3 zásady naturálnej kuchyne Fachu

Mapa regiónu Fachu

Sezónne, lokálne, tradične, no pritom s citom a moderným prístupom. Taká je vízia šéfkuchára Fachu, Lukáša Heska. Na to, aby v reštaurácii oživil regionálnu kuchyňu svojim štýlom, potrebuje kvalitné suroviny. Odkiaľ ich berie a aké sú zásady naturálnej kuchyne?

Vždy je prvoradá čerstvosť a kvalita

Rozhodli sme sa ísť priamo za zdrojom a varenie v reštaurácii založiť hlavne na surovinách, ktoré sú charakteristické pre naše polia, lúky, lesy, pasienky, rieky a rybníky. „Dôležité je, aby cestovali čo najkratšie, bez nutnosti mrazenia,“ dodáva Lukáš Hesko.

Podpora lokálnych farmárov, pestovateľov a producentov

Pozdvihnúť prirodzené chute kvalitných surovín vieme len vtedy, ak podporíme dodávateľov, ktorým dôverujeme a zdieľame s nimi rovnaké nadšenie pre dobrú vec. Či už je to pravé maslo zo smotany z Liptova alebo poriadne vyzreté hovädzie z Moravy. Podporujeme prácu našich farmárov, mäsiarov, mlynárov, rybárov, ale tiež hubárov, bylinkárov a vinárov.

Maximum využitia surovín

Vážime si nielen ľudí, ale aj suroviny, ktorými neplytváme. Riadime sa múdrym varením našich predkov, ktorí využívali techniky na spracovanie zeleniny od korienkov po listy. To isté sa týka aj mäsa – využívame jeho celý potenciál. Reflektujeme sezónu a znovuobjavujeme staré postupy ako je nakladanie, či sušenie a fermentovanie zeleniny do zásoby alebo pečenie chleba z viac-generačného kvásku na kamennej peci.