Ocot na zdravie

Kto by bol povedal, že vám raz budeme odporúčať, aby ste pili ocot? A predsa! Medzi naše coldpress elixíry, pribudla nová 30ml fľaštička so surovým jablčným octom a nabádame vás piť ho predtým ako sa pustíte do jedla. Prečo? Nuž, dobrá otázka!

V novom šate

Vianoce do Fachu prišli predčasne. Neurobil nám ich Mikuláš, Santa ani Ježiško, ale módny návrhár Marcel Holubec W.

10 spôsobov ako naložiť s broskyňami

Zrazu ich je toľko, že neviete čo s nimi. Sezóna však trvá prikrátko a na ďalšiu úrodu si budeme musieť počkať. Rok je dlhá doba, preto naložte s broskyňami poriadne kým sú. Užite si ich do sýtosti, keď zrelé padajú zo stromov a pod ich váhou sa prehýbajú pulty tržníc, ale uchovajte ich aj na neskôr, aby ste si ich sladkú chuť a letnú vôňu vedeli pripomenúť aj počas zimy.

Sme hrdí na toastový

Povedali sme si, že by to chcelo zmenu. Dlho sme skúšali, vymýšľali, nastavovali a zrodili sa dva nové chleby. Oba už tradične kváskové, hrdé a poctivé. Upečené z múky, ktorá sa melie v sokolskom mlyne. O jednom z nich by sme vám dnes chceli rozprávať.

Recept na žihľavové smoothie

Niektorí by povedali, že je to potvora pŕhľavá. My ju radšej voláme žihľava dvojdomá a keďže teraz je ten správny čas na zber jej mladých vrchných listov, pripravili sme pre vás jednoduchý návod ako ju dostať z lesov a lúk rovno do vášho tráviaceho traktu.

Naučíme vás pripravovať fermentované limonády

Jedným z našich najčítanejších blogov je ten, kde vás učíme (lakto)fermentovať. Teda nakladať zeleninu do soľného roztoku a pripravovať kvasené skvosty z tých najobyčajnejších plodín. Na konci spomínaného článku sme spravili prísľub pootvoriť vám fermentačné dvierka a vziať vás ďalej. Dnes tento záväzok plníme a rozpovieme vám všetko o fermentovaných limonádach. Pripravte sa na cestu cez prapodivné tibi kryštály aj strašidelné klobúky kombuche. Strach však nie je na mieste. Fermentácie sa netreba báť, do fermentácie sa treba pustiť. Ste pripravení? Začíname!

Uskladnenie bylín, burín, vňatí a listov

Sú ich plné tržnice, záhrady aj lúky. Voňavé bylinky, zdravé jedlé buriny, vňate sezónnej zeleniny a listy rôznych veľkostí, tvarov a farieb robia leto zdravšie a o poriadny kus chutnejšie. Viete ako ich uskladniť alebo uchovať tak, aby vám v kuchyni vydržali čo najdlhšie? Tipy, triky a zásady správneho skladovania, podľa nášho šéfkuchára Mateja Tuhého, máte teraz na dohľad. Čítajte ďalej.

Nechudnite do plaviek

Do plaviek, do dovolenky, do leta. Je jedno aká je méta. Ak sa týka iba istého obdobia, nie je nastavená správne. Chudnúť by sme nemali iba na chvíľu a cvičiť by sme nemali iba pár týždňov v roku. O chudnutie tu ale vôbec nejde. Ide o to, aby ste sa vo svojom tele cítili príjemne a zdravo. Práve o tom je pravidelný pohyb. Neprináša so sebou iba pevnejšie telo a lepšiu fyzickú kondíciu, ale najmä veľa zdravotných benefitov, pre ktoré stojí za to venovať mu aspoň pár minút denne.

Naučíme vás infúzovať

Niektoré činnosti v kuchyni trvajú dlho a bývajú náročné. Iné sú naopak rýchle, zábavné a v tomto prípade vhodné aj pre tých, čo neradi varia. Stačí ak máte 18+ a chuť pustiť sa do procesu, ktorý pre vás zhrnula naša head baristka Zuzka Haršányová.

