Za studena lisované zdravie

Vo Fachu sa bude lisovať za studena – tou najkvalitnejšou metódou, ktorá z ovocia a zeleniny dostane ich maximum. Vo veľkej paráde, do fľašiek, ktoré sa budú dať vziať kamkoľvek so sebou a v kombináciach, ktoré podporia celkové zdravie, a pritom zaženú malý hlad alebo veľký smäd.

Sila čerstvého ovocia a zeleniny

Čerstvé ovocie a zelenina vo výbornej kondícii je základ. Týmto pravidlom sa tím Fachu riadi aj pri dovozových surovinách ako sú citrusy, avokádo alebo iné tropické ovocie. Všetko očistené ovocie a zeleninu má už potom na starosť veľký hydraulický lis, ktorý namiesto rotačných čepelí na odšťavovanie využíva obrovskú silu tlaku. Prečo nie čepele? Tie sa v odšťavovači alebo blenderi dokážu otočiť až 16 000 krát za minútu, pričom sa prirodzene zahrievajú trením. Vzniknuté teplo v šťave likviduje citlivé enzýmy, čím ju ochudobňuje nielen o nutričné látky, ale aj o jej prirodzenú chuť a farbu. Čepele v šťave tiež zanechávajú zbytkové vlákno z ovocia a zeleniny, ktoré nemusí byť každému po chuti.

Sila tlaku

Metóda lisovania za studena, inak zvaná aj cold press, na to však ide inak. Všetko prebieha v hydraulickom lise, ktorý najskôr všetko očistené ovocie alebo zeleninu nastrúha pomocou pomaly sa otáčajúceho kotúča na jemné pyré do špeciálneho vreca. Lis následne toto špeciálne vrece stlačí enormným tlakom, a tým všetky suroviny pomaly vyžmýka až do úplne poslednej kvapky. Jediné, čo vo vreci po ovocí a zelenine ostane sú suché zbytky – napríklad vysušená šupka z jablka, suché vláknité časti mrkvy alebo drevnatá stonka špenátu. Cold press je jediná technológia odšťavovania, pri ktorej sa využíva celý potenciál surovín, a pri ktorej vzniká minimum odpadu. Vie spracovať naozaj všetko – od zrelého ovocia, cez tvrdú koreňovú zeleninu, až po odšťavovanie rôznych byliniek, listových šalátov a orechov.

To najlepšie ostane v šťave

Počas studeného lisovania sa do šťavy nedostáva žiaden vzduch, ani nevzniká žiadne teplo, a tak všetky živiny, minerály, enzýmy a hodnotné antioxidanty ostávajú v šťave. Do jednej 400 ml fľašky sa vie dostať až 1 kg čerstvého ovocia alebo zeleniny, takže šťava vie byť poriadne sýta, osviežujúca, plná šťavnatých a prirodzených chutí. Ďalšou výhodou je, že za studena lisovaná šťava vydrží v chladničke podstatne dlhšie, ako tá z odšťavovača. Pri správnom skladovaní a správnej teplote dokáže vydržať v nezmenej nutričnej kvalite až 3 dni. Niekedy sa môže zdať, že jej po čase ubudlo na kráse – kedže sa pri jej výrobe nepoužívajú žiadne konzervanty – vzniká prirodzený sediment, ktorý však nie je závadou.

Tekuté zdravie vo fľaške

Kombináciam štiav sa medze nekladú a pri správnych pomeroch surovín, hlavne tých zelených, podporujú zdravie vo všetkých smeroch. Niektoré pomáhajú posilniť imunitu alebo hydratovať organizmus po prehýrenej noci, iné zas dodávajú energiu po cvičení či náročnom dni, niekomu zas pomáhajú kontrolovať váhu alebo prečistiť a detoxikovať organizmus. Tak či onak, sú skvelým zdrojom prirodzenej energie a vďaka baleniu vo fľaške vedia byť vždy po ruke. Profesionálny tím vo Fach juice shope tu bude vždy preto, aby vám pomohol vybrať tú správnu kombináciu alebo veľkosť. K dispozícii budú 500 ml alebo 250 ml šťavy, prípadne si budete môcť dať aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne.

O metóde lisovania za studena sme sa rozsiahlejšie rozpísali aj v najnovšom čísle magazínu Pyré