Na Clubovku pozývam ľudí, ktorí vymenili predsudky za odvážne rozmýšľanie

Tatiana Kollárová

Vo Fachu a priestoroch Mozartovho domu podporujeme kultúrne podujatia, ktoré s nadšením sledujeme. Jedným z nich je Clubovka organizovaná architektkou Tatianou Kollárovou, ktorá každý mesiac predstavuje výrazného tvorcu súčasnej architektúry alebo dizajnu.

Tatiana, už 15 rokov organizujete Clubovku, neformálne stretnutia inšpiratívnych ľudí z oblasti architektúry, dizajnu a umenia. Pre koho je Clubovka určená a ako prebieha?

V rámci Clubovky predstavujeme každý mesiac výrazných tvorcov súčasnej svetovej architektúry a dizajnu – ľudí, ktorí žijú svoj život v absolútnej a permanentnej tvorivej búrke. Každé stretnutie sa preto snažíme orientovať predovšetkým na konkrétnu osobnosť, jej prácu, sny, názory a motivácie, skrátka na to, čo na prvý pohľad nevidieť, nie na odbornú kritiku alebo rôzne „izmy“.

Clubovka je tak otvorená pre všetkých, ktorí majú nadšenie pre umenie, dobrú architektúru a samozrejme dobrý dizajn.

Tatiana KollárováPodľa čoho si vyberáte hostí, s ktorými budete spolupracovať?

Hlavným kritériom je môj inštinkt, akýsi šiesty zmysel podľa ktorého sa riadim. No ak by som mala vypichnúť jednu vec, tak je to samozrejme ich tvorivá práca a nadšenie. Väčšinou pozývam ľudí, ktorí vymenili predsudky za odvážne rozmýšľanie a vízie.

Od októbra sa Clubovka presúva do priestorov Mozartovho domu. Kto bude váš prvý hosť v nových priestoroch?

Náš prvý hosť bude Michael Anastassiades, cyperský dizajnér žijúci v Londýne, ktorý je známy predovšetkým svojím minimalistickým prístupom k rôznym objektom – najmä svetlám, sochám a zrkadlám. Jeho tvorbu sledujem už dlhšie, upútal ma predovšetkým jeho prístup zameraný na kvalitu a detail, ktorý oceňujem.

V rámci Clubovky bude hovoriť o svojej tvorbe v Londýne, o vplyve gréckeho dedičstva, ale aj o spolupráci s renomovanými značkami ako sú Flos, či Herman Miller a vedení vlastnej značky.


Medzi ďalšími oslovenými je napríklad aj izraelský módny návrhár, holandská knižná dizajnérka, nórska umelkyňa, ktorá pracuje s vôňami, či kurátor benátskych Biennale. Ako dlho trvá, kým vám hosť „podľahne“? 

Skôr sa snažím hosťom, ktorých pozývam opísať o čom je Clubovka, aké by mali zabezpečené podmienky a aká by bola ich návšteva Bratislavy, než aby som ich presviedčala. Niekedy sa dohodneme hneď, inokedy to trvá aj rok alebo dva, kedže mnohí z nich sú pracovne veľmi vytažení a ich čas je naozaj vzácny.

Vy sama ste architektka. Je niekto, kto vás v rámci Cluboviek inšpiroval a ovplyvnil tak, že si to pamätáte dodnes? Čím?

Aj keď sú všetci hostia zaujímaví a veľmi inšpiratívni, musím povedať, že v prítomnosti Ladislava Kušníra, Ivana Matušíka či Miroslava Cipára som sa vždy cítila veľmi dobre, mali v sebe životnú múdrosť a humor. Veľmi blízki sú mi tiež dizajnéri Bořek Šípek a Gaetano Pesce.


Ako sa dá na Clubovku dostať?

Propagujeme ju hlavne medzi architektmi a dizajnérmi, ktorým zasielame pozvánky, no radi privítame nových fanúšikov, ktorí chcú byť súčasťou Clubovky.

Každoročne organizujete aj Dni architektúry a dizajnu. V čom je festival iný oproti Clubovke?

Clubovka je čarovná v tom, že je komorná a odohráva sa v užšom kruhu milovníkov dobrej architektúry a dizajnu. Dni architektúry a dizajnu je naopak šesťdňový festival, ktorý je oslavou toho najlepšieho na lokálnej a globálnej scéne. Svojim programom je určený nielen pre odbornú verejnosť, ale aj pre širšie publikum.


Tatiana Kollárová je architektka, ktorá po niekoľkoročnej architektonickej praxi založila Clubovku, neformálne stretnutia s poprednými osobnosťami v oblasti architektúry a dizajnu. Neskôr začala spoluorganizovať DAAD – Dni architektúry a dizajnu v Bratislave a Košiciach. 

Zažite atmosféru Mozartovho domu z 18. storočia. Mozartovu sálu, presklené átrium so živými stromami, reštauráciu, koktejlový bar, kaviareň a ďalších 6 reprezentačných priestorov ponúkame na prenájom pre všetky typy eventov. Pre viac informácii nám napíšte na info@fachbratislava.sk

Tatianu fotili © Nora a Jakub.