Uskladnenie bylín, burín, vňatí a listov

Sú ich plné tržnice, záhrady aj lúky. Voňavé bylinky, zdravé jedlé buriny, vňate sezónnej zeleniny a listy rôznych veľkostí, tvarov a farieb robia leto zdravšie a o poriadny kus chutnejšie. Viete ako ich uskladniť alebo uchovať tak, aby vám v kuchyni vydržali čo najdlhšie? Tipy, triky a zásady správneho skladovania, podľa nášho šéfkuchára Mateja Tuhého, máte teraz na dohľad. Čítajte ďalej.

Vzduchotesná nádoba + vlhčená utierka

Vo Fach Bistre bylinky a jemnú listovú zeleninu nakrajdšej skladujeme v čistých uzatvárateľných nádobách, do ktorých vložíme kus papierovej utierky. Tú jemne pokropíme vodou alebo navlhčíme rozprašovačom, uložíme do nej vňate, byliny alebo listy a na záver ich prikryjeme ďalšou vrstvou vlhkej papierovej utierky. Nádobu nezabudneme zatvoriť a skladovať v chladničke.

Pohár + voda + vrecko

Bylinky a listy, ktoré majú pevnejšie stonky ako napríklad petržlenová vňať, kôpor, mangold alebo kučeravý kel, môžete skladovať aj v pohári s vodou. Podobne ako keby ste do vázy vkladali kvety, stonky najprv zrežte, aby boli čerstvé a vedeli ľahko prijímať vlahu, a potom vložte aj s pohárom do chladničky.

Ak chcete predĺžiť ich životnosť naozaj výrazne, na bylinky ešte navlečte plastové vrecko alebo vrchnú časť pohára spolu s vytŕčajúcimi listami bylín obmotajte kúskom potravinovej fólie. V takto vyrobenom mini fóliovníku s dostatkom vlahy vydržia listy čerstvé, chrumkavé a sýtozelené aj niekoľko týždňov.

PRO TIP #1

Ešte predtým ako bylinky uskladníte do nádoby alebo pohára, vyberte spomedzi nich všetky suché, zvädnuté alebo hnijúce kúsky. Svojim procesom odumierania tak nebudú ovplyvňovať zdravé listy.

PRO TIP #2

Ak si práve odtrhnutú alebo kúpenú listovú zeleninu umyjete vopred, zefektívnite a zrýchlite si varenie. Dbajte pri tom na to, aby ste ju pred uskladnením zbavili prebytočnej vody buď v šalátovej odstredivke alebo vo veľkom sitku, ktoré prekryjete suchou papierovou utierkou a poriadne pretrasiete.

PRO TIP #3

Zostali vaše bylinky alebo zelenina v teple dlhšie a domov ste ich doniesli zvädnuté? Oživíte ich namočením do veľkej nádoby plnej studenej vody a ľadu na približne 10-15 minút. Ľad nepoužívajte iba v prípade veľmi jemných a tenkých listov ako je baby špenát alebo kapucínka. Ich štruktúra by sa pri kontakte s ním poškodila. Stále im však môžete prinavrátiť chrumkavosť ponorením do studenej vody bez ľadových kociek.

Ak nie čerstvé, tak sušené

Máte čerstvých byliniek toľko, že ich nedokážete spotrebovať? Stále je tu stará dobrá sušiaca metóda. Uložte jeden list vedľa druhého na poličku s papierom na pečenie alebo na perforovanú tácku a nechajte ich pár dní na suchom mieste bez prístupu priameho slnečného svetla. Dobre presušené listy potom uložte do uzatvorenej nádobky a stonky môžete pomlieť v mlynčeku. Vznikne vám tak svieži zelený prach, ktorý bude slúžiť na kreatívnu finalizáciu vašich jedál. Z ničoho tak vytvoríte naozaj niečo.

Alebo mrazené?

Ak vás neláka sušenie, natrhajte alebo nasekajte byliny a uložte ich do mrazničky. Síce si už nezachovajú štruktúru a nebudete nimi môcť zdobiť jedlá, no v omáčkach, prívarkoch alebo polievkach vám aj počas chladných mesiacov pripomenú to, ako chutilo minulé leto.

Čerstvé, zelené a sezónne

Najlepší čas užiť si čerstvé zelené rastliny je práve teraz! Pripravte si malú misku šalátu ku každému hlavnému jedlu, dekorujte taniere veľkým množstvom bylín a vňatí a ak chcete nabrať inšpiráciu ako na to, zastavte sa vo FACH Bistre. Do našich jedál totiž dávame to, čo sezóna práve hojne ponúka – špenát, mrkvovú vňať, pažítku, bazalku, repové listy, ligurček, poľníček, kôpor, mätu, čakanku aj kapucínku.

Výber je na vás, zaručená čerstvosť surovín zase na nás! Tešíme sa, keď k nám najbližšie zavítate.

 


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava