Pre Fach sme navrhli úplne celú kolekciu – od záster až po topánky

Skúška záster a rondonov

Náš personál sa oblieka do kolekcie od slovenských návrhárov Mirky a Michala Darilovcov, ktorí fungujú pod svojou značkou Buffet Clothing. Prečítajte si, čo všetko pre nás navrhli.

Čím vás oslovila spolupráca s Fachom?

Mirka: Už hneď prvé stretnutie bolo pôsobivé, pretože vo Fachu presne vedia, čo chcú a aká je ich predstava. V podstate chceli navrhnúť minimalistickú uniformu, ktorá by zaujala, no zároveň by nebola dominantná. Dostali sme moodboard s farbami, aké sa používajú v interiéri a povedali nám, čo sa im páči. Ostatné už nechali na nás.

Michal: Mne sa veľmi páčila predstava spolupráce s ľuďmi, ktorých máme radi a ktorých prácu si vážime – napríklad so štúdiom Milk, ktoré má na starosti identitu Fachu alebo s architektmi Skočekovcami. Cítime sa byť poctení, že môžeme pracovať po ich boku.Návrhy látok a strihovPre Fach napokon navrhujete celú kolekciu. Čo všetko to zahŕňa?

Mirka: Chceli sme, aby mal personál pekné, no pritom naozaj jednoduché oblečenie. Tak sme navrhli, aby sa oblečenie nerozlišovalo na pánske a dámske, ale aby bolo všetko unisex.

Michal: Nechceli sme tlačiť do popredia logo alebo branding, skôr sme sa snažili vyhrať s materiálmi a farbami tak, aby to zapadlo do prostredia Fachu. V podstate sme dostali priestor navrhnúť úplne celú kolekciu – od rondonov pre kuchárov, cez zástery a uniformy pre personál až po topánky. Vyskladali sme preto úplne každý diel oblečenia, dokonca aj ponožky.

Mirka: Celé je to dosť komplexné, aj keď sa to zdá byť ako jedna uniforma pre všetkých. Líši sa to však v detailoch.Branding zásterAko ste vyberali materiály, z ktorých je kolekcia ušitá?

Mirka: Snažili sme sa vychádzať z materiálov použitých v interiéri, preto sme zvolili veľmi prírodné materiály. Hlavne bavlnu a ľan, žiadne zmesové materiály ako sú polyester a podobne.

Michal: Snažili sme sa tiež čerpať z našich skúseností a vybrať materiály, ktoré budú fungovať a vyzerať dobre aj po tisíc opraniach. Chceme, aby uniforma vyzerala dobre aj po roku a pol dennodenného používania.Skúška prototypovBude sa personál v rámci podnikov Fachu líšiť?

Michal: Určite. Oblečenie pre personál v rámci juice baru a kaviarne by malo byť uvoľnenejšie, zatiaľ čo uniformy v reštaurácii a bare by mali mať skôr serióznejší charakter.

Do akej miery vám môže personál hovoriť do práce?

Mirka: V podstate jediný, s kým sme riešili funkčnosť odevov bol Lukáš – šéfkuchár. Keďže sme predtým nemali s ničím podobným skúsenosti, dali sme veľa na jeho rady ohlaďom kuchárskych rondonov.Skúška rondonovStretli ste sa aj s inými výzvami? Čo vám dalo najviac zabrať?

Michal: Aj keď sme dostali veľký priestor na realizáciu, výzvou bolo navrhnúť kolekciu, ktorá by nebola vytrhnutá z kontextu a už od začiatku by pôsobila ako súčasť Fachu. Aby to bolo subtílne, originálne, aby to prepojilo všetky štyri podniky. Mne sa napríklad veľmi páči hra s detailami a farbami, ktorú sme navrhli v rámci uniforiem. Sám som zvedavý, ako to bude vyzerať, keď sa Fach otvorí. Či sme to trafili dobre a či to spolu funguje. (smiech)Skúška rondonovMichal a Mirka DarilovciČo vás na tejto kolekcii najviac baví?

Michal: Napríklad to, že sme navrhovali niečo úplne iné, než sme doteraz robili. Tiež bolo super, že sme mohli úzko spolupracovať s ľuďmi, ktorých robotu rešpektujeme, a tým pádom sme dostali samé nové podnety.

Mirka: Ale aj ľudia, ktorí pracujú vo Fachu sú veľmi inšpiratívni. Sme veľmi radi, že môžeme byť súčasťou toho celého, pretože to, čo tu plánujú ponúknuť je naozaj skvelé.


Mirka a Michal Darilovci sa venujú svojej vlastnej odevnej značke Buffet Clothing, v ktorej navrhujú nadčasové a minimalistické oblečenie z kvalitných látok. Všetko ich oblečenie sa šije na Slovensku a v limitovaných kolekciách. Spolupracujú tiež s festivalom Grape

Skúšku rondonov fotili © Nora a Jakub.