Rozprávka z baru, časť I.

My, dospelí, čítame rozprávky na dobrú noc deťom. Ale kto číta rozprávky nám? Nikto. Práve to sme sa rozhodli zmeniť v našom bare.

Clubovka: umelkyňa fascinovaná svetom pachov vo Fachu

Nórska umelkyňa Sissel Tolaas je známa predovšetkým vďaka jej extenzívnej a často aj kontroverznej práci s pachmi. Dokázala obnoviť pach prvej svetovej vojny, zachytiť vôňu 52 metropol alebo vyrobiť syr z molekuly kopačky Davida Beckhama. Čo nám o pachoch prezradila v rámci aprílovej edície Clubovky?

Bratia Skočekovci: Interiér Fachu je vydarená robota

Nie je to tak dávno, čo bolo sídlo Fachu iba stará ruina. Až po rekonštukcii, ktorej autorom je Kalin Cakov, a zrevitalizovaní parterov bratmi Skočekovcami, dostal palác súčasnú podobu. Z Fachu sa tak stalo pulzujúce miesto s nadčasovým interiérom, ktoré zbiera prestížne ocenenia nielen u nás. Čo si však o tom myslia samotní architekti?

Na farme, kde majú kravy svoje vlastné meno

To, že najradšej pracujeme s lokálnymi surovinami, asi viete. Keďže sa o nich chceme dozvedieť čo najviac, počas roka pravidelne navštevujeme aj ich výrobcov. Tentokrát sme navštívili mliečnu farmu Fauna vo Veľkých Úľanoch, ktorá nám do Fachu dodáva prvotriedny syr.

Desať krokov k dobrému syru

Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.

Príďte na neskoré raňajky do Fachu

Fenomén menom brunch

Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?

Otvorili sme bar vo Fachu

Vlastné signature drinky, klasické koktejly, ale tiež široká ponuka prémiových alkoholov a destilátov z celého sveta. Vychutnajte si barmanské remeslo zblízka v našom bare.

Štvorica punčov, ktoré zohrejú v každej zime

Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie! 

Čerešne, z ktorých robíme espresso

Pokiaľ v našej kaviarni zrovna narazíte na kávu Muyongwe od pražiarne Goriffee, máte skvelú príležitosť ochutnať kávu, ktorá minulý rok získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence

Nakombinujte si každý deň svoj vlastný šalát

Janka Baluchová a Juraj Roháč pripravujú každé ráno v našom juice shope tri rôzne druhy šalátov, ktoré si môžete nakombinovať presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Hýria farbami a skvelými chuťami, navyše si ich od nás môžete odniesť v praktickej krabičke.

Cold brew versus cold drip

Ľadové, filtrované a navyše kávové

Ľadové kávy sú synonymom letného osvieženia – vždy správne vychladené, plné kofeínu, pripravené kedykoľvek vzpružiť a nakopnúť. Aký je rozdiel medzi našimi dvoma obľúbencami, japonským cold dripom a cold brew?

Sendvič s domácim marinovaným lososom

Chlebíčky, ktoré sa jedia príborom

Aj keď majú naše otvorené sendviče veľmi blízko k tradičným obloženým chlebíkom, chuťovo sa na ne vôbec nepodobajú. Čaká na vás napríklad aj domáca bravčová terina, vlastný gravlax alebo vajíčkovo-bylinkový krém s ančovičkami.

Tri tipy na filmy, po ktorých sa budete zalizovať

Máme pre vás zopár tipov na skvelé filmy točiace sa okolo toho, čo máme vo Fachu najradšej – pôžitku z jedla a gastronómie. Desať príbehov o víne, vzrušujúca cesta kávovým svetom alebo jedlo očami tých najlepších. Ale pozor, naozaj sa budete zalizovať!

Erik Šimšík

Káva ako Muyongwe tu ešte nebola

Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha? 

Medvedí cesnak

Jarná bylinka, ktorá chutí ako cesnak

Medvedí cesnak je výborná divoká bylinka, ktorej sezónu by ste určite nemali prešvihnúť. Rastie totiž len dva mesiace v roku a práve teraz, v apríli, je ten najlepší čas, kedy sa po ňu vydať do prírody alebo na miestny trh.

