6 dôvodov, prečo sa oplatí raňajkovať smoothies

Smoothies

Na stene v našom juice shope nájdete tri verