Fach, ktorý kvitne vďaka nej

Jej detským snom bolo stať sa záhradnou architektkou. Hneď po škole však nahliadla do sveta gastra a nikdy z neho neodišla. Dnes síce neplánuje návrhy zelene, ale cestu a rozvoj Fachu. Sadí nové nápady a pomáha im dozrieť. Snaží sa, aby naši ľudia rástli a aby ste u nás každý deň zažívali radosť z jedla, ktoré vonia, hrá farbami a vyváženými chuťami. Linda Žišková bola vo Fachu od úplneho začiatku a dnes ho vedie z pozície prevádzkovej riaditeľky. Čo má na svojej práci najradšej a čo by mu zablahoželala, ak by mohla Fachu na narodeniny podať ruku?

Ako si sa dostala ku gastru?

Počas strednej školy som začala brigádovať ako čašníčka. Po vysokej som zbalila kufre a odišla do Írska. Pracovala som pre sieť kaviarní, kde som sa nakoniec stala aj supervízorkou. Doma ma však čakala kariéra v bankovom sektore, no po mojom návrate sa veci zmenili a úplnou náhodou som sa dostala k práci na ekonomickom oddelení spoločnosti Viking, ktorá vtedy prevádzkovala reštauráciu Le Monde. Vo Vikingu som zostala dodnes, no myslím si, že práve vo Fachu som sa naozaj našla.

Si síce vo vedení, no neraz sme ťa videli pomáhať v kuchyni, v pekárni alebo v Juice shope. Čo všetko si už stihla vyskúšať?

Jednou z mojich úloh je aj to, aby veci bežali hladko. Ak nám niekde zrazu vypadne človek alebo je práce viac, treba vyhrnúť rukávy a priložiť ruku k dielu. Ja som si už takto vyskúšala odšťavovanie v Juice shope, obsluhovala som zákazníkov, umývala riad, leštila poháre, pripravovala catering, piekla koláče, viazala som kvety aj vynášala odpad.

Pomáha ti takáto zmena práce a prostredia vypnúť a oddýchnuť si?

Áno aj nie. Je príjemné odtrhnúť sa od bežných povinností, no zároveň mi to vždy dáva priestor, aby som sa bližšie pozrela na to, ako veci fungujú, aká náročná je často práca našich ľudí, kde by sa dalo pomôcť ešte inak alebo čo by sme mohli vylepšiť. Je to práca, ktorá zväčša prináša ďalšiu prácu.

Po čom vo Fachu najviac túžiš a čo by si mu zapriala na jeho 3. narodeniny?

Chcem, aby sme stále napredovali a sledovali nové trendy. Fachu prajem najmä motivovaných zamestnancov, ktorí sú zapálení pre svoju prácu a, samozrejme, veľa spokojných zákazníkov.

Čo považuješ za najkrajšiu časť svojej práce?

Vždy sa teším, keď sa tvorí nové menu a ochutnávam nové jedlá a nápoje. Som naozaj vďačná za prácu s mladými ľuďmi, ktorí ma dokážu inšpirovať a naučiť veľa nového. Najčastejšie som v styku s manažérmi jednotlivých prevádzok. Každý z nich je úplne iná osobnosť, no práve tú rozmanitosť mám veľmi rada.

Je niečo konkrétne čo si si od nich zobrala alebo za čo si im vďačná?

Juraj z Juice shopu mi ukázal čaro vegánskej stravy, namotivoval ma, aby som začala behať, a páči sa mi, že je to vždy pozitívne naladený „kluďas“. Na Zuzke z Bistra obdivujem jej estetické cítenie, profesionalitu a pracovitosť. Eventová manažérka Soňa má úžasné komunikačné zručnosti, je rodený profesionál, no zároveň ma učí byť empatická. Katka, ktorá má na starosti Kiosky, je zase veľký makač so zodpovedným prístupom k práci.

Čo je na práci vo Fachu najťažšie?

Udržovať stále rovnaký level kvality a nepoľavovať. Motivovať ľudí a viesť ich k tomu, aby podávali čo najlepší výkon a tiež skĺbiť prácu a súkromný život.

Kde si dobíjaš baterky?

Úplne najradšej s mojou rodinou, manželom a 7-ročnou dcérou. Radi cestujeme, trávime čas v prírode a bicyklujeme. V mojom živote nesmie chýbať ani adrenalín. Naposledy som sa naozaj dobre zabavila na našom teambuildingu, kde sme spolu s kuchármi, baristami a servisom hrali paintball v rozpadnutej budove plnej vrakov áut. Pili sme pivo, jedli studenú pizzu a smiali sa na tom, kto dostal koľko guliek.

No a nakoniec tvoj tip na naozaj poctivý gastro concept zo sveta?

Absolútne ma očarila kodanská reštaurácia Barr a pekáreň Hart Bageri, kde pečú dokonalý kváskový chlieb.

 


Text ©  Katarína Kopúnová, FACH Bratislava
Foto © Juraj Roháč, FACH Bratislava