Elixiry

Sila rakytníka zachytená vo fľaške

Za studena lisované šťavy sú skvelým zdrojom prirodzenej energie, ktoré si už čoskoro budete môcť zobrať kamkoľvek so sebou. Vo Fachu budeme ponúkať nielen 500 ml a 250 ml šťavy, ale aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne. Napríklad aj z rakytníka. 

Cascara

Aj keď je z kávy, chutí ako čaj

Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka. 

Cuvee

Dáte si entrecôte a k tomu cuvée?

Niektoré pojmy na jedálnom lístku môžu zmiasť aj tých najväčších gurmánov, preto sme pre vás pripravili jednoduchý prehľad, vďaka ktorému slová ako entrecôte alebo osso bucco už nebudú záhadou.

Brigade de Cuisine

Viete, čo robí taký sous chef alebo poissonier?

Tvrdá hierarchia, absolútny poriadok a presná organizovanosť kuchárov. Väčšina moderných reštaurácii používa v kuchyni podobne exaktný systém, aký na konci 19. storočia vytvoril známy francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier, Brigade de Cuisine

Orechové mlieko

V juice shope používame orechy namiesto mlieka

Ak by ste si chceli ozvláštniť svoje každodenné raňajky, orechové mlieko je na to ako stvorené. Má fantastickú orieškovú chuť a poteší každého, kto sa s obyčajným mliekom nemá príliš v láske. V našom juice shope má miesto isté, vyskúšajte si ho spraviť tiež.

Bagety vo Fachu

Ako si pečieme náš vlastný chlieb?

Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.

manifest

Baristický manifest kaviarne Fachu

Káva stelesňuje mnoho vecí – pre niekoho je to ranný životabudič, pre iného radosť, s ktorou môže každý deň pracovať. Prečítajte si, ako ku svojmu remeslu pristupujú baristi kaviarne Bread & Coffee.

Mapa regiónu Fachu

3 zásady naturálnej kuchyne Fachu

Sezónne, lokálne, tradične, no pritom s citom a moderným prístupom. Taká je vízia šéfkuchára Fachu, Lukáša Heska. Na to, aby v reštaurácii oživil regionálnu kuchyňu svojim štýlom, potrebuje kvalitné suroviny. Odkiaľ ich berie a aké sú zásady naturálnej kuchyne?

Lukáš Záhradník a Simona Madleniak

Káva môže chutiť stokrát inak

Lukáš Záhradník a Simona Madleniak vám vo Fachu pripravia nielen chutné espresso, ale aj rôzne iné kávy pripravené alternatívnymi metódami. Prečo pracujú výhradne s výberovou kávou a aké budú ďalšie vychytávky v kaviarni Bread & Coffee?

Topinambur

Sezóna na tanieri

Navonok sa topinambur môže zdať ako poriadne nepríťažlivá zelenina, no ak mu dáte šancu, mohol by vás príjemne prekvapiť svojou autentickou chuťou. V naturálnej kuchyni Fachu má svoje miesto rozhodne zaručené.

Za studena lisované zdravie

Vo Fachu sa bude lisovať za studena – tou najkvalitnejšou metódou, ktorá z ovocia a zeleniny dostane ich maximum. Vo veľkej paráde, do fľašiek, ktoré sa budú dať vziať kamkoľvek so sebou a v kombináciach, ktoré podporia celkové zdravie, a pritom zaženú malý hlad alebo veľký smäd.

Vlado Krajcovic

Fach je naša mantra

Vlado Krajčovič má celý Fach doslova pod palcom. Stará sa o jeho plynulý chod, vývoj a realizáciu, no hlavne o to, aby sa vám vo Fachu páčilo. Ako to v ňom bude vyzerať a čo je pre Vlada dôležité?

4 remeslá, 4 prevádzky

Už čoskoro otvoríme Fach. Novú reštauráciu, klasický bar, výberovú kaviareň s pekárňou a šťavy lisované za studena – to všetko pod jednou strechou. Čo pre vás chystáme na Ventúrskej ulici?