O hľadaní rovnováhy a odbúravaní stresu

Nájsť vnútorný kľud a psychickú pohodu je často náročné aj v období mieru a zdravia. Ak sa po dvoch rokoch pandémie a udalostiach posledných mesiacov necítite dobre, nehľadajte vinu v sebe. Poobzerajte sa radšej po činnostiach, ktorá vám pomôžu nájsť rovnováhu a elmininovať negatívne emócie.

5 dobrých rád pre trávenie

Náš tráviaci systém často trápime. Telu dávame príliš veľa toho, čo nepotrebuje a málo toho, čo by sa mu na správne fungovanie naozaj zišlo. Nesprávne trávenie môže zapríčiniť drobný diskomfort, ale aj komplexnejšie problémy, preto ho netreba brať na ľahkú váhu. Čo teda robiť alebo nerobiť, aby sa potrava cez náš tráviaci trakt posúvala hladko a bez problémov? Spolu s manažérom FACH Juice shopu, Jurajom Roháčom, vám prinášame zopár dobrých rád.

Naučíme vás (lakto) fermentovať

Do sveta fermentácie vás uvedieme opatrne. Predsa len, je to veda, ktorá vyžaduje isté skúsenosti aj kúsok sebavedomia. Našťastie, na svete existuje toľko druhov prospešných baktérií a fermentačných postupov, že si môžeme dovoliť vybrať spomedzi nich ten najjednoduchší a previesť vás ním krok po kroku. Vezmeme vás na miesto, kde sa fermentuje zelenina. Práve tu sa môžete začať učiť a možno sa časom do sveta zdraviuprospešných baktérií ponoríte aj hlbšie. Ste pripravení?

Nové menu s rešpektom k surovinám aj k vám

To, že varíme sezónne a s použitím čo najväčšieho podielu lokálnych surovín, už viete. Možno ste postrehli aj to, že sa vždy snažíme využiť celý potenciál plodiny, ktorú máme v rukách. Radosť z tvorenia, ktoré minimalizuje odpad a pomáha pretvárať zdanlivo nepoužiteľné na neočakávane zmysluplné, je takmer návyková. Ak to raz vyskúšate vo vlastnej kuchyni, nebudete chcieť prestať. Inšpiráciou vám môže byť naše nové menu, ktorým vás prevedieme spolu so šéfkuchárom FACH Bistra Matejom Tuhým.

Nie je káva ako káva

Veru nie je. To, ako bude vaša každodenná šálka kávy chutiť, závisí hneď od niekoľkých faktorov. A o tom, akú ekologickú a sociálnu stopu za sebou zanechá, môžete svojím výberom rozhodovať tiež. Všetko o káve a o tom, čo pri jej pití vôbec nevidíte, nám porozprával Peter Dvorský, majiteľ pražiarne Concept Coffee Roastery, ktorá nám dodáva voňavé zrná od prvopočiatku našej existencie.

100% kvásku, 200% lásky

Kto hľadá, ten nájde. I keď v tomto prípade by sme to mohli trochu pozmeniť, pretože kto hľadal, bol nájdený. Do FACH pekárne sme túžili nájsť kváskového vizionára, nadšenca pre cesto a fanatika do pečenia. Mykola Nevrev našiel nás a ukázal nám, že v jednej osobe sa toho môže skrývať oveľa viac. Priniesol so sebou kopec entuziazmu, množstvo nápadov a fľaštičku nového kvásku. S týmito troma vecami zamiesi každý mesiac na toľko zmien, že vám o nich ani nestíhame rozprávať. Všetky pokope ich teraz nájdete tu a ak budete pozorne čítať, možno uhádnete aj to, čo spolu s ním chystáme ďalej.

Náš obľúbený štamgast: Mária Švarbová

Jej tvorba vyráža dych ľuďom po celom svete. Stojac za objektívom fotoaparátu preslávila naše socialistické plavárne a funkcionalistickú architektúru. V ďalekom Taipei počas jej najväčšej sólovej výstavy viseli v galérii veľké tabule so slovenskými textami. Písalo sa na nich Zákaz skákať! a Podlaha kĺže. V zahraničí ju ľudia spoznávajú na uliciach a s očami plnými očakávania sa jej pýtajú, či náhodou nie je tá Mária Švarbová. U nás si možno ani nevšimnete, že táto úspešná umelkyňa sedí hneď vedľa nás. A keď hovoríme u nás, myslíme tým naozaj u nás. Vo Fachu.

2 dni v Kodani a 15 tipov na dobré gastro

Pár týždňov dozadu sme sa vybrali na gastro potulky do sveta. Rozhodli sme sa načerpať inšpirácie v dánskej Kodani a posilniť tímového ducha našich manažérov spoločnými zážitkami. I keď miest s výbornou gastronómiou je v Európe veľa, Kodaň bola naša prvá a najvytúženejšia voľba. Jednak preto, že je mestom vychýreným pre dobré jedlo, ale tiež preto, že práve severská gastronómia bola našou inšpiráciu pri vytváraní Fachu, ktorý poznáte. Škandinávia je známa svojim zápalom pre udržateľnosť a ekológiu. Väčšina reštaurácii a bistier stavia na princípoch jednoduchosti, čistoty, minimalizácie odpadu a práce so sezónnymi a lokálnymi surovinami. Rovnako ako my a tak sme sa vydali ochutnať to najlepšie čo dánske hlavné mesto ponúka.

Fach, ktorý kvitne vďaka nej

Jej detským snom bolo stať sa záhradnou architektkou. Hneď po škole však nahliadla do sveta gastra a nikdy z neho neodišla. Dnes síce neplánuje návrhy zelene, ale cestu a rozvoj Fachu. Sadí nové nápady a pomáha im dozrieť. Snaží sa, aby naši ľudia rástli a aby ste u nás každý deň zažívali radosť z jedla, ktoré vonia, hrá farbami a vyváženými chuťami. Linda Žišková bola vo Fachu od úplneho začiatku a dnes ho vedie z pozície prevádzkovej riaditeľky. Čo má na svojej práci najradšej a čo by mu zablahoželala, ak by mohla Fachu na narodeniny podať ruku?

Stonkový zeler

Niektorí sa k nemu stavajú neutrálne, iní s hrôzou v očiach a ďalší ho milujú. My vo Fachu sme v tej poslednej skupine, a to nielen preto, lebo stonkový zeler dodáva jedlám skvelú chuť a dá sa používať na desiatky spôsobov, ale tiež preto, lebo je dobrý pre naše zdravie. Vlastne viac než len dobrý.

5 tipov na letný piknik v okolí Bratislavy

Prvá polovica leta je už síce za nami, ale stále máme pred sebou tú druhú. Ak ste na to doteraz nemali čas alebo vás od dobrodružstiev odhovárali vysoké teploty, teraz je ten pravý moment zahryznúť sa do všetkých aktivít, ktoré leto ponúka. Vezmite von bicykel, korčule, objavte neobjavené časti mesta počas večerného behu, urobte si príjemné ráno s ľadovou kávou a poctivým koláčom na terase (vašej či našej, to necháme na vás) alebo zbaľte kôš, deku, rodinu, kamarátov a vyrazte na piknik.

Tajomný svet fermentovaných limonád

Akokoľvek novodobo môže slovo fermentácia znieť, v skutočnosti tento proces využívali už ľudia v praveku. Predlžovali ňou životnosť potravín a uchovávali si ich na horšie časy. Fermentáciu dobre poznali aj naši starí rodičia a tí prastarí možno ešte lepšie. Veď si len spomeňte ako kedysi doma vyrábali sudovú kapustu alebo kvasené uhorky. No a poznáme ju aj dnes. Práve fermentáciou vznikajú potraviny, ktoré sú v našich kuchyniach prítomné takmer neustále. Zrejúce syry, kvások, kefír alebo droždie sú všetko produkty fermentácie. Túto sezónu však do rodiny pridávame novinku. Fermentované limonády.

FACH SmallTalk: Veľká váha malých vecí

Malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Práve poctiví producenti, výrobcovia či pestovatelia prispievajú k tomu, aby bol svet farebnejší, jedlo kvalitnejšie, príroda zelenšia a človek šťastnejší. Vieme to a práve preto sme sa rozhodli rozprávať o nich viac.

