Sila rakytníka zachytená vo fľaške

Elixiry

Za studena lisované šťavy sú skvelým zdrojom prirodzenej energie, ktoré si už čoskoro budete môcť zobrať kamkoľvek so sebou. Vo Fachu budeme ponúkať nielen 500 ml a 250 ml šťavy, ale aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne. Napríklad aj z rakytníka. 

Rakytník je jednou z najstarších rastlín, ktorá sa už od čias starých Grékov využíva na posilnenie imunity a celkového zdravia. Ani jeho latinský názov Hippophae rhamnoides, ktorý v doslovnom preklade znamená trblietajúci sa kôň, nevznikol náhodou. Gréci si totiž všimli, že kone pasúce sa v oblasti, v ktorej rástol rakytník sú nadmieru silné, majú pevné zdravie a navyše aj krásnu, lesklú srsť.

Koncentrovaná sila rakytníka

Rakytník je pritom známy hlavne vďaka svojmu pôsobivému profilu, ktorý je plný vitamínov a antioxidantov. Má silu liečiť a posilňovať celý ľudský organizmus. Okrem 14 rôznych vitamínov, obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny omega-3, 6, 9 a tiež veľmi vzácnu mastnú kyselinu omega-7, ktorá sa v prírode vyskytuje len zriedkakedy.

Zatiaľ čo omega-3, 6 a 9 chránia bunky pred poškodením, znižujú riziko cievnych mozgových príhod a infarktu myokardu, pomáhajú hojeniu rán; mastná kyselina omega-7 pôsobí blahodárne na tráviaci trakt, stimuluje prácu celého svalstva a spolu s vitamínmi P a C podporuje elasticitu žíl a ciev.

Rakytníkova šťava hravo zastúpi aj menšie jedlo

Šťava po vylisovaní je sýto oranžová, hutná a vláknitá – predstavte si skôr odšťavený ananás, ako pomarančovú šťavu – a hneď vám to napovie, prečo hravo zastúpi aj menšie jedlo počas dňa. Navyše má vysoké hodnoty proteínov, obsahuje 10x viac vitamínu C ako pomaranč a vitamíny zo skupín A, D, F, K a B.

Rakytník je tiež plný organických flavonoidov, minerálov a alkaloidu hyppopheinu, ktorý sa v tele premieňa na sérotonín, hormón šťastia. Ten pozitívne vplýva na našu náladu, chráni nás pred depresiami a pre našu celkovú vitalitu je nadmieru dôležitý.