Päť slovenských vinárov, ktorých vína má náš someliér najradšej

Jakub Doktorik a jeho oblubene vinarstva

Koncept našej vínnej karty je založený hlavne na lokálnych vinároch, s ktorými má náš hlavný someliér, Jakub Doktorík, nielen skvelé skúsenosti, ale aj dobré vzťahy. Tu je jeho obľúbená pätica.

Fundus Regius, vinárstvo v tesnej blízkosti sopky Vihorlat

V obci Priekopa v Sobraneckom vinohrarníckom regióne sa nachádzajú najvýchodnejšie položené vinice na celom Slovensku. Ján Regenda tu so svojou manželkou vybudoval celé vinárstvo. Najskôr opravil starú chátrajúcu budovu bývalej školy, potom skúpil vinohrady a začal s pestovaním vlastného hrozna a výrobou vína.

Fundus Regius dnes ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradu s názvom Jacikova vinica, ktorá je výnimočná svojou polohou v tesnej blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím s vysokým obsahom tufu a lávových kameňov, spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom, vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna.

V ich vinohrade nájdete okrem bielych odrôd, akými sú Rizling rýnsky, Müller-Thurgau a Tramín červený, aj modré odrody – Frankovku modrú a Cabernet sauvignon. Zaujímavosťou je, že rovnaké odrody z rôznych viníc manželia spracuvávajú zvlášť. Je to preto, aby zachovali odlišné teritoriálno-klimatické vplyvy na konkrétnu úrodu. Práve vďaka tomuto prístupu vznikajú krásne a osobité vína, vhodné k ďalšiemu zreniu vo fľaši.

Vinári Domin a Kušický produkujú výhradne ekologické vína

Už viac ako dvadsať rokov sa dvojica vinárov, Ján Domin a Tibor Kušický, venuje výhradne ekologickému pestovaniu hrozna, ktoré zbierajú ručne a chránia len biologickými ochrannými prostredkami – nielen pri pestovaní, ale aj pri samotnej výrobe.

Svoje vinice zasadili do charakteristického prostredia v okolí Veľkého Krtíša. Územie je výnimočné práve svojím príjemným podnebím, ktoré by sa dalo najlepšie prirovnať k Burgundsku. Preto vo vinici nájdete okrem už tradičných slovenských odrôd akými sú Tramín červený a Ryzling vlašský, aj francúzske odrody ako Pinot blanc, gris a noir, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. 

Všetky biele vína dozrievajú minimálne rok, červené vína väčšinou 2 až 3 roky. Niektoré vybrané červené vína strávia určitý čas v drevených barikových sudoch a až potom sa plnia do fliaš. 

V Karpatskej perle nájdete priekopníkov v kryomacerácii

Na úpätí Malých Karpát, v Šenkviciach, sa nachádza rodinné vinárstvo Karpatská perla, ktoré založili manželia Šebovci. Podľa ich filozofie sa kvalita vína prejaví v prvom rade vtedy, pokiaľ je oňho dobre postarané vo vinici. Väčšina ich vín preto pochádza z vlastných viníc z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Manželia Šebovci pri spracovaní vína používajú tie najmodernejšie technológie a metódy, napríklad kryomaceráciu. Je to regulovaný proces nakvášania rmutu pri nízkych teplotách, kedy sa z hrozna, šupiek a jadierok nevyextrahuje toľko tanínov a farbív. Táto metóda sa im veľmi osvedčila pri spracovaní Alibernetu alebo Muškátu moravského.

Karpatská perla vyrába svoje vína s chráneným označením pôvodu v štyroch kolekciách – Jagnet, Varieto, Dílemúre a 4 živly, čo je vlastne cuvée z najlepších odrôd ročníka.

Vína zo Château Belá nájdete na vínnych kartách po celom svete

Kaštieľ v dedinke Belá pri Štúrove sa vyznačuje dlhou históriou produkcie vína, dokonca už od rímskych čias. Hoci je dnes Château Belá najmä päťhviezdičkovým hotelom, jeho majitelia sa vo vinárskej tradícii rozhodli pokračovať. Pri kompletnej rekonštrukcii kaštieľa preto najskôr obnovili pivnice, doviezli najmodernejšiu technológiu a našli vinára, ktorý bude mať celú výrobu pod palcom. 

Natrafili na enológa Miroslava Petrecha, ktorý sa najviac zaslúžil o dobré meno vín z tejto oblasti. Spolu s Egonom Müllerom, známym vinárom z Porýnia z obce Wiltingen, ktorý sa špecializuje na odrodu Rizling rýnsky sa podieľajú na výrobe vín, predovšetkým rizlingov. Veľmi známe sú aj ich ľadové a slamové vína.

Vďaka technológiam uznávaného nemeckého vinára s vysokou kvalitou dopestovaného hrozna sa vinárstvo stalo vychyteným aj za hranicami Slovenska. Ročne vyprodukuje okolo 40-tisíc fliaš, ktoré sa dajú nájsť aj na vínnych lístkoch v reštauráciach v New Yorku alebo Tokiu.

Žitavské vinice vyrábajú svoje vína ručne, bez moderných technológii

Maličké vinárstvo Žitavské vinice sa nachádza v Úľanoch nad Žitavou pri Nitre a svojou produkciou, iba desať až pätnásť tisíc fliaš ročne, sa radí k tým najmenším na Slovensku.
To však Jozefovi Teplanovi a Tomášovi Strelingerovi nebráni v tom, aby v malých šaržiach produkovali samé krásne vína.

Všetky svoje vína vyrábajú ručne a takmer úplne bez technológie, pričom produkujú vína, ktoré získavajú medaile na súťažiach po celom svete. Zároveň sa ich nemusíte báť uložiť na niekoľko rokov do archívu.

Ich červené dozrieva v barikových sudoch, biele sa zas vyrába výlučne spôsobom sur lie, kedy víno zreje na vlastných kvasinkách. Pravidelným premiešavaním sa potom do vína extrahujú nové chute a vône, čím vzniká aromatickejšie, plnšie a aj krásne komplexné víno.

Vo vinici okrem bielych a modrých odrôd nájdete aj rýdzo slovenské odrody, napríklad Devín a Dunaj. Veria totiž, že majú potenciál zviditeľniť Slovensko vo svete.