Clubovka: Nadčasový dizajnér a minimalista Michael Anastassiades vo Fachu

Michael Anastassiades

Michael Anastassiades je prvým významným tvorcom, ktorý sa predstavil v rámci Clubovky, sérii neformálnych stretnutí určených pre ľudí s nadšením pre dobrú architektúru a dizajn, ktorá sa každý mesiac koná v priestoroch Fachu a Mozartovho domu.

Cyperský dizajnér žijúci v Londýne

Michael Anastassiades pochádza z Cypru, pričom dlhé roky žije a tvorí hlavne v Londýne. Svoju kariéru začal na londýnskej Royal College of Art, kde vyštudoval industriálny design a inžinierstvo. Dnes má pod svojim menom vlastné štúdio, v ktorom sa špecializuje najmä na svietidlá, zrkadlá a rôzne objekty, ktoré balansujú na hrane medzi úžitkovým dizajnom a dekoratívnym umením.

Všetky však majú spoločné jedno – minimalizmus, nadčasový dizajn a vysoko kvalitné materiály.

Michael Anastassiades v Mozartovej sáleVečer plný svetla

Vďaka Clubovke sme mohli vidieť prierez celou jeho kariérou – od počiatočných študentských prác z 90. rokov až po súčasnosť. A keďže dve tretiny jeho zákaziek tvoria svietidlá, svoju prezentáciu venoval hlavne im.

A ako sa k nim dostal? Jednoducho – jedného dňa si kúpil v Londýne dom a tam to začalo. Zrazu totiž prišiel na to, že potrebuje rôzne svietidlá a lampy, ktoré však nevie zohnať. Buď sa mu nepáčia alebo sú príliš drahé, alebo sa mu nehodia do interiéru. Tak si povedal, že si ich navrhne a vyrobí po svojom.

Odvtedy kombinuje jednoduché geometrické tvary, ako sú rôzne oblé tvary, rúrky či obdĺžniky, s výraznými reflektívnymi materiálmi, akými sú lesklý bronz či zrkadlo. Zdanlivo tak vytvára pocit, že jeho svietidlá nevisia, ale akoby plávajú v priestore.

A aj keď na seba hneď nestrhávajú pozornosť, majú podľa neho oveľa dôležitejšiu funkciu – zapadnúť do priestoru a podporiť ostatné prvky v miestnosti.

Čo svietidlo, to iná výzva

Celý čas sa pritom Michael snaží hlavne o jedno – aby jeho produkty boli viac ako len pekné veci na stránkach luxusných magazínov. Radšej totiž vytvára produkty pre ľudí a ich domovy, také, ktoré budú v čase ďalej naberať na hodnote. Tým však nemyslí peňažnú hodnotu, skôr akúsi záležitosť estetiky, nadčasového dizajnu a trvácnosti materiálov.

Kľúčový faktor navrhovania nadčasového svietidla

Dobré svetidlo musí v priestore vedieť fungovať v rôznych situáciach. Už ďalej nestačí len to, že svieti. Pretože keď svieti, vytvára a ovplyvňuje atmosféru v priestore – žiari, vrhá tiene, necháva vyniknúť iné objekty v miestnosti, tie ďalšie zas potláča.

Naopak, keď nesvieti, tak sa zo svietidla zrazu stáva „len“ akýsi objekt, dekoračný predmet v miestnosti. Tým pádom musí byť podľa Michaela krásny, vizuálne príťažlivý a navyše, vhodný do priestoru. A tak si Michael položil jednoduchú otázku.

Ako navrhnúť svietidlo, ktoré sa bude hodiť každému domov?

Ako vyštudovaný inžinier pristupuje k svojim návrhom veľmi komplexne, a tak sa zamýšľa aj nad takými vecami akým je napríklad aj umiestnenie elektrických zásuviek či výška stropu, ktorá je v každom dome úplne iná.

Tak prišiel na to, že netreba navrhovať jednu lampu, skôr akýsi modulárny systém, ktorý si každý môže jednoducho prispôsobiť podľa svojho vkusu a bytu, v ktorom žije. A tak vznikli inovatívne a nadčasové String Lights, ktoré nám predstavil na Clubovke. Pozrite si o nich krátke video.

Po hodine plnej svetla sa prednáška chýlila ku koncu, pričom Michael nás opäť všetkých prekvapil svojou pokorou – najskôr poďakoval Táni Kollárovej za pozvanie, a potom všetkým hosťom za možnosť prezentovať svoju prácu. Zároveň nás všetkých vyzval, aby sme sa ho po skončení nebáli prísť opýtať na čokoľvek, čo nás zaujalo.

Inšpiratívne myšlienky každý mesiac vo Fachu

Tešíme sa, že aj vďaka Clubovke u nás dostávajú priestor rôzne inšpiratívne osobnosti a Fach slúži ako miesto stretnutia pre všetkých ľudí s otvorenou mysľou.

Pokiaľ sa aj vám podnetné myšlienky Michaela Anastassiadesa páčili, a radi by ste pritom boli nabudúce s nami, určite odporúčame sledovať stránku Clubovky. Termín najbližšej Clubovky, aj meno ďalšieho špeciálneho hosťa zverejnia už čoskoro. V mene Fachu sa na vás tešíme!


Októbrovú Clubovku fotila © Valentína z ateliéru GRUS GRUS.