10 spôsobov ako naložiť s broskyňami

Zrazu ich je toľko, že neviete čo s nimi. Sezóna však trvá prikrátko a na ďalšiu úrodu si budeme musieť počkať. Rok je dlhá doba, preto naložte s broskyňami poriadne kým sú. Užite si ich do sýtosti, keď zrelé padajú zo stromov a pod ich váhou sa prehýbajú pulty tržníc, ale uchovajte ich aj na neskôr, aby ste si ich sladkú chuť a letnú vôňu vedeli pripomenúť aj počas zimy.

Broskyne nemusíte nakladať iba do horúcej cukrovej vody a zavárať ich k nedeľnému obedu. I keď poctivý domáci kompót s klinčekami, novým korením, citrónovou šťavou je pýchou každej špajze, tento rok vám poradíme 10 ďalších spôsobov, ktorými vám broskyne môžu robiť radosť. Hneď teraz aj o pár mesiacov neskôr.

Broskyne teraz

Hádam neexistuje nikto, kto by ich nemal rád surové, no skúšali ste ich grilovať? Plod stačí rozrezať na polovicu, vybrať kôstku, na panvici roztopiť kúsok masla a opiecť polovice z jednej aj druhej strany. Polievajte ich pri tom roztopeným maslom a použite nasladko v kaši alebo naslano v šaláte.

Pečené ich máme radi tiež. V koláčoch od výmyslu sveta. Ako napríklad v tom našom sezónom tartaletkovom, ktorý v týchto dňoch ochutnáte vo FACH Bistre. Uvažovali ste ale už niekedy nad možnosťou piecť ich aj ako prílohu k mäsu? Ku kuraťu so zemiakovou kašou to bude čistá radosť a tie zavárané aspoň ušetríte na neskôr.

Broskyne sa dajú aj flambovať. Polovičky uložte na horúcu panvicu s maslom, posypte hnedým cukrom, pridajte rum alebo whiskey a zapáľte. Keď sa alkohol vyparí, oheň zhasne a vám zostane maslovo-mäkká broskyňa s jemnou dochuťou destilátu a dymu.

A čo tak mixovať ich surové? S banánom, mliekom a trochou medu vytvoríte za pár sekúnd voňavý milkshake, ktorý poslúži ako ľahké raňajky, zdravý dezert alebo rýchly olovrant.

Broskyne potom

Zavárané ich už máte, nezabudnite si však zopár pohárov aj uvariť. Vykôstkované štvrťky vložte do hrnca, podlejte bielym vínom, pridajte lístky rozmarínu alebo tymiánu, posypte cukrom a pri nízkej teplote redukujte kým bude džem taký hustý, ako to máte najradšej. Horúci ho nalejte do pohárov, ihneď zatvorte a opäť otvorte, keď sa vám začne cnieť po lete.

Chuť broskýň môžete uzamknúť aj do octu. Stačí zmiešať bežný kvasný ocot s vodou v pomere 1:1 a naložiť do neho nakrájané ovocie. Ocot nechajte prekvasiť pri izbovej teplote 4-5 dní a potom preceďte a používajte na zálievky šalátov a dochucovanie jedál. Prekvasený ocot s broskyňami môžete aj rozmixovať a vznikne vám tak hustejšia tekutina podobná vinaigrette.

Ak radi experimentujete, nebojte sa fermentovať. Použite proces laktofermentácie s 1,5-2% soľným roztokom, o ktorom vám viac prezradíme tu alebo si urobte vlastnú fermentovanú kombuchu či tibi. Návod na ne sme vám zase spísali tu.

Broskyne môžete aj kandizovať. Pevnejšie plody nakrájajte na malé kocky, tie zľahka povarte v simple sirupe, teda v roztoku cukru a vody v pomere 1:1, a následne sušte v rúre na 70 stupňov približne 5 hodín, kým sa broskyne nepremenia na chrumkavé kocky.

Ak ste vlastníkom sušičky, polovičky môžete aj sušiť. Ideálne pri teplote okolo 55 stuňov s ventiláciou, aby sa z broskýň odparila voda a zostal vám trvanlivý letný snack na studené zimné dni.

Fanúšikovia studeného môžu broskyne aj mraziť. Do mrazničky vložte celú umytú broskyňu aj s kôstkou a po vytiahnutí ju jednoducho nastrúhajte na jogurt, dezert alebo zmrzlinu. Tradičnú dreň zase vyrobíte podobne ako džem. Nakrájate, odkôstkujete, povaríte s cukrom, rozmixujete na pyré, naplníte ho do menších nádobiek a zamrazíte na neskôr.

Ovociu sa medze nekladú

Veríme, že našich 10 rád vás inšpirovalo k tomu, aby ste využili plný potenciál sezónnej úrody. Nemyslite však iba na augustové broskyne. Rovnako alebo veľmi podobne môžete naložiť s mnohými ďalšími darmi našich zemepisných šírok. Marhule, slivky, mirabelky aj ringloty vám budú celoročne pripomínať, že to, čo si cez sezónu naložíte, mimo nej ako keby ste našli.

 

 


Text | Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava