej a často aj kontroverznej práci s pachmi. Dokázala obnoviť pach prvej svetovej vojny, zachytiť vôňu 52 metropol alebo vyrobiť syr z molekuly kopačky Davida Beckhama. Čo nám o pachoch prezradila v rámci aprílovej edície Clubovky?

Bratia Skočekovci: Interiér Fachu je vydarená robota

Nie je to tak dávno, čo bolo sídlo Fachu iba stará ruina. Až po rekonštukcii, ktorej autorom je Kalin Cakov, a zrevitalizovaní parterov bratmi Skočekovcami, dostal palác súčasnú podobu. Z Fachu sa tak stalo pulzujúce miesto s nadčasovým interiérom, ktoré zbiera prestížne ocenenia nielen u nás. Čo si však o tom myslia samotní architekti?

Na farme, kde majú kravy svoje vlastné meno

To, že najradšej pracujeme s lokálnymi surovinami, asi viete. Keďže sa o nich chceme dozvedieť čo najviac, počas roka pravidelne navštevujeme aj ich výrobcov. Tentokrát sme navštívili mliečnu farmu Fauna vo Veľkých Úľanoch, ktorá nám do Fachu dodáva prvotriedny syr.

Desať krokov k dobrému syru

Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.

Príďte na neskoré raňajky do Fachu

Fenomén menom brunch

Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?

Otvorili sme bar vo Fachu

Vlastné signature drinky, klasické koktejly, ale tiež široká ponuka prémiových alkoholov a destilátov z celého sveta. Vychutnajte si barmanské remeslo zblízka v našom bare.

Štvorica punčov, ktoré zohrejú v každej zime

Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie! 

Čerešne, z ktorých robíme espresso

Pokiaľ v našej kaviarni zrovna narazíte na kávu Muyongwe od pražiarne Goriffee, máte skvelú príležitosť ochutnať kávu, ktorá minulý rok získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence

Nakombinujte si každý deň svoj vlastný šalát

Janka Baluchová a Juraj Roháč pripravujú každé ráno v našom juice shope tri rôzne druhy šalátov, ktoré si môžete nakombinovať presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Hýria farbami a skvelými chuťami, navyše si ich od nás môžete odniesť v praktickej krabičke.

Cold brew versus cold drip

Ľadové, filtrované a navyše kávové

Ľadové kávy sú synonymom letného osvieženia – vždy správne vychladené, plné kofeínu, pripravené kedykoľvek vzpružiť a nakopnúť. Aký je rozdiel medzi našimi dvoma obľúbencami, japonským cold dripom a cold brew?

Sendvič s domácim marinovaným lososom

Chlebíčky, ktoré sa jedia príborom

Aj keď majú naše otvorené sendviče veľmi blízko k tradičným obloženým chlebíkom, chuťovo sa na ne vôbec nepodobajú. Čaká na vás napríklad aj domáca bravčová terina, vlastný gravlax alebo vajíčkovo-bylinkový krém s ančovičkami.

Tri tipy na filmy, po ktorých sa budete zalizovať

Máme pre vás zopár tipov na skvelé filmy točiace sa okolo toho, čo máme vo Fachu najradšej – pôžitku z jedla a gastronómie. Desať príbehov o víne, vzrušujúca cesta kávovým svetom alebo jedlo očami tých najlepších. Ale pozor, naozaj sa budete zalizovať!

Erik Šimšík

Káva ako Muyongwe tu ešte nebola

Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha? 

Medvedí cesnak

Jarná bylinka, ktorá chutí ako cesnak

Medvedí cesnak je výborná divoká bylinka, ktorej sezónu by ste určite nemali prešvihnúť. Rastie totiž len dva mesiace v roku a práve teraz, v apríli, je ten najlepší čas, kedy sa po ňu vydať do prírody alebo na miestny trh.

Elixiry

Sila rakytníka zachytená vo fľaške

Za studena lisované šťavy sú skvelým zdrojom prirodzenej energie, ktoré si už čoskoro budete môcť zobrať kamkoľvek so sebou. Vo Fachu budeme ponúkať nielen 500 ml a 250 ml šťavy, ale aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne. Napríklad aj z rakytníka. 

Cascara

Aj keď je z kávy, chutí ako čaj

Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka. 

Cuvee

Dáte si entrecôte a k tomu cuvée?

Niektoré pojmy na jedálnom lístku môžu zmiasť aj tých najväčších gurmánov, preto sme pre vás pripravili jednoduchý prehľad, vďaka ktorému slová ako entrecôte alebo osso bucco už nebudú záhadou.

Brigade de Cuisine

Viete, čo robí taký sous chef alebo poissonier?

Tvrdá hierarchia, absolútny poriadok a presná organizovanosť kuchárov. Väčšina moderných reštaurácii používa v kuchyni podobne exaktný systém, aký na konci 19. storočia vytvoril známy francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier, Brigade de Cuisine

Orechové mlieko

V juice shope používame orechy namiesto mlieka

Ak by ste si chceli ozvláštniť svoje každodenné raňajky, orechové mlieko je na to ako stvorené. Má fantastickú orieškovú chuť a poteší každého, kto sa s obyčajným mliekom nemá príliš v láske. V našom juice shope má miesto isté, vyskúšajte si ho spraviť tiež.

Bagety vo Fachu

Ako si pečieme náš vlastný chlieb?

Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.

manifest

Baristický manifest kaviarne Fachu

Káva stelesňuje mnoho vecí – pre niekoho je to ranný životabudič, pre iného radosť, s ktorou môže každý deň pracovať. Prečítajte si, ako ku svojmu remeslu pristupujú baristi kaviarne Bread & Coffee.

Mapa regiónu Fachu

3 zásady naturálnej kuchyne Fachu

Sezónne, lokálne, tradične, no pritom s citom a moderným prístupom. Taká je vízia šéfkuchára Fachu, Lukáša Heska. Na to, aby v reštaurácii oživil regionálnu kuchyňu svojim štýlom, potrebuje kvalitné suroviny. Odkiaľ ich berie a aké sú zásady naturálnej kuchyne?

Topinambur

Sezóna na tanieri

Navonok sa topinambur môže zdať ako poriadne nepríťažlivá zelenina, no ak mu dáte šancu, mohol by vás príjemne prekvapiť svojou autentickou chuťou. V naturálnej kuchyni Fachu má svoje miesto rozhodne zaručené.

Za studena lisované zdravie

Vo Fachu sa bude lisovať za studena – tou najkvalitnejšou metódou, ktorá z ovocia a zeleniny dostane ich maximum. Vo veľkej paráde, do fľašiek, ktoré sa budú dať vziať kamkoľvek so sebou a v kombináciach, ktoré podporia celkové zdravie, a pritom zaženú malý hlad alebo veľký smäd.

4 remeslá, 4 prevádzky

Už čoskoro otvoríme Fach. Novú reštauráciu, klasický bar, výberovú kaviareň s pekárňou a šťavy lisované za studena – to všetko pod jednou strechou. Čo pre vás chystáme na Ventúrskej ulici?