Tri tipy na filmy, po ktorých sa budete zalizovať

Máme pre vás zopár tipov na skvelé filmy točiace sa okolo toho, čo máme vo Fachu najradšej – pôžitku z jedla a gastronómie. Desať príbehov o víne, vzrušujúca cesta kávovým svetom alebo jedlo očami tých najlepších. Ale pozor, naozaj sa budete zalizovať!

Vzrušujúca cesta kávovým svetom – od plantáže až po šálku kávy

Čo je to vlastne tá výberová káva, o ktorej toľko hovoríme? Krásne a precízne natočený dokument A Film About Coffee vás zoberie na fascinujúcu jazdu okolo sveta – práve za kultúrou specialty coffee. Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát čítať, a tak budete mať možnosť spoznať priamo ľudí, ktorí celý kávový svet tvoria a s láskou sa oň starajú. 

Farmári, nákupcovia zelenej kávy, pražiari, dychtiví baristi. Všetci túžia len po jednom – povýšiť kávu na dokonalý chuťový zážitok. Vďaka filmu budete môcť nazrieť do samého vnútra kávového ekosystému – navštívite kávové farmy v Rwande a Hondurase, zistíte, ako pražiarne dokážu farmárom dopomôcť k lepším životným podmienkam, či ako baristi neúnavne hľadajú recept na tú najlepšiu kávu. Náš tajný tip? Odporúčame pozerať s kávovarom po ruke.

Čo šéfkuchár, to iný prístup k jedlu

The Mind of a Chef je výnimočný seriál o jedle, ktorý kombinuje cestovanie, varenie, vedu a navyše aj humor. Každou sériou vás prevedú dvaja svetoznámi šéfkuchári, ktorí sa na jedlo pozerajú úplne inak, ako je zvykom a popritom vás ešte naučia vás, aké princípy využívajú pri varení svojich nezabudnuteľných jedál.

Každá séria má 16 dielov, v ktorých vás napríklad čaká aj šéfkuchár a reštauratér David Chang so svojimi kórejskými koreňmi a prístupom k jedlu alebo švédsky mág Magnus Nilsson z naturálnej reštaurácie Fäviken a jeho interpretácia severskej kuchyne.

Desať príbehov o víne

Podobne ako náš prvý tip, Somm: Into the Bottle, je tiež filmom dokumentujúcim cestu za poznaním. Tentokrát sa však narozdiel od baristov a farmárov stretnete najmä so špičkovými vinármi a someliérmi, ale tiež s výrobcami sudov a svetovými odborníkmi na víno.

Film je rozdelený na desať príbehov, z ktorých každý sa venuje inej vínovej téme. Tešiť sa môžete na vinárov a ich tajný svet podzemných vlhkých pivníc, ale tiež príbehy o histórii vína – napríklad o tom, ako vojny ovplyvnili vinárstvo po celom svete. Tiež budete mať možnosť sledovať zručných debnárov, ktorí vo Francúzsku vyrábajú dubové sudy alebo renomovaných someliérov, ktorí sa s vami podelia nielen o kritéria pri hodnotení vín, ale tiež o ich obľúbené vína pri párovaní s jedlom.