Jarná bylinka, ktorá chutí ako cesnak

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak je výborná divoká bylinka, ktorej sezónu by ste určite nemali prešvihnúť. Rastie totiž len dva mesiace v roku a práve teraz, v apríli, je ten najlepší čas, kedy sa po ňu vydať do prírody alebo na miestny trh.

Divoký brat pažítky

Medvedí cesnak je jedna z najobľúbenejších a aj najrozšírenejších divokých byliniek. Svojou vôňou a chuťou najviac pripomína cesnak, aj keď je príbuzným inej bylinky – pažítky. Narozdiel od nej má však sezónu naozaj krátku. Začína na začiatku marca, vrcholí v apríli a pred koncom mája je už zvyčajne po ňom.

Pritom sa v kuchyni dá použiť na čokoľvek si pomyslíte. Všetky jeho časti sú totiž jedlé – listy, biele kvety a dokonca aj drobné cibuľky. Tie však pri zbere nechajte radšej v zemi – na použitie v kuchyni sú príliš malé a cesnak by bez nich nabudúce vôbec nevyrašil.

V supermarkete ho nenájdete, iba v prírode alebo na trhu

Ak sa cesnak rozhodnete ísť hľadať do prírody, nájdete ho najmä vo vlhších častiach lesa, zvyčajne okupuje tienisté brehy potokov alebo krovín. Treba si však dať pozor, aby ste si ho nesplietli s jedovatými konvalinkovými listami. Cesnak však rozpoznáte jednoducho. Pokiaľ si jeho listy rozmliaždíte medzi prstami, mali by ste cítiť jemnú cesnakovú vôňu.

Práve tú vyhľadávajú po zimnom spánku medvede, ktoré sa pasú na cesnaku, čím si prečisťujú tráviaci systém a štartujú metabolizmus. Naši predkovia zas rozdrvené listy používali ako obklad na hnisavé rany, ktoré sa vďaka nemu rýchlo zacelili. Okrem toho prišli na to, že podporuje trávenie, prečisťuje telo, znižuje krvný tlak a okrem vitamínu C, obsahuje tiež železo.

Cesnak, ktorý sa pri varení chová ako špenát

Intenzita a sila chuti medvedieho cesnaku sa mení v priebehu sezóny – čím je starší, tým je horkejší. Mladší cesnak je príjemne štipľavý a prenikavý. Perfektne sa hodí do pesta namiesto bazalky, do šalátov, len tak čerstvý na krajec chleba, prípadne si z neho môžete spraviť polievku alebo ho narýchlo orestovať na masle. V takom prípade najviac pripomína špenát – síce rýchlo zvädne, no naberie krásnu sýtu farbu. Je výborný aj na experimenty, napríklad si ho môžete naložiť do slaného nálevu a uchovať po zbytok roka, ako to spravil náš šéfkuchár Lukáš Hesko.Fermentované cibuľky z medvedieho cesnaku