Tri tipy na dobré čítanie podľa našich ľudí

Lessons in Excellence

Najväčšia koncentrácia kávovej kultúry na sto stranách, kniha o budovaní prestížnej reštaurácie alebo o tom, ako si poriadne vychutnať život. A ako bodka na záver, vtipný vegánsky vlog.

Vlado Krajčovič (head manager) načúva Charliemu Trotterovi

Charlie Trotter bol svetoznámy šéfkuchár uznávaný za jeho netradičné taktiky a techniky na ceste k excelentnému servisu, jedlu a celkovému zážitku v reštaurácii. Jeho reštaurácia Chicago nebola len jednou z najlepších v Amerike, slúžila ako model úspešného a prosperujúceho podniku, ktorého prístup nastavil nové štandardy v celom odvetví.

V skutočnosti si v knihe Lessons in Excellence nájdu dobrú radu aj ľudia, ktorí s gastronómiou nemajú vôbec nič spoločné. Zostavil ju a napísal žurnalista Paul Clarke, ktorý s Charliem a jeho tímom viedol siahodlhé debaty na rôzne témy – od správneho uchopenia prvotnej vízie, cez to, akých ľudí prijímať, až po marketingovú stratégiu Charlieho podniku. Podnetné čítanie!

Baristi Lukáš Záhradník a Simona Madleniak spoznávajú kávovú kultúru po celom svete

Standart síce nie je kniha, no svojím vzhľadom ako jedna pôsobí. Magazín o káve a kávovej kultúre vznikol iba minulý rok v Nitre a už má na svojom konte hneď dve jazykové verzie. Obsah magazínu je rozdelený do piatich kapitôl, ktoré tak trochu napovedajú, o čom každá z nich bude – Káva, Barista, Rituál, Ľudia a Svet.

Krása magazínu nespočíva len v krásnom dizajne a pekných fotkách, ale hlavne v obsiahlych článkoch plných príbehov ľudí, ktorí tvoria a starajú sa o kávový svet. Baristi, nezávislí pražiari, pestovatelia, neortodoxní majitelia podnikov, ale aj zaujímaví hostia z kaviarní plnia stránky magazínu, ktorý vychádza 4x ročne. Na Standart natrafíte v každej lepšej kaviarni – nielen na Slovensku, ale po celom svete.Standart magazín

Karina Málusová (restaurant manager) si najradšej vychutnáva život

Umenie vychutnávať si život je jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala! V nej nejde o odbornosť a receptúry, kniha mi vždy pripomína, prečo rada pracujem vo svete gastronómie,“ hovorí nadšene Karina. Pán Savarin, autor knihy, pritom nebol žiadnym kuchárom, ale váženým radcom Odvolacieho súdu a nositeľ radu Čestnej légie vo francúzskom 18. storočí. Bol však najmä veľkým gurmánom a bonvivánom, ktorý celý život zbieral materiály k svojmu dielu.

Podľa vtedajšej „módy“ ho nazval Fyziológia chuti. A hoci od jej napísania uplynulo už dvesto rokov, pán Savarin čitateľov dodnes učí umeniu vychutnávať si život, v ktorom píše nielen o zdravom gurmánstve, ale aj o zvykoch vtedajšej doby. Aj keď k jedlu pristupoval so všetkou vážnosťou, kniha je prešpikovaná jeho láskavým humorom. Umenie vychutnávať si život

Vtipný vegánsky vlog ako inšpirácia na záver

„Mladá, vtipná baba, ktorá sa neberie príliš vážne, natáča videá a do toho hovorí o tom, ako a prečo presedlala na vegánstvo,“ rozpráva Zlatica Žárska o svojej najobľúbenejšej foodbloggerke. Bonny Rebecca je známa austrálska slečna, ktorá svojim štýlom motivovala k vyváženejšej strave mnohých. Na jej sociálnych sieťach ju sledujú státisíce ľudí, ktorým Bonny ukazuje, ako sa dá žiť zdravšie.