V našej kuchyni najradšej pracujeme so surovinami, ktoré sú práve okolo nás. Tá ich čerstvosť, šťavnatosť a plnosť chutí sa nedá s ničím iným zameniť. Presne také boli aj jahody, z ktorých sme vyrobili náš domáci sirup.
Už ste sa niekedy pokúsili spracovať naraz 150 kíl jahôd?
Nám to trvalo takmer desať hodín, no na konci sa zrodil skvelý jahodový sirup, ktorý si odteraz môžete vychutnať s ľadom a bazalkou v našej kaviarni Bread & Coffee. Pokiaľ ste zvedaví, ako to celé prebiehalo, pozrite si fotostory s našim receptom.
Náš postup
Všetky jahody sme najskôr umyli, očistili od hliny a zelených stopiek a dôkladne prebrali. Jahody, ktoré začínali hniť, prípadne ešte vôbec nedozreli, sme hneď vyradili.
Jahody ďalej putovali do našeho cold press lisu, v ktorom sa najskôr podrtili na jemné pyré do špeciálneho vreca. Lis následne toto vrece stlačil enormným tlakom, a tým všetky jahody pomaly vyžmýkal do poslednej kvapky. Šťava pomaly stekala do veľkej plastovej nádoby, ktorá bola umiestnená pod lisom. Zároveň sme si tiež nachystali 150 čistých sklenených fľašiek, ktoré sme postupne, po várkach, sterilizovali v konvektomate horúcou parou.Vylisovanú jahodovú šťavu sme postupne prelievali do obrovského hrnca, kde sme ju pomaly priviedli k varu, pričom sme k nej ešte pre lepšiu chuť pridali aj zvyšnú jahodovú dužinu. Na každý liter jahodovej šťavy sme potom pridali kilo kryštálového cukru a všetko sme to nechali krátko povariť. Stačí naozaj málo, 5-10 minút kým sa v šťave rozpustí všetok cukor a obe ingrediencie sa poriadne prepoja. Nakoniec sme ešte na každý liter sirupu pridali 10 gramov kyseliny citrónovej, ktorá prirodzene zakonzervovala celý objem. Opäť sme nechali len krátko povariť, odstavili sme z plameňa, chvíľu počkali kým sirup vychladne, precedili cez jemné sitko a nafľaškovali do sterilizovaných sklenených fliaš.
Varenie jahodového sirupu fotili © Nora a Jakub.