Niektorí by povedali, že je to potvora pŕhľavá. My ju radšej voláme žihľava dvojdomá a keďže teraz je ten správny čas na zber jej mladých vrchných listov, pripravili sme pre vás jednoduchý návod ako ju dostať z lesov a lúk rovno do vášho tráviaceho traktu.
Prečo by ste ju mali chcieť zjesť?
Nuž, dôvodov je veľa. Možno vás poteší vysoký obsah vlákniny, železa, horčíka, vápnika, chlorofylu alebo vitamínov A, B, C a K. Možno vás skôr prekvapí to, že zlepšuje činnosť srdca, pomáha pri kašli, dýchaní a astme, účinkuje pri cukrovke, zlepšuje látkovú výmenu, podporuje trávenie alebo to, že riedi, čistí a stimuluje krvný obeh. No a možno sa jednoducho potešíte tomu, že obligátny špenát teraz v smoothie vymeníte za oveľa zaujímavejšiu zelenú rastlinu.
Budete potrebovať
10 listov dobre umytej žihľavy
100g čerstvého ananásu
30g petržlenovej vňate
50g čerstvej uhorky
5g prášku matcha
80g kokosového mlieka
šťavu z 1/2 citróna
3 kocky ľadu
400ml vody
Určite viete, čo bude ďalej
Presne tak, mixér! Položte ho na váhu ešte prázdny, naskladajte do neho všetky suroviny a nechajte ho, nech si odvedie svoju prácu. Ak máte radi sladšie smoothie, môžete pridať jeden zrelý banán. Teraz už zostáva iba veriť, že žihľava má pozitívne účinky aj na kognitívne funkcie a že keď sa ju vyberieme zberať nabudúce, nezabudneme si pribaliť aj rukavice.
Prajeme vám vydarenú, zdravú a tak akurát pŕhľavú jar.
Text | Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava