O hľadaní rovnováhy a odbúravaní stresu

Nájsť vnútorný kľud a psychickú pohodu je často náročné aj v období mieru a zdravia. Ak sa po dvoch rokoch pandémie a udalostiach posledných mesiacov necítite dobre, nehľadajte vinu v sebe. Poobzerajte sa radšej po činnostiach, ktorá vám pomôžu nájsť rovnováhu a elmininovať negatívne emócie.

Počúvajte svoje telo

To na čo by ste mali najprv upriamiť pozornosť, je rozoznanie príznakov nadmerného stresu. Ak vás trápia bolesti hlavy, spíte plytkým, nepokojným spánkom, kolíše vám váha, často pociťujete hnev, podráždenie alebo pocity izolácie od vonkajšieho sveta, pravdepodobne zažívate obdobie vysokej psychickej záťaže. Ďalšími príznakmi môže byť neschopnosť sústrediť sa, neustály pocit strachu alebo nezáujem o aktivity, ktoré vám inokedy robili radosť. 

Autor niekoľkých kultových kníh, George Orwell, kedysi povedal, že najväčším nepriateľom človeka je jeho vlastný nervový systém. To ako sa s nami naše podvedomie niekedy zahráva si naozaj nevieme vybrať. Našťastie, existujú overené techniky, ktoré nám s budovaním vnútorného kľudu a harmónie môžu pomôcť.

Rutina & Rituály

Mať v každom dni pevné body, ktoré sa pravidelne opakujú, vám môže pomôcť výrazne zlepšiť pocit kľudu a rovnováhy. Začnite raňajkami, po ktorých sa cítite dobre. Po práci si nájdite aspoň hodinu na seba a na aktivity, ktoré vám robia radosť – saďte bylinky, čítajte knihu popíjajúc šálku kávy v meste alebo sa vyberte na prechádzku a obdivujte rozkvitajúce stromy. 

Okrem toho sa nezabudnite pravidelne hýbať. Pohyb totiž podporuje nervový systém a zvyšuje cirkuláciu krvi v organizme, čo pomáha vyplavovať stresové hormóny. Ku sklonku dňa skúste obmedziť modré svetlo a vyberte sa do postele skôr, aby ste svojmu telu dopriali dlhý a kvalitný spánok. 

FACH Juice shop o hladani rovnovahy a odburavani stresu

Minúty meditácie

Vašim ďalším rituálom môže byť meditácia. Už pár minút denne pomáha znižovať krvný tlak, zlepšuje cirkuláciu krvi, spomaľuje tep a dych, znižuje nervozitu, stres a navodzuje pocit relaxácie.

Neviete ako začať? Vybrali sme pre vás hádam najjednoduchšiu meditačnú techniku vhodnú aj pre úplnych začiatočníkov. 

  1. Pohodlne sa usaďte alebo si lahnite a zatvorte oči.
  2. Dýchajte prirodzene a nekontrolujte svoj dych.
  3. Dychu však venujte svoju plnú pozornosť. 

Všímajte si ako sa vaše telo hýbe s každým nádychom a výdychom, pozorujte váš hrudník, ramená, rebrá a brucho. Venujte úplnu pozornosť svojmu telu. Ak vaše myšlienky zablúdia, vráťte ich naspäť k dýchaniu.

Stačí ak začnete s dvomi alebo tromi minútami meditácie. Tento čas môžete neskôr predlžovať tak, ako vám to bude príjemné.

Kamilky & Gaba

Ak si po meditácii, joge alebo prechádzke budete chcieť ešte o kúsok vylepšiť skóré starostlivosti o svoje telo, doprajte si našu novú coldpress šťavu G10. Je plná jabĺk, kelu, feniklu a citrónu, no obsahuje aj dve netradičné suroviny – kamilky, ktoré pôsobia upokojujúco a adaptogén známy pod názvom gaba, ktorý podporuje reakciu nervového systému na stresové situácie, zmierňuje napätie, pomáha pri regenerácií a podporuje pokojný spánok.

Ten správny čas je teraz. Začnite so starostlivosťou o svoje mentálne zdravie a všetko ostatné vo vašom živote pôjde akosi ľahšie. Uvidíte!

 


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava