Máme radi ľudí a projekty, ktoré myslia rovnako ako my. Také, ktoré preferujú kvalitu nad kvantitou, kvások nad droždím a kvalitné suroviny nad lacnými riešeniami.
Veru nie je. To, ako bude vaša každodenná šálka kávy chutiť, závisí hneď od niekoľkých faktorov. A o tom, akú ekologickú a sociálnu stopu za sebou zanechá, môžete svojím výberom rozhodovať tiež. Všetko o káve a o tom, čo pri jej pití vôbec nevidíte, nám porozprával Peter Dvorský, majiteľ pražiarne Concept Coffee Roastery, ktorá nám dodáva voňavé zrná od prvopočiatku našej existencie.
To, že najradšej pracujeme s lokálnymi surovinami, asi viete. Keďže sa o nich chceme dozvedieť čo najviac, počas roka pravidelne navštevujeme aj ich výrobcov. Tentokrát sme navštívili mliečnu farmu Fauna vo Veľkých Úľanoch, ktorá nám do Fachu dodáva prvotriedny syr.
Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.
Spektrum diel Erika Bindera je veľmi rozmanité. Okrem rôznych inštalácii, objektov, malieb, kresieb, grafík a graffitov, mu najnovšie do portfólia pribudol aj nadčasový neón, ktorý nám vo Fachu robí obrovskú radosť. Čo stelesňuje a ako sa dá interpretovať?
Stroje na spracovanie hrozna vymenil za nohy a tradičnú metódu šliapania v sude, pričom vinice pestuje v biodynamickom režime. Zoznámte sa s rakúskym vinárom roka 2016 – Christianom Tschidom z vinárstva Tschida Illmitz, ktorého sme navštívili.
Katarína Kovácsová, spolumajiteľka kočovného pivovaru IKKONA, rada nadväzuje spoluprácu s inými sládkami a v rôznych pivovaroch varí samé dobrodružné pivá – od klasických ležiakov až po vrchne kvasené pivá typu Indian Pale Ale.
Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha?
Vo Fachu dostanú priestor aj menšie rodinné vinárstva, ktoré možno nie sú až také známe, no rozhodne by si to zaslúžili. Produkujú totiž výborné vína s veľkým potenciálom. Jedným z nich je aj Terra Parna rodiny Zvolenských, ktorých sme navštívili.