Od hlavy ku koreňom alebo ako sa z kaderníka stal pestovateľ

Príbeh nášho dodávateľa, ktorý využíva princípy regeneratívneho poľnohospodárstva a pestuje tú najchutnejšiu zeleninu široko-ďaleko.

Volá sa Michal Roháč, a ak vám je jeho meno povedomé, môže to byť hneď z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že Michal vlastní vychytené kaderníctvo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Tým druhým, že jeho priezvisko je totožné s tým, ktoré má manažér nášho Juice shopu. Nie je to náhoda. Juraj a Michal sú bratia. Na prvý pohľad síce rozdielni, no keď ich spoznáte bližšie, nájdete medzi nimi veľa spoločných čŕt.

Rovnako ako Juraj, aj Michal je vegán. Práve jeho životný štýl a vedomie, že prírode by sme mali aj dávať, nielen brať, ho priviedlo k rozhodnutiu rozdeliť svoj čas na dve miesta. Štyri dni v týždni sa venuje svojej práci v centre Bratislavy a zvyšné tri pestovaniu zeleniny v dedinke Ňárad, vzdialenej od hlavného mesta asi šesťdesiat kilometrov.

Nie je pestovanie ako pestovanie

Michal sa so svojou priateľkou Eliškou už druhý rok venujú takzvanému regeneratívnemu poľnohospodárstvu, ktoré podporuje biodiverzitu, obohacuje pôdu, efektívne využíva vodu a ostatné zdroje.
Svoju úrodu chemicky nestrieka ani nehnojí. Chemické ošetrovanie totiž nie je zodpovedné iba za to, že plodiny, ktoré pestujeme, sú plné pesticídov a herbicídov, ale ničí tiež samotnú pôdu. Práve vo vrchných piatich centimetroch zeme je totiž najviac mikroorganizmov.

V hrsti pôdy je dokonca viac života ako ľudí na planéte. Práve tento život zabíjajú rovnaké chemikálie ako tie, ktoré sa používajú na ničenie škodcov, plesní či iných chorôb. Pôda tak stráca to najcennejšie, z černozeme sa stáva sivozem a úrodná pôda sa mení na neúrodnú sypkú hmotu.

Pýtate sa, ako je možné, že Michalova farma nie je plná škodcov? Odpoveďou je už spomínaná biodiverzita. Čím rozličnejšie rastliny sa pestujú na poli, tým menšia je šanca, že škodce majú možnosť vytvoriť si veľkú armádu, ktorá by zahubila úrodu. Biodiverzita navyše prispieva k tomu, že medzi hriadkami mrkvy alebo kučeravého kelu sa ukrývajú aj prirodzené predátory. Škodce tak musia bojovať o prežitie
s jaštericami, žabami alebo drobným vtáctvom.

V zdravej pôde zdravý duch

Ďalšou prirodzenou obrannou bariérou je samotná pôda. Keď je zdravá, rastlina je silnejšia a vie sa lepšie brániť proti vonkajším vplyvom. Michal má záhradu pokrytú vlastným kompostom, ktorý má v sebe množstvo živín a zároveň slúži ako prirodzená ochrana pôdy. Dobre prepúšťa vlhkosť, ak jej je nadbytok, a tým zabraňuje tvorbe plesní, no zároveň vie vlhkosť aj udržiavať, čo pomáha šetrnému využívaniu zdrojov pri zavlažovaní.

Tentoraz sa asi pýtate, ako je možné, že človek z mesta, zvyknutý na úplne iný druh práce, vie toto všetko nielen teoreticky, ale dokáže svoje znalosti aj plnohodnotne využívať? Odpoveď je nečakane moderná. Keď Michalovi skrsla v hlave myšlienka, že chce mať k dispozícii vlastný, kontrolovaný zdroj zeleniny, začal sa učiť od tých najlepších. Nie v škole ani z kníh. Zúčastnil sa na online kurze pestovania a jeho mentorom a sprievodcom bol známy Jean-Martin Fortier, ktorý propaguje udržateľné a ekologické praktiky v poľnohospodárstve.

V mene sezóny a v symbióze s prírodou

Michal pestuje rôznofarebnú mrkvu, mangold aj repu. Nájdete u neho niekoľko druhov cukety, kučeravý kel, zelenú fazuľku, jarnú cibuľku, uhorky, špenát, rukolu, bylinky, stonkový zeler, zázvor a rôzne druhy šalátov a listovej zeleniny. Dobrá správa je, že toto bohatstvo si nenecháva iba pre seba.

Debničky plné zeleniny, z ktorých priam kričí život a chrumkavosť, dodáva aj k nám do Fachu. V závislosti od sezónnosti a dostupných množstiev ju potom používame do jedál alebo odšťavujeme do coldpress štiav.

Vlastný balíček zeleniny rád pripraví aj pre vás a my vám sľubujeme, že lepšiu ste ešte nejedli. Pre viac informácií sledujte ich Instagram @dreamfarm.sk.


Text ©  Katarína Kopúnová, FACH Bratislava
Foto © Juraj Roháč, FACH Bratislava