Kategória

Bistro

Desať krokov k dobrému syru

Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.

Príďte na neskoré raňajky do Fachu

Fenomén menom brunch

Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?

Štvorica punčov, ktoré zohrejú v každej zime

Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie! 

Čerešne, z ktorých robíme espresso

Pokiaľ v našej kaviarni zrovna narazíte na kávu Muyongwe od pražiarne Goriffee, máte skvelú príležitosť ochutnať kávu, ktorá minulý rok získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence

Cold brew versus cold drip

Ľadové, filtrované a navyše kávové

Ľadové kávy sú synonymom letného osvieženia – vždy správne vychladené, plné kofeínu, pripravené kedykoľvek vzpružiť a nakopnúť. Aký je rozdiel medzi našimi dvoma obľúbencami, japonským cold dripom a cold brew?

Sendvič s domácim marinovaným lososom

Chlebíčky, ktoré sa jedia príborom

Aj keď majú naše otvorené sendviče veľmi blízko k tradičným obloženým chlebíkom, chuťovo sa na ne vôbec nepodobajú. Čaká na vás napríklad aj domáca bravčová terina, vlastný gravlax alebo vajíčkovo-bylinkový krém s ančovičkami.

Erik Šimšík

Káva ako Muyongwe tu ešte nebola

Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha? 

Cascara

Aj keď je z kávy, chutí ako čaj

Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka. 

Bagety vo Fachu

Ako si pečieme náš vlastný chlieb?

Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.

manifest

Baristický manifest kaviarne Fachu

Káva stelesňuje mnoho vecí – pre niekoho je to ranný životabudič, pre iného radosť, s ktorou môže každý deň pracovať. Prečítajte si, ako ku svojmu remeslu pristupujú baristi kaviarne Bread & Coffee.