Nový šéfkuchár, zimné menu v Bistre a ďalšie novinky

Je to chlap ako hora. Od zápästí hore sa mu ťahajú tetovania, a keď sa pozriete ešte o kúsok vyššie, uvidíte prívetivú tvár.

Ako sám hovorí, odpadáva z babkinej stravy, nikdy nezabudne na vyváženú chuť svokrinho perkeltu a zbožňuje mamin slivkový koláč. Náš nový šéfkuchár, Martin Novák, mal k jedlu blízko už od detstva. Veď už na základnej škole sa radšej zdržiaval v kuchyni s dievčatami ako na technických prácach chlapcov. Jeho vášeň, zdravý zápal, dobré základy a takmer 20-ročné skúsenosti z neho robia majstra svojho fachu. Áno, navyše u nás vo Fachu.

Inšpirácie, zásady a tajomstvá šéfkuchára

Tajomstvo dobrého jedla podľa neho spočíva v dvoch základných pravidlách. Variť treba s láskou a z kvalitných surovín. Pri surovinách je rovnako dôležitá aj ich čerstvosť. Napríklad, po ryby si chodí Martin sám. Z vody ich vyberajú pred jeho očami a on ich podáva pred tie vaše iba o pár hodín neskôr. Teší sa, keď mu pestovatelia pošlú debničky sezónnych surovín, do ktorých sa pustí so svojou fantáziou a kreativitou. Pri varení vychádza aj z našej histórie, z toho, čo nám je blízke a čo poznáme. Obľubuje lokálnu, zemitú kuchyňu v modernom podaní a váži si všetko to, čo nám príroda ponúka. Aj preto sa vždy snaží spracovať suroviny úplne celé a zo zvyškov vraj často vznikajú tie najprekvapujúcejšie chute a jedlá. A jeho najväčšia motivácia? Výraz ľudí, keď ochutnajú prvé sústo. Áno, jeme pre to, aby sme uspokojili základnú potrebu, ale do Fachu si ľudia prichádzajú po zážitok. A vidieť, že im ho pripravil, je jeho najväčšou radosťou.

Jeho podpis na novom menu v Bistre

V súčasnosti sa náš šéfkuchár Martin venuje príprave nového degustačného menu do reštaurácie a jej znovuotvoreniu , no ak by ste jeho jedlá chceli ochutnať už skôr, stojí aj za novým menu v Bistre. Ako už je u nás zvykom, jedlá stavia na lokálnych surovinách, sezónnosti a čistom škandinávskom štýle varenia. Keďže so zimou prichádza sychravé počasie a skorá tma, stavil na ťažšie zimné tóny a vyvážené chute, ktoré zahrejú a potešia v chladných dňoch. Menu je pripravené tak, aby si v ňom každý vedel nájsť to svoje a navyše v ktorejkoľvek časti dňa. Spolu s tým prichádza aj malá zmena. Bread and Coffee sme premenovali na Bistro. Pretože vám chceme dopriať väčšiu škálu chutí a viac zážitkov.

Od skorého rána do neskorého večera

Skúste napríklad raňajky s vašou obľúbenou kávou a s niektorým z našich skvelých sendvičov. Na obed si okrem denného špeciálu a teplých polievok môžete vybrať sýty šalát s králikom, kvalitného pstruha s jačmennými krúpami, feniklom a jablkom alebo skúste fantastické hovädzie líčka s pohánkou, tekvicou a divou brokolicou. Lahodné kačacie prsia s bio kuskusom, repou a kozím syrom alebo vegetariánske ragú zo šošovice beluga s krémom zo sladkých zemiakov a pečeným pórom stoja za hriech aj večer. Alebo by ste si u nás radšej vychutnali pomalé a pohodové víkendové ráno? V brunch menu si na svoje prídu maškrtníci aj milovníci sýtych slaných raňajok. Skúste pšeno s kokosovým mliekom, horským medom, orechami a pečenou tekvicou alebo náš kváskový chlieb s pošírovaným vajcom, bernskou omáčkou a chrumkavou slaninou.

Chceme, aby ste sa u nás cítili skvelo na rýchlom pracovnom obede, na víkendových raňajkách aj počas večere s priateľmi. No a keď počas jedla zistíte, že vás niekto pozoruje, ospravedlňujeme sa. To je iba náš nový šéfkuchár, ktorý chce vidieť, či je jeho jedlo pre vás zážitkom. Lebo presne tým by malo byť.

V Bistre sa na vás tešíme každý deň a v reštaurácií už onedlho. Sledujte nás a dozviete sa viac.

 

FACH Bistro 
vchod z Ventúrkskej ulice
pondelok  od 09:30 do 20:00
utorok – sobota od 09:30 do 22:00
nedeľa od 09:30 do 20:00

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová