V rodinnom vinárstve v Suchej nad Parnou sa víno rodí, spracúva a zreje

Terra Parna

Vo Fachu dostanú priestor aj menšie rodinné vinárstva, ktoré možno nie sú až také známe, no rozhodne by si to zaslúžili. Produkujú totiž výborné vína s veľkým potenciálom. Jedným z nich je aj Terra Parna rodiny Zvolenských, ktorých sme navštívili.

Patrón Modrého Portugalu

Terra Parna je malé, ale pritom moderné vinárstvo, ktoré sa nachádza kúsok za Bratislavou v obci Suchá nad Parnou. Ak sa ich rozhodnete navštíviť, hneď pri príchode vás privíta krásny výhľad na vinice Modrého Portugalu, ktorým dominuje netradičná kaplnka. Tú postavili jezuiti, ktorí na pozemkoch v minulosti obrábrali vinice. A aj keď sa pôvodné vinice nedochovali, kaplnku sa rodina rozhodla zachovať a zrekonštruovať.
Viniče Modrého Portugalu vo vinárstve Terra Parna

Vinárstvo vybudované na zelenej lúke

Aj napriek tomu, že zo starých viníc zostali iba polia a lúky, manželia Zvolenský sa ich rozhodli znovu vysadiť – z rešpektu k minulosti a kvôli geniu loci. Najskôr začali medzi miestnymi obyvateľmi pátrať po pôvodných odrodách, a keď im všetci zhodne porozprávali o Modrom Portugale, rozhodli sa, že sa stane ich dominantnou odrodou. Materiál na štepy získali z pôvodných viníc v regióne a ostatnú časť vysadili ďalšími výbornými odrodami. Nájdete tu aj Svätovavrinecké, Alibernet, Rizling rýnsky a Sauvignon blanc.Modrý Portugal

Miesto, kde sa víno rodí, spracúva a zreje

Miesto na umiestnenie budovy vinárstva im bolo tiež už od začiatku jasné. Kedže chceli, aby si hrozno udržalo kvalitu aj po zbere, zasadili vinárstvo len pár metrov od samotného viniča. Architektúra budovy je inšpirovaná rakúskymi modernými vinárstvami, ktoré prepájajú funkčnosť využitia budovy s jej estetikou a vzhľadom.

Preto sa dominantou stala presvetlená degustačná miestosť, z ktorej máme počas degustácie priamy výhľad na krásnu vinicu a keď sa otočíme, aj do pivnice s barikovými sudmi. Na jej konci vidíme dva obrovské tritisíc litrové dubové sudy a dva rady menších barikových súdkov, v ktorých víno zreje. Vďaka vypálenému dubovému drevu s minimálnym prístupom vzduchu v nich víno dostáva jemný chuťový punc a zreje pomaly a kontrolovane.  Pivnica s barikovými sudmi

Dravý roztoč vo vinici a plytké bedničky na hrozno

Počas degustácie nám Ivanka Zvolenská, hlavná vínna technologička vo vinárstve Terra Parna, rozpráva o ich netradičnom spôsobe pestovania viniča a zbere dozretého hrozna. To sa zbiera vždy len ručne a do špeciálnych plytkých prepraviek, ktoré pojmú maximálne 10 kilogramov hrozna. Je to kvôli tomu, aby sa hrozno svojou váhou nepopučilo a nezačalo sa samo predčasne lisovať.SvätovavrineckéTo, ako docieliť plné a chutné víno z Modrého Portugalu im zas prezradili miestni obyvatelia. Celé tajomstvo tkvie v kvalite, nie v kvantite. Preto sa pri oberačke odstriháva časť strapcov len tak na zem, čím sa bobule pomaly vracajú späť do pôdy. Vďaka tomu majú strapce, ktoré ostali na viniči, viac sily a intenzívnejšie chute.

Okrem toho je nám veľmi sympatické, že si vo vinárstve pomáhajú prírodnými pomocníkmi a nespoliehajú sa na agresívne chemické postreky. Rodina si svoje viniče chráni malým dravým roztočom, ktorý napáda škodcov, larvy strapiek a iný drobizg. Má vysokú bioregulačnú schopnosť a vrodený model starostlivosti o korisť – v tomto prípade hrozno – takže pôsobí dlhodobo.
DegustujemePočas degustácie sme mali možnosť ochutnať celé spektrum vín – od hravých a kvetnatých bielych, cez výnimočné červené až po ich špeciálny dezertný Alibernet, ktorý sa zbieral v zime pri – 7 °C. Na jej konci sme skonštatovali, že sme síce prišli za vínom, no odchádzali sme plní zážitkov.


tip na knihu: Špecifická atmosféra miestnych viníc inšpirovala Františka Hečka, spisovateľa a rodáka zo Suchej nad Parnou, aby napísal románovú ságu Červené víno, ktorá sa odohráva v susednej Vlčej doline. Verne opisuje prostredie a život vinárskej rodiny s jej každodennými radosťami i starosťami.

Vinárstvo Terra Parna fotila © Mis.