Sme hrdí na toastový

Povedali sme si, že by to chcelo zmenu. Dlho sme skúšali, vymýšľali, nastavovali a zrodili sa dva nové chleby. Oba už tradične kváskové, hrdé a poctivé. Upečené z múky, ktorá sa melie v sokolskom mlyne. O jednom z nich by sme vám dnes chceli rozprávať.

Voláme ho toastový a túžime po tom, aby ste si našli vzťah. Aby vzniklo puto medzi vami, vašimi raňajkami a rýchlymi večerami, a najmä medzi vami a našim novým toastovým chlebom.

Takto ho pečieme

Pečieme ho z pšeničného kvásku a z kombinácie pšeničnej a celozrnnej múky. Okrem múky na jeho prípravu používame aj med, olivový olej, maslo a vajíčko. Predtým, ako ho vložíme do formy, bohato ho vyvaľkáme v bielom sezame.

Po upečení vznikne vysoký hranatý bochník. Je mäkký a nadýchaný a priam si pýta, aby ste sa do neho zahryzli. Predtým ako to spravíte, dáme vám zopár tipov na rôznorodé možnosti jeho prípravy.

Takto ho jedzte nasladko

1. Vložte ho do hriankovača. Ešte horúci ho natrite orieškovým maslom. Pridajte kvalitný džem a zopár kúskov čerstvého ovocia. Skúste napríklad kombináciu arašidového masla, ríbezľového džemu a bobuliek čerstvých ríbezlí.

2. Opečte plátok toastového chleba na masle. Dajte naň ricottu vymiešanú s cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Ozdobte marhuľami rozkrojenými na polovice a opečenými na masle, ktoré vám zostalo v panvici po chlebe.

3. Obaľte plátok vo vajíčku rozmiešanom s trochou mlieka a práškovým cukrom. Opečte na masle. Pridajte nakrájané jahody, javorový sirup, opražené mandľové lupienky a možno tiež lístok bazalky.

Takto ho jedzte naslano

1. Pripravte si z neho chlebíčky. Také tie, ktoré poznáte z dôb dávno minulých s poctivým parížskym šalátom, kúskom šunky, kyslej uhorky, s vajíčkom natvrdo a kôprom. Dokonalé retro!

2. Náš toastový je tiež výbornou desiatou. Dva tenšie krajce zlepte nátierkou a zeleninou, rozrežte uhlopriečne alebo ponechajte v celku. Zabaľte na cesty, deťom do školy alebo sebe na piknik. Jedna klasika lepšia ako druhá, nemyslíte?

3. Uložte krajec na papier na pečenie, natrite maslom, pridajte rôzne druhy syra a pečte v rúre, kým nebude syr roztopený a zlatistý. K zapečenému otvorenému sendviču skaramelizujte cibuľku na mede a bude to večera, o ktorej budete snívať každý nasledujúci záver dňa.

Ak vám náhodou zostane

Dali sme vám toľko tipov, že z jedného bochníka ich ani nestihnete pripraviť všetky. Ak by vám kúsok odstáteho chleba predsa len zostal, pripravte si z neho niečo, čo budete môcť uchovať a použiť neskôr.

1. Nakrájajte chlieb na malé kocky, vložte ich do misy, bohato polejte olivovým olejom, posypte sušenými bylinkami, pridajte soľ a premiešajte. Olejom nasiaknuté chlebové kocky hoďte na plech a o pár minút budú vaše domáce, poctivé krutóny hotové.

2. Nechajte zvyšok bochníka úplne vyschnúť, a keď bude tvrdý ako kameň, pomeľte ho na strúhanku. Budete mať vlastnú, kváskovú a pomletú tak jemno alebo tak hrubo, ako to máte sami najradšej.

Je to presne tak, ako to vyzerá. Z jedného bochníka môžete mať naozaj veľa muziky. Vyberte sa preto na Ventúrsku, kde pre vás každé ráno pečieme čerstvý, hrdý, kváskový, a teraz aj toastový.

 


Text | Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava