Recept: Ľahký brokolicovo-cuketový šalát

Leto a ľahšie jedlá plné zeleniny sa k sebe viac než hodia. Umožňujú nášmu telu správne fungovať aj počas vysokých teplôt a čerstvá zelenina je zásobárňou vody, vitamínov a minerálov. Práve preto sme sa vám v tomto období rozhodli ponúknuť recept na jeden z obľúbených vegánskych šalátov z FACH Juice shopu. Je jednoduchý, hotový za pár minút a mimoriadne zdravý. Tak čo? Vyskúšate si ho s nami pripraviť tiež?

Budete potrebovať:

1 brokolica
1 cuketa
2 hrste baby špenátu
2 lyžice sušených brusníc
1/2 citróna
50 g kešu orieškov
100 ml vody
1 lyžica lahôdkového droždia
1 lyžička údenej červenej papriky
1 lyžička kurkumy
olivový olej
soľ a korenie podľa chuti

Pokračujeme takto:

Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky, vložíme do plechu na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou a korením a pečieme na 200 stupňov asi 5-10 minút alebo kým hlávky brokolice jemne nestmavnú.

Medzičasom si pripravíme dresing rozmixovaním kešu orieškov, vody, lahôdkového droždia, údenej papriky, kurkumy, soli, korenia, olivového oleja a šťavy z citróna.

Cuketu nakrájame na tenké polmesiačiky a zmiešame ju s upečenou brokolicou. Zalejeme pripraveným dresingom a dôkladne premiešame. Na záver pridáme špenát a sušené brusnice a opäť premiešame.

Šalát môžeme ozdobiť opečenými alebo surovými semiačkami tekvice, ľanu, sezamu alebo slnečnice.

Teraz už zostáva iba vychutnávať chrumkavý obed alebo zdravú, ľahkú večeru. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o to, či sa vám šalát podaril a či chutil tak dobre, ako keď ho pre vás pripravuje naša Janka a Juraj.

Prajeme krásne a šťavnaté leto 🙂

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová