24 pojmov, ktoré sa vám môžu hodiť v kaviarni s výberovou kávou

Slovnik baristu: Latte art

Žargón nejedného moderného baristu má pre mnohých veľmi blízko k vesmírnej reči. Cappuccino poznajú snáď všetci, no čo taký cupping, red eye či vacuum pot?

AeroPress je ľahký prenosný kávovar. Skladá sa iba z troch častí, vďaka ktorým sa káva pretláča cez papierový alebo kovový filter. Z 15 až 20 g čerstvo namletej kávy a vody dokáže barista pripraviť 250 ml kávy s hutným telom a častokrát aj sladkou dochuťou. Samozrejme, všetko záleží na recepte, ktorý je v tomto prípade veľmi flexibilný. Dá sa hrať s časom, teplotou a aj gramážou kávy, čo vedie k mnohým skvelým kávam.

Affogato kombinuje dve veci, ktoré má snáď každý rád – zmrzlinu a kávu. Ide o kopček pravej vanilkovej zmrzliny preliaty espressom. Osvieži a nakopne zároveň.

Ak si objednáte americano, zvyčajne dostanete espresso podávané vo väčšej šálke s malou karafou horúcej vody, aby ste si espresso mohli zriediť podľa seba.

Cappuccino je espresso kombinované s čerstvo napeneným mliekom, ktoré barista pomocou pary vyšľahá na lesklú mikropenu. Oproti klasickej mliečnej pene je krémovejšia, má krásnu zamatovú textúru a aj sladšiu chuť. Správne pripravené cappuccino by malo mať objem 150 – 180 ml.

Čaj z usušených kávových šupiek, cascara, sa v kaviarňach pripravuje na viacero spôsobov. Niektorí baristi z nej robia fantastickú domácu kofeínovú limonádu, iní ju servíruju ako teplý alebo studený čaj – s pomarančovou šťavou a kvapkou medu.

Cold brew je metóda prípravy kávy, pri ktorej sa nepoužíva teplá voda, ako je zvykom, ale studená. Teplota vody sa však kompenzuje dlhým časom extrakcie, rádovo od osem až po šesťnásť hodín. Najlepšie chutí poriadne vychladená a s ľaďom.

Ak baristi rozprávajú o creme, majú na mysli tú tenkú a lesklú penu na povrchu espressa, ktorá v sebe ukrýva množstvo koncentrovaných chutí.

Prestížna súťaž, ktorá určuje tie najlepšie kávy v pestovateľských krajinách, ako sú Rwanda alebo Panama, sa volá Cup of Excellence. Koná sa každý rok a loty, ktoré na súťaži dostanú toto ocenenie sa na aukciách predávajú za veľmi vysoké ceny.

Pokiaľ kaviareň vo vašom okolí organizuje cupping, určite sa nechajte zlákať. Na stole nájdete vedľa seba poukladaných množstvo špeciálnych misiek s kávou, z ktorých sa káva nepije, ale ochutnáva pomocou netradične hlbokých lyžíc. Na cuppingu viete za krátky čas ochutnať širokú škálu rôznych káv – z rôznych krajín, regiónov, odrôd či stupňov praženia, a navzájom si ich porovnať. Taká degustácia vín, akurát, že s kávou.

Pokiaľ na sáčku kávy nájdete označenie direct trade, znamená to, že pražiar kávu nakúpil priamo od farmára, nie cez burzu alebo priekupníka. Farmár tak za svoju kávu dostal niekoľkonásobne vyššiu cenu, ako na burze, a na svojej plantáži sa môže sústrediť viac na kvalitu ako kvantitu vyprodukovanej kávy.

Drip je metóda filtrovania kávy využívajúca gravitáciu a zväčša papierový filter, cez ktorý sa káva ručne zalieva horúcou vodou. Výsledkom je čistá káva s jemným telom, navyše bez sedimentu.

Malá, chuťovo veľmi silná a výrazná káva pripravovaná pod tlakom 8 – 10 barov sa volá espresso. V dobrom espresse sa snúbi prirodzená sladkosť, mierna acidita a minimálna horkosť. Dochuť je príjemná a dokáže pretrvať niekoľko minút. Má objem 30 ml.

Pomocou extrakcie sa získava chuť z čerstvo pomletých kávových zŕn. Barista musí prísť na ten správny pomer kávy, vody, teploty, a v prípade espressa aj tlaku, aby jeho káva nebola kyslá, trpká (vtedy je podextrahovaná) alebo horká (preextrahovaná).

Ak by ste si chceli objednať silnejšie cappuccino, vyskúšajte flat white. Doubleshot espresso a mlieko by sa mali perfektne chuťovo dopĺňať, pričom navrchu by mala byť iba tenká vrstva lesklej mikropeny. Má objem 160 ml.

French Press je veľmi rozšírený nástroj na prípravu kávy. Obľúbený je najmä pre svoju jednoduchosť použitia a schopnosť pripraviť silnú šálku kávy plnú výrazných chutí s mohutným telom.

Chemex, krásny nadčasový kávovar, sa skladá z jedného kusu vysokokvalitného borosilikátového skla v tvare presýpacích hodín, v ktorom sa káva filtruje cez hrubý trojvrstvový filter. Vďaka nemu sú chute v šálke jemné, čisté a bez akéhokoľvek sedimentu.

Latte je viac mliečnym, ako kávovým nápojom. Espresso s poriadnou dávkou mlieka a vyšľahanej mikropeny na povrchu. Obvykle má 250 ml.

Ak barista kreslí do cappuccina rôzne obrázky pomocou mliečnej mikropeny, ovláda latte art. Pekné srdiečko, tulipán či labuť sa dajú nakresliť iba so správne našľahaným mliekom, no vyladená technika chce čas, trpezlivosť a veľa nepodarených pokusov.

Macchiato vyzerá ako miniatúrne cappuccino – espresso je vo svojej 80 ml šálke doplnené až po okraj mikropenou, pričom môže byť dozdobené malým obrázkom.

Za normálnych okolností obsahuje každá kávová čerešňa dve kávové zrnká. Niekedy sa však stane, že farmár v čerešni nájde iba jedno zrnko. Tie sa starostlivo vyseparujú od ostatných kávových zrniek a predávajú sa pod pojmom perlová káva (na kávach označená ako peaberry). Svojou kvalitou sa vôbec nelíšia od ostatných káv z farmy, akurát v nich môžu dominovať ovocnejšie tóny.

Ak s vami vysoké hladiny kofeínu nič nerobia, vyskúšajte red eye. Filtrovanú kávu kombinovanú s jedným shotom espressa.

Ristretto je veľmi podobné espressu, akurát s tým rozdielom, že má objem iba okolo 20 ml. Najsilnejšia, najkoncentrovanejšia a aj najmenšia káva. Pripravuje sa z polovičného objemu vody ako espresso, no pritom z rovnakej dávky kávy.

Pod pojmom single origin sa skrýva jednodruhová káva z konkrétneho regiónu alebo dokonca farmy.

Vacuum pot je ďalší z nástrojov na prípravu filtrovanej kávy. Vyzerá ako malé chemické laboratórium a ako jediný filtruje kávu za pomoci vákua. Vznikol už v 19. storočí vo Francúzsku, v novom miléniu ho zdokonalili Japonci a dnes sa vo svete teší veľkej obľube.