Do jednej fľašky našej šťavy sa zmestí až kilo ovocia a zeleniny

Janka Baluchova a Juraj Rohac

Za studena lisované šťavy, rôzne sezónne šaláty, domáci hummus, ale aj smoothie vhodný pre nadšených športovcov. Medzi prvými podnikmi, ktoré v rámci Fachu otvoríme, je náš juice shop, v ktorom sa na vás tešia Juraj Roháč a Janka Baluchová.

Juraj, Janka, čo všetko máte vo Fachu pod palcom?

Juraj: Našou úlohou je pokračovať v rozbehnutom koncepte juice shopu, v ktorom budeme všetky naše šťavy lisovať za studena. Na Slovensku budeme vôbec prví, kto sa na niečo také podujal.

Janka: Tiež sa staráme o jeho celý chod. Naše kompletné menu konzultujeme s nutričným odborníkom – nielen čo sa týka zdravia, ale aj energie. Všetky kombinácie ovocia a zeleniny musia byť naozaj vyladené. 

Kde beriete inšpiráciu pri kombinovaní jednotlivých kombinácii štiav a chutí?

Janka: Už dlhšie sa venujeme zdravej strave, vďaka čomu vieme, akú majú jednotlivé suroviny chuť, a ako ich spolu čo najlepšie spájať. Celé menu sme rozdelili do troch základných kategórii, aby si každý našiel to svoje. Či už je to detoxikácia, doplnenie energie alebo šťavy pre deti.

Juraj: Základom je listová zelenina, ktorá je podporená prirodzenou sladkosťou ovocia. Snažili sme sa všetky šťavy prispôsobiť rôznorodým preferenciám ľudí – jedny budú chutiť viac tým, ktorí sú zvyknutí na prirodzenejšie chute, iné zas jedincom naučeným na sladké. No všetky šťavy sú nutrične vyvážené a podľa nás veľmi chutné.Janka Baluchova a Juraj Rohac Čo je dôležité pri výbere surovín a ich dodávateľov pre juice shop?

Juraj: Prvoradá je čerstvosť a samozrejme kvalita. Najradšej by sme boli, keby boli naše suroviny v organickej kvalite a s vystopovateľným pôvodom. Budeme sa snažiť podporovať lokálnych pestovateľov, no veľa z nich pestuje suroviny v obmedzenom množstve, a preto toho nemajú vždy toľko, koľko by sme práve potrebovali. Predsalen, do jednej fľašky našej šťavy sa zmestí až kilo ovocia a zeleniny.

Janka: Tiež je pre nás dôležitá vizuálna a hmatová kontrola všetkého ovocia a zeleniny. Mali by byť pekné, zrelé s výraznou farbou a bez nejakých viditeľných vád. Zároveň však vítame istú deformovanosť, čo je pre nás znakom, že zelenina bola prirodzene pestovaná.

Bude v šťavách prevažovať viac zeleniny ako ovocia?

Juraj: Máme šťavy, ktoré v sebe majú väčší podiel zeleniny a ovocie ich iba mierne dosladzuje. To je podľa nás výborná šanca pre tých, ktorí nie sú zvyknutí jesť zeleninu len tak – napríklad odšťavený zeler chutí úplne skvelo s limetkou, a tak sme z nich spravili malý shot, ktorý človeka nakopne.

Janka: Snažíme sa o to, aby šťavy boli vyvážené a rôznorodé. Na začiatok chystáme stálu ponuku ôsmich štiav a postupne budeme pridávať takzvanú „šťavu týždňa. Niektoré naše šťavy budú čisto sezónne, v ponuke ich budeme mať tak dva – tri týždne, a potom ich aktuálne nahradíme.
Janka Baluchova a Juraj Rohac
V čom sú šťavy lisované za studena iné?

Juraj: Hlavným rozdielom je, že sa suroviny lisujú, teda neodšťavujú. Šťava sa nezahrieva a pri lisovaní sa do nej nedostáva žiaden kyslík, čím sa zachovávajú všetky nutričné hodnoty, vitamíny a minerály, ktoré má naše ovocie a zelenina prirodzene v sebe. Navyše vie vďaka tomu vydržať v nezmenenej nutričnej hodnote až tri dni, pričom sa nemusí pasterizovať, ani paskalizovať.

Chystáte aj nejakú zaujímavosť v juice shope?

Juraj: Okrem štiav budeme pripravovať aj dva druhy orechových mliek – takzvané „mylks“ a na počkanie ľuďom radi spravíme aj smoothies. Začneme s tromi druhmi, jeden bude obzvlášť skvelý pre športovcov – to vďaka vysokému obsahu proteínov, ďalší zas na celodenné pitie. Taká injekcia chlorofylu, ktorá hravo nahradí menšie jedlo. V ponuke budeme mať aj náš domáci hummus a čerstvé šaláty, ktoré si ľudia budú môcť namiešať podľa seba do praktickej krabičky.


Popri práci v našom juice bare sa Juraj Roháč a Janka Baluchová venujú tiež svojej úspešnej značke Stagbeetle, ktorá vyrába cold brew – výberovú kávu filtrovanú za studena v malých sklenených fľaškách.

Janku a Juraja fotili © Nora a Jakub.