Sladké pečivo, ktorému Švédi vyhradili vlastný deň v roku

Bullar

Bullar, častokrát nazývané aj ako Kanelbulle, je sladké pečivo, ktoré si vymysleli Švédi ako perfektný doplnok ku svojej poobednej šálke kávy. V pekárni Fachu sa pečie podľa tradičného receptu priamo od švédskej pekárky Liny Simoncelli. 

Čo je Bullar?

Tieto ľahké, nadýchané škoricové rolky majú ľudia na severe tak radi, že im 4. októbra vymysleli vlastný sviatok, ktorý oslavujú hromadným pečením po celom Švédsku. Pravé Bullar sú prevoňané poriadnou dávkou masla, škorice a kardamonu. V našej pekárni tomu samozrejme nebude inak – riadime sa totiž receptom, ktorý nás prišla naučiť Lina Simoncelli z reštaurácie Hillenberg v Štokholme.

V ceste nájdete med aj čerstvo mletý kardamon

Cesto na bullar patrí k tým jednoduchším – na prípravu používame iba 5 ingrediencií. Pšeničnú múku, maslo, med od včelára, čerstvo mletý kardamon a kvasnice. Najskôr si z nich zamiesime pružné cesto, ktoré necháme asi 40 minút odpočinúť pod čistou ľanovou utierkou. Za ten čas cesto zdvojnásobí svoj objem.

Najskôr vaľkáme, potom pletieme

Odpočinuté a nakysnuté cesto najskôr rozvaľkáme na jeden veľký obdĺžnik. Vaľkanie cestaSučasťou pravých švédskych bullar je aj výrazná plnka, ktorá sa nanáša na cesto. Jej základom je vždy maslo, cukor a korenina, ktorá jej dodáva tú pravú chuť. V našom prípade je to buď škorica, alebo kardamon.Plnenie cestaNanášame ju na cesto v hrubej vrstve – pekne, rovnomerne a až po okraje.Plnenie cestaCesto ďalej preložíme cez seba a opäť rozvaľkáme, čím sa plnka dostane priamo do stredu cesta. To potom nakrájame na rovnako hrubé pásy, z ktorých upletieme jednotlivé rolky. Krájanie cesta
Na celom postupe je najzábavnejšie práve samotné pletenie. Podľa tradičného postupu sa cesto najskôr omotá okolo troch prstov, pričom zvyšný koniec cesta sa prepletie stredom.
Pletenie bullaruZnie to síce jednoducho, no upliesť pekné škoricové rolky chce veľa tréningu a šikovnosti.Upletené bullary nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme ich do našej rozpálenej kamennej pece a pečieme približne 10 minút. Prípadne dovtedy, kým nebudú krásne lesklé a chrumkavé. Tieto malé sladké dobroty ponúkame v kaviarni Bread & Coffee každý deň.


Postup fotili © Nora a Jakub.