FACH Bratislava_pekaren_cover

Múka, voda, kvások a šťastie, ktoré chrumká

Naši pekári vstávajú skoro ráno a veľkú kamennú pec v Mozartovom dome zväčša rozpaľujú kým je vonku ešte tma. Ich úsilie má však tú najvoňavejšiu formu. Pre nás je to vôňa nášho druhého domova, príchodov do práce a ruka v ruke s ňou sa nesie aj predstava chrumkavej kôrky a jemnej, nadýchanej striedky. Piecť vlastný chlieb je drina, no my si to bez neho nevieme predstaviť.

Farebná infúzia zdravia

Čerstvá šťava z ovocia a zeleniny je ako infúzia. Neobsahuje dužinu a tak ju žalúdok nemusí spracovávať ale vitamíny a minerály posiela rovno tam, kde sú potrebné. Niektoré šťavy dodajú telu viac železa, iné vitamín C, alebo povzbudia bunky poriadnou dávkou chlorofylu. Jedno však majú všetky spoločné. Posilnia imunitu, revitalizujú myseľ a doplnia zdravú energiu. Tie naše pre vás navyše pripravujeme špeciálnou technológiou – coldpress.

Náš chutný a zodpovedný rok 2018

Mohlo by sa zdať, že čas rýchlo letí a rok ubehne ako voda. To všetko je síce pravda, ale keď sa obzrieme za posledným rokom my, uvedomujeme si, že za necelých 365 dní sme toho stihli viac ako dosť. Rozrástli sme sa do hĺbky aj do šírky, priblížili sme sa potrebám a želaniam mnohým z vás, veľa sme toho zlepšili a dotiahli. A okrem toho? Navarili sme pre vás desiatky tisíc jedál v Bistre, napiekli nespočetné množstvo kváskových chlebov, odšťavili tisíce litrov coldpress štiav v Juice shope a pripravili stovky nezabudnuteľných večerov v Reštaurácií. Poobhliadnite sa za rokom 2018 spolu s nami.

Deň s event manažérkou

Zázraky na mieru? Presne tie má u nás na starosti Soňa Pastorková. Pracuje na pozícii event manažérky a vo FACHu je od samého začiatku. Videla ho rásť a pozná každé zákutie Mozartovho domu.

FACH Bratislava_cesta do srdca FACHu_cover

Cesta do srdca FACHu

Skryli sme ju tak dobre, že mnohí z vás o nej nevedia dodnes. Nachádza sa priamo v srdci Mozartovho domu, pod preskleným stropom s výhľadom na nočnú oblohu a medzi živými stromami. Jej dominantou je veľká otvorená kuchyňa a jej majstrom náš šéfkuchár, Martin Novák.

Deň s manažérom Juice shopu

Juraj Roháč, hlava a srdce Juice shopu. Zástanca vyváženej vegánskej stravy, ktorý vždy ide ruka v ruke s Jankou. Sú totiž partneri nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. Keď pred dvomi rokmi dostali možnosť starať sa o jednu z prevádzok FACHu, pevne sa jej chytili a vo svojej svedomitosti a nekonečnej kreativite nepoľavili dodnes. Ste zvedaví ako vyzerá bežný deň manažéra v Juice shope?

FACH Bratislava_zodpovedne cover

Hrdo, poctivo a zodpovedne

Toto leto sme oslávili druhé narodeniny. Boli to dva roky neustáleho učenia sa, nekonečných zlepšovaní a tvrdej práce. Od úplného začiatku sme naše heslo pretavovali do každodennej práce vo všetkých prevádzkach. Hrdo a poctivo. Od prvého dňa do dnes. Po dvoch rokoch veríme, že k nim môžeme pridať i ďalšie nepísané slovo. Zodpovedne.

Deň s manažérkou Bistra

Miluje tanec a cestovanie. Z tanca najviac karibskú exotiku a z krajín Portugalsko. Je talentovanou športovkyňou a snowboardingu sa venovala aj profesionálne. Napriek tomu ju v živote vždy lákala gastronómia. Ak sa vám jej tvár zdá povedomá, možno to bude preto, že sa zúčastnila prvého ročníka známej kuchárskej súťaže Masterchef. Ako však sama vraví, varenie si ponechala ako záľubu a účinnú formu psychohygieny. U nás vo FACHu pracuje ako manažérka Bistra. Zuzanu Podkonickú však bežne stretnete aj na “pľaci”. Z čoho pozostáva jej denná rutina a čo ju na práci vo FACHu baví najviac?

