V juice shope používame orechy namiesto mlieka

Orechové mlieko

Ak by ste si chceli ozvláštniť svoje každodenné raňajky, orechové mlieko je na to ako stvorené. Má fantastickú orieškovú chuť a poteší každého, kto sa s obyčajným mliekom nemá príliš v láske. V našom juice shope má miesto isté, vyskúšajte si ho spraviť tiež.

Čo je orechové mlieko?

Aj keď názov môže byť mätúci, orechové mlieko je vyrobené iba z orechov a vody, preto s pravým kravským mliekom nemá nič spoločné. Má síce podobnú konzistenciu a farbu, no neobsahuje laktózu a ani ďalšie alergénne zložky, napríklad kazeín.

Jeho základ tvoria orechy, na ktoré máte v danej chvíli chuť – napríklad mandle, kešu, lieskovce, vlašské alebo para orechy či pistácie. Každý orech navyše chutí úplne inak, a tak sa s nimi dá pekne experimentovať.

Orechy ako skvelý zdroj vitamínov, minerálov, proteínov a „dobrých“ tukov

Nech vyskúšate akékoľvek orechy, väčšina z nich je plná dobrých vitamínov, minerálov a proteínov, ktoré sa kamarátia s našim telom a zažívaním. Všetky majú navyše vysoké hodnoty „tých správnych“ tukov – polynenasýtených a mononenasýtených – o ktorých je známe, že nás ochraňujú pred artériosklerózou, teda kôrnatením ciev a tepien, ochoreniami srdca a nervovej sústavy.

Mandle sú napríklad fantastickým zdrojom rôznych flavonoidov, teda látiek, ktoré znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Vlašské orechy sú zas skvelým zdrojom zinku a vitamínov E a B, ktoré spomaľujú starnutie buniek a pozitívne vplývajú na našu nervovú sústavu.

Ako si teda vyrobím orechové mlieko? 

Na to, aby ste si vyrobili vlastné orechové mlieko potrebujete vlastne len dve veci – vysokootáčkový mixér a plátno na precedenie. Na jedno mlieko potrebujete 1 diel orechov, 4 diely filtrovanej vody, štipku soli a pokiaľ by ste si ho chceli ozvláštniť, tak aj 1 lyžičku korenia – napríklad pravú vanilku, škoricu, klinčeky alebo kardamón.

Vyskúšajte náš postup

Najlepšie bude, ak začnete o deň skôr tým, že si orechy najskôr namočíte do vody. Zalejte ich dvojnásobným množstvom vody a nechajte ich 8 – 12 hodín odpočívať. Tento veľmi jednoduchý spôsob vám pomôže aktivovať enzýmy prítomné v orechoch, vďaka čomu sa stanú ľahšie stráviteľné pre zažívanie.

Ráno ich zlejte, nasypte do mixéra spolu so 4 dielmi vody a malou štipkou soli. Všetko spolu poriadne rozmixujte, a potom zmes opatrne preceďte cez plátno do pohára alebo karafy.

Ak máte chuť na vanilkové mlieko, pridajte vanilku. Ak na inú príchuť, skúste pridať spomínaný kardamón alebo škoricu. Na hodinku dajte mlieko do chladničky, nech sa jednotlivé chute prepoja. A potom je len na vás, či svoje orechové mlieko vypijete len tak, použijete ho do smoothies alebo ako náhradu kravského mlieka v ovsenej kaši.