Stonkový zeler

Niektorí sa k nemu stavajú neutrálne, iní s hrôzou v očiach a ďalší ho milujú. My vo Fachu sme v tej poslednej skupine, a to nielen preto, lebo stonkový zeler dodáva jedlám skvelú chuť a dá sa používať na desiatky spôsobov, ale tiež preto, lebo je dobrý pre naše zdravie. Vlastne viac než len dobrý.

Pravidelnou konzumáciou stonkového zeleru pomôžete svojmu telu bojovať proti onkologickým ochoreniam, vysokému cholesterolu aj bežnej chrípke alebo nachladnutiu. Vitamíny a minerály, ktoré zeler obsahuje, navyše pomáhajú znižovať zápal, chrániť zrak pred starnutím, utišujú nervový systém a uvoľňujú kŕče.

Stonkový zeler je jedna z mála prirodzene slaných zelenín. Jeho šťavnaté stonky a zelené listy dodávajú skvelú chuť vývarom, polievkam, rizotám aj omáčkam. Surový ho môžete použiť ako prílohu k dipom alebo ako šťavnatú súčasť sendvičov. V šalátoch výborne chutí nadrobno nakrájaný a pri odšťavovaní skvele vyvažuje chuť sladkého ovocia.

Vo Fach Juice shope a Kioskoch ho momentálne nájdete v coldpress šťavách B6, C5 a G7. V Bistre dodáva chuť novému kuraciemu vývaru a spolu s horčičnými semienkami zdobí aj hovädzie líčka.

Tip do vašej kuchyne

Ak si teraz potichu vravíte, že jeho chuť máte radi, no prekážajú vám jeho vláknité stopky, máme pre vás radu. Dlhé tvrdé pásiky sa vždy nachádzajú iba na vonkajšej strane zeleru. Na ich odstránenie stačí vojsť nožom zvrchu tesne pod kožu, prichytiť si prstom narezanú časť a potiahnuť. Vláken sa tak jednoducho zbavíte a teraz vám už nič nebude brániť chrumkať zeler s vaším obľúbeným dipom, hummusom alebo napríklad s niektorou z našich vegánskych nátierok, ktoré nájdete v Juice shope.

 


Text ©  Katarína Kopúnová, FACH Bratislava
Foto © Juraj Roháč, FACH Bratislava