Kategória

Ako vzniká Fach

Nové menu s rešpektom k surovinám aj k vám

To, že varíme sezónne a s použitím čo najväčšieho podielu lokálnych surovín, už viete. Možno ste postrehli aj to, že sa vždy snažíme využiť celý potenciál plodiny, ktorú máme v rukách. Radosť z tvorenia, ktoré minimalizuje odpad a pomáha pretvárať zdanlivo nepoužiteľné na neočakávane zmysluplné, je takmer návyková. Ak to raz vyskúšate vo vlastnej kuchyni, nebudete chcieť prestať. Inšpiráciou vám môže byť naše nové menu, ktorým vás prevedieme spolu so šéfkuchárom FACH Bistra Matejom Tuhým.

100% kvásku, 200% lásky

Kto hľadá, ten nájde. I keď v tomto prípade by sme to mohli trochu pozmeniť, pretože kto hľadal, bol nájdený. Do FACH pekárne sme túžili nájsť kváskového vizionára, nadšenca pre cesto a fanatika do pečenia. Mykola Nevrev našiel nás a ukázal nám, že v jednej osobe sa toho môže skrývať oveľa viac. Priniesol so sebou kopec entuziazmu, množstvo nápadov a fľaštičku nového kvásku. S týmito troma vecami zamiesi každý mesiac na toľko zmien, že vám o nich ani nestíhame rozprávať. Všetky pokope ich teraz nájdete tu a ak budete pozorne čítať, možno uhádnete aj to, čo spolu s ním chystáme ďalej.

Fach, ktorý kvitne vďaka nej

Jej detským snom bolo stať sa záhradnou architektkou. Hneď po škole však nahliadla do sveta gastra a nikdy z neho neodišla. Dnes síce neplánuje návrhy zelene, ale cestu a rozvoj Fachu. Sadí nové nápady a pomáha im dozrieť. Snaží sa, aby naši ľudia rástli a aby ste u nás každý deň zažívali radosť z jedla, ktoré vonia, hrá farbami a vyváženými chuťami. Linda Žišková bola vo Fachu od úplneho začiatku a dnes ho vedie z pozície prevádzkovej riaditeľky. Čo má na svojej práci najradšej a čo by mu zablahoželala, ak by mohla Fachu na narodeniny podať ruku?

Náš chutný a zodpovedný rok 2018

Mohlo by sa zdať, že čas rýchlo letí a rok ubehne ako voda. To všetko je síce pravda, ale keď sa obzrieme za posledným rokom my, uvedomujeme si, že za necelých 365 dní sme toho stihli viac ako dosť. Rozrástli sme sa do hĺbky aj do šírky, priblížili sme sa potrebám a želaniam mnohým z vás, veľa sme toho zlepšili a dotiahli. A okrem toho? Navarili sme pre vás desiatky tisíc jedál v Bistre, napiekli nespočetné množstvo kváskových chlebov, odšťavili tisíce litrov coldpress štiav v Juice shope a pripravili stovky nezabudnuteľných večerov v Reštaurácií. Poobhliadnite sa za rokom 2018 spolu s nami.

Deň s event manažérkou

Zázraky na mieru? Presne tie má u nás na starosti Soňa Pastorková. Pracuje na pozícii event manažérky a vo FACHu je od samého začiatku. Videla ho rásť a pozná každé zákutie Mozartovho domu.

Deň s manažérom Juice shopu

Juraj Roháč, hlava a srdce Juice shopu. Zástanca vyváženej vegánskej stravy, ktorý vždy ide ruka v ruke s Jankou. Sú totiž partneri nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. Keď pred dvomi rokmi dostali možnosť starať sa o jednu z prevádzok FACHu, pevne sa jej chytili a vo svojej svedomitosti a nekonečnej kreativite nepoľavili dodnes. Ste zvedaví ako vyzerá bežný deň manažéra v Juice shope?

Deň s manažérkou Bistra

Miluje tanec a cestovanie. Z tanca najviac karibskú exotiku a z krajín Portugalsko. Je talentovanou športovkyňou a snowboardingu sa venovala aj profesionálne. Napriek tomu ju v živote vždy lákala gastronómia. Ak sa vám jej tvár zdá povedomá, možno to bude preto, že sa zúčastnila prvého ročníka známej kuchárskej súťaže Masterchef. Ako však sama vraví, varenie si ponechala ako záľubu a účinnú formu psychohygieny. U nás vo FACHu pracuje ako manažérka Bistra. Zuzanu Podkonickú však bežne stretnete aj na “pľaci”. Z čoho pozostáva jej denná rutina a čo ju na práci vo FACHu baví najviac?

Deň s manažérom reštaurácie a baru

Manažér Reštaurácie a Baru. Matej Košťál vo Fachu pôsobí pomerne krátko, no veľmi rýchlo sa zorientoval a zapadol do pomerne veľkého tímu FACH Bratislava. “FACH je naozaj veľký koncept so štyrmi prevádzkami pod jednou strechou a veru, trvalo mi chvíľu, kým som tu prestal blúdiť” hovorí so smiechom.

Deň so šéfkuchárom

Prácou šéfkuchára je variť. To si pravdepodobne v prvej chvíli pomyslí každý. Za touto neľahkou a obdivuhodnou profesiou sa toho ale skrýva omnoho viac. Vyspovedali sme toho nášho, Martina Nováka, aby sme vám priblížili, ako vyzerá deň šéfkuchára. Ten úplne klasický, ale aj tie menej všedné.

Bratia Skočekovci: Interiér Fachu je vydarená robota

Nie je to tak dávno, čo bolo sídlo Fachu iba stará ruina. Až po rekonštukcii, ktorej autorom je Kalin Cakov, a zrevitalizovaní parterov bratmi Skočekovcami, dostal palác súčasnú podobu. Z Fachu sa tak stalo pulzujúce miesto s nadčasovým interiérom, ktoré zbiera prestížne ocenenia nielen u nás. Čo si však o tom myslia samotní architekti?

manifest

Baristický manifest kaviarne Fachu

Káva stelesňuje mnoho vecí – pre niekoho je to ranný životabudič, pre iného radosť, s ktorou môže každý deň pracovať. Prečítajte si, ako ku svojmu remeslu pristupujú baristi kaviarne Bread & Coffee.

Mapa regiónu Fachu

3 zásady naturálnej kuchyne Fachu

Sezónne, lokálne, tradične, no pritom s citom a moderným prístupom. Taká je vízia šéfkuchára Fachu, Lukáša Heska. Na to, aby v reštaurácii oživil regionálnu kuchyňu svojim štýlom, potrebuje kvalitné suroviny. Odkiaľ ich berie a aké sú zásady naturálnej kuchyne?

4 remeslá, 4 prevádzky

Už čoskoro otvoríme Fach. Novú reštauráciu, klasický bar, výberovú kaviareň s pekárňou a šťavy lisované za studena – to všetko pod jednou strechou. Čo pre vás chystáme na Ventúrskej ulici?