Štvorica punčov, ktoré zohrejú v každej zime

Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie! 

Punč, sanskrit a päť základných ingrediencií

Možno by ste to nečakali, no slovo punč je originálne prebraté zo sanskritu. Konkrétne zo slova पञ्च (pañc), ktoré v preklade označuje číslovku „päť“. Označuje totiž päticu ingrediencií, z ktorých si britskí námorníci na lodiach britskej spoločnosti The East India Company namiešali svoju novú náhradu za pivo.

Prečo? To sa im pri plavbe v teplejších vodách Indického oceánu začínalo kaziť, až v sudoch úplne skyslo. A tak, keď patrične smädní dorazili na pobrežie, zobrali rum, citrusy, vodu alebo čaj, cukor, koreniny a namiešali prvý punč.

Nápoj, ktorý zohrial národ

Písala sa zima v polovici 17. storočia a punč sa práve rozlial z londýnskych dokov do londýnskej spoločnosti. Zima bola extrémne tuhá, dokonca vraj zamrzla aj Temža, a tak ľudia nachádzali teplo nielen vo svojich domovoch pri krbe, ale tiež pri šálke niečoho ostrejšieho. Tvorilo sa preto množstvo nových receptúr, ktorým jediným kritériom bolo čo najviac prekrviť organizmus.

Napríklad receptúra s menom Filip kompletne obmenila päť základných ingrediencií a skombinovala brandy, sladké víno, vajíčko, smotanu a muškátový oriešok. Vzniklo ešte niekoľko ďalších, napríklad  Dog’s Nose, Negus či Bishop, ktorým základom však bolo lacnejšie sladké víno a mladé suché portské. Tie sa neskôr stali novým základom pre punč.

Rituál spisovateľa Charlesa Dickensa

Podľa uznávaného barového historika Davida Wondricha bol Charles Dickens jedným z najväčších odborníkov a znalcov punču. Nielenže ho často pil a zapracovával do svojich diel, tiež si písal svoje vlastné recepty a rituálne pozýval priateľov na časté ochutnávky.

Americká nezávislosť a zrod cocktailu

V polovici 18. storočia sa punču nadmieru darilo, všetci ho poznali a pil sa dokonca aj na druhej strane sveta, v mladých anglických kolóniách. Tak sa tu udomácnil, až sa napokon stal inšpiráciou pre slávny drink cock-tail, ktorý položil základy bartendingu.

Kombinácie, ktoré zahrejú v každej zime

Punč má čestné miesto aj na našom aktuálnom nápojovom lístku v kaviarni Bread & Coffee. Vytvorili sme pre vás štyri varianty, z ktorých si môžete vybrať tú, na ktorú máte akurát chuť. A aké to sú?

Náš najobľúbenejší je jednoznačne Fach punč, ktorý miešame z obľúbenej marhuľovice s domácim marhuľovým sirupom, pomarančovou šťavou a brusnicovým džúsom. Príjemne ovocné, zároveň jemne sladké a komplexné.

Pokiaľ však máte radšej klasiku, odporúčame náš Wine punch, teda kombináciu vína, rumu a domáceho bazového sirupu so škoricou a klinčekami alebo Anglickom inšpirovaný Punch from England. Základom je gin, Martini Rosso, Creme de Framboise – teda malinový likér – maliny a pomarančová šťava.

A ak máte chuť na niečo ostrejšie, skúste náš Brandy punch. Základ je asi každému jasný z názvu, my používame brandy značky Ararat, Martini, bora bora čaj, brusnicový džús a náš domáci slivkový sirup, ktorý pekne podtrhne sladkosť celého punču.
Na zdravie!


Punč fotili © Nora a Jakub.