Recept: Ľahký brokolicovo-cuketový šalát

Leto a ľahšie jedlá plné zeleniny sa k sebe viac než hodia. Umožňujú nášmu telu správne fungovať aj počas vysokých teplôt a čerstvá zelenina je zásobárňou vody, vitamínov a minerálov. Práve preto sme sa vám v tomto období rozhodli ponúknuť recept na jeden z obľúbených vegánskych šalátov z FACH Juice shopu. Je jednoduchý, hotový za pár minút a mimoriadne zdravý. Tak čo? Vyskúšate si ho s nami pripraviť tiež?

Deň s manažérom reštaurácie a baru

Manažér Reštaurácie a Baru. Matej Košťál vo Fachu pôsobí pomerne krátko, no veľmi rýchlo sa zorientoval a zapadol do pomerne veľkého tímu FACH Bratislava. “FACH je naozaj veľký koncept so štyrmi prevádzkami pod jednou strechou a veru, trvalo mi chvíľu, kým som tu prestal blúdiť” hovorí so smiechom.

Deň so šéfkuchárom

Prácou šéfkuchára je variť. To si pravdepodobne v prvej chvíli pomyslí každý. Za touto neľahkou a obdivuhodnou profesiou sa toho ale skrýva omnoho viac. Vyspovedali sme toho nášho, Martina Nováka, aby sme vám priblížili, ako vyzerá deň šéfkuchára. Ten úplne klasický, ale aj tie menej všedné.

Recept: Ako si upiecť banana bread z FACH Bratislava

Pamätáte si ešte na lahodný banana bread z nášho Bistra? V našej ponuke sme ho nahradili inými sladkými dobrotami ale rozhodli sme sa, priniesť vám ho opäť. Tento krát vo forme receptu tak, aby ste ho sebe a svojim blízkym mohli pripraviť doma. Presne podľa FACH receptu od našich šikovných pekárov.

Rozprávka z baru, časť III.

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden bar a v ňom šikovní barmani. Tí jedného dňa pripravili drink. Nápadne im pripomínal detstvo a sladkosť, ktorú pozná snáď každý z nás. Horalku.

Rozprávka z baru, časť I.

My, dospelí, čítame rozprávky na dobrú noc deťom. Ale kto číta rozprávky nám? Nikto. Práve to sme sa rozhodli zmeniť v našom bare.

Clubovka: umelkyňa fascinovaná svetom pachov vo Fachu

Nórska umelkyňa Sissel Tolaas je známa predovšetkým vďaka jej extenzívnej a často aj kontroverznej práci s pachmi. Dokázala obnoviť pach prvej svetovej vojny, zachytiť vôňu 52 metropol alebo vyrobiť syr z molekuly kopačky Davida Beckhama. Čo nám o pachoch prezradila v rámci aprílovej edície Clubovky?

Bratia Skočekovci: Interiér Fachu je vydarená robota

Nie je to tak dávno, čo bolo sídlo Fachu iba stará ruina. Až po rekonštukcii, ktorej autorom je Kalin Cakov, a zrevitalizovaní parterov bratmi Skočekovcami, dostal palác súčasnú podobu. Z Fachu sa tak stalo pulzujúce miesto s nadčasovým interiérom, ktoré zbiera prestížne ocenenia nielen u nás. Čo si však o tom myslia samotní architekti?

Clubovka: tradiční škandinávski architekti vo Fachu

V rámci januárovej edície Clubovky sa vo Fachu predstavilo dánske multidisciplinárne štúdio Norm Architects na čele s jej hlavnou architektkou Lindou Korndal. Aký je typický škandinávsky dizajn a prečo v štúdiu často riskujú stratu klienta?

Na farme, kde majú kravy svoje vlastné meno

To, že najradšej pracujeme s lokálnymi surovinami, asi viete. Keďže sa o nich chceme dozvedieť čo najviac, počas roka pravidelne navštevujeme aj ich výrobcov. Tentokrát sme navštívili mliečnu farmu Fauna vo Veľkých Úľanoch, ktorá nám do Fachu dodáva prvotriedny syr.

