Čierna limonáda, ktorá zatočí s toxínmi v tele

Možno ste si u nás v juice shope všimli fľašku naplnenú čiernou tekutinou, našu čiernu limonádu s aktívnym čiernym uhlím. Síce nevzniká lisovaním za studena ako ostatné šťavy, no vie vám poriadne prečistiť črevá. Tu je pár dôvodov prečo.

Skôr než začneme – čo je aktívne čierne uhlie?

Rozhodne to nie je uhlie, ktoré poznáte z letnej grilovačky. Aktívne čierne uhlie sa zvyčajne získava z kokosových škrupín, rašeliny alebo dreva, pričom sa daný materiál vždy zahreje na teplotu 700 až 900 stupňov.

Tak sa vytvoria malé častice uhlia so špongiovitými pórmi, ktoré do seba nasiaknu všetko s čím prídu do styku, a preto je rastlinné uhlie fantastické na odchyt neželaných toxínov v tráviacom trakte.

Ako chutí? 

Aktívne rastlinné uhlie je neutrálne v chuti, a tak našu limonádu vyrábame podľa jednoduchého receptu: filtrovaná voda, citrónová šťava, aktívne rastlinné čierne uhlie a kvapka agáve na príjemné dosladenie a vyladenie chutí. Chutí ako klasická limonáda na akú ste zvyknutí, akurát je trochu zemitejšia.

Je aktívne rastlinné uhlie bezpečné?

Žiaden strach, aktívne rastlinné uhlie sa bežne používa ako výživový doplnok – v niektorých krajinách ho bežne používajú v ambulanciách pri hospitalizácii ľudí s rôznymi otravami, mnohé domácnosti ho zas majú v lekárničke ako náhradu živočíšneho uhlia.

Nám sa na ňom najviac páči systém, akým funguje. Po vypití na seba naviaže neželané látky, a potom sa jednoducho vylúči, nevstrebáva sa. Zoberie, čo má a ide. Paráda. Jeho zásaditosť na seba naviaže toxíny a zabráni im v tom, aby sa ďalej absorbovali do čriev. To môže spôsobiť nielen čistejší a fungujúci tráviaci trakt, ale tiež nový príval energie a zlepšenie imunity.

Naše rady a odporúčania ako správne piť limonádu s aktívnym čiernym uhlím 

Aktívne rastlinné uhlie bohužiaľ nevie rozoznať medzi toxínom a pomocnou látkou, preto, ak máte od lekárov predpísané akékoľvek lieky, prosíme, nepite našu limonádu. Mohla by znižovať účinok liekov. Vyrábame ju však každý deň a radi počkáme, kým sa uzdravíte.

Kľúčové je tiež správne načasovanie limonády. Úplne najlepšie spravíte, ak si ju dáte ráno ešte pred raňajkami. Ak by ste si ju radi vychutnali počas dňa, odporúčame s pitím počkať tak 3-4 hodiny po poslednom jedle. Tak bude účinok limonády efektívny a pritom vás neoberie o vitamíny, živiny a minerály z posledného jedla.

Keďže je aktívne rastlinné uhlie silne adsorbujúce, vaše telo bude potrebovať kopec vody, aby mu pomohlo s očistným procesom. Odporúčame preto vypiť v priebehu dňa aspoň dva litre vody.

Aj keď je aktívne rastlinné uhlie mocný pomocník, limonádu rozhodne neodporúčame piť každý deň – mohla by vám totiž spôsobiť zápchu a to by sme naozaj nechceli.