Desať krokov k dobrému syru

Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.

Príďte na neskoré raňajky do Fachu

Fenomén menom brunch

Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?

Otvorili sme bar vo Fachu

Vlastné signature drinky, klasické koktejly, ale tiež široká ponuka prémiových alkoholov a destilátov z celého sveta. Vychutnajte si barmanské remeslo zblízka v našom bare.

Štvorica punčov, ktoré zohrejú v každej zime

Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie! 

Čerešne, z ktorých robíme espresso

Pokiaľ v našej kaviarni zrovna narazíte na kávu Muyongwe od pražiarne Goriffee, máte skvelú príležitosť ochutnať kávu, ktorá minulý rok získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence

Nakombinujte si každý deň svoj vlastný šalát

Janka Baluchová a Juraj Roháč pripravujú každé ráno v našom juice shope tri rôzne druhy šalátov, ktoré si môžete nakombinovať presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Hýria farbami a skvelými chuťami, navyše si ich od nás môžete odniesť v praktickej krabičke.

Cold brew versus cold drip

Ľadové, filtrované a navyše kávové

Ľadové kávy sú synonymom letného osvieženia – vždy správne vychladené, plné kofeínu, pripravené kedykoľvek vzpružiť a nakopnúť. Aký je rozdiel medzi našimi dvoma obľúbencami, japonským cold dripom a cold brew?

Sendvič s domácim marinovaným lososom

Chlebíčky, ktoré sa jedia príborom

Aj keď majú naše otvorené sendviče veľmi blízko k tradičným obloženým chlebíkom, chuťovo sa na ne vôbec nepodobajú. Čaká na vás napríklad aj domáca bravčová terina, vlastný gravlax alebo vajíčkovo-bylinkový krém s ančovičkami.

Tri tipy na filmy, po ktorých sa budete zalizovať

Máme pre vás zopár tipov na skvelé filmy točiace sa okolo toho, čo máme vo Fachu najradšej – pôžitku z jedla a gastronómie. Desať príbehov o víne, vzrušujúca cesta kávovým svetom alebo jedlo očami tých najlepších. Ale pozor, naozaj sa budete zalizovať!

Erik Šimšík

Káva ako Muyongwe tu ešte nebola

Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha? 

Medvedí cesnak

Jarná bylinka, ktorá chutí ako cesnak

Medvedí cesnak je výborná divoká bylinka, ktorej sezónu by ste určite nemali prešvihnúť. Rastie totiž len dva mesiace v roku a práve teraz, v apríli, je ten najlepší čas, kedy sa po ňu vydať do prírody alebo na miestny trh.

Elixiry

Sila rakytníka zachytená vo fľaške

Za studena lisované šťavy sú skvelým zdrojom prirodzenej energie, ktoré si už čoskoro budete môcť zobrať kamkoľvek so sebou. Vo Fachu budeme ponúkať nielen 500 ml a 250 ml šťavy, ale aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne. Napríklad aj z rakytníka. 

Cascara

Aj keď je z kávy, chutí ako čaj

Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka. 

Cuvee

Dáte si entrecôte a k tomu cuvée?

Niektoré pojmy na jedálnom lístku môžu zmiasť aj tých najväčších gurmánov, preto sme pre vás pripravili jednoduchý prehľad, vďaka ktorému slová ako entrecôte alebo osso bucco už nebudú záhadou.

Brigade de Cuisine

Viete, čo robí taký sous chef alebo poissonier?

Tvrdá hierarchia, absolútny poriadok a presná organizovanosť kuchárov. Väčšina moderných reštaurácii používa v kuchyni podobne exaktný systém, aký na konci 19. storočia vytvoril známy francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier, Brigade de Cuisine

Orechové mlieko

V juice shope používame orechy namiesto mlieka

Ak by ste si chceli ozvláštniť svoje každodenné raňajky, orechové mlieko je na to ako stvorené. Má fantastickú orieškovú chuť a poteší každého, kto sa s obyčajným mliekom nemá príliš v láske. V našom juice shope má miesto isté, vyskúšajte si ho spraviť tiež.

Bagety vo Fachu

Ako si pečieme náš vlastný chlieb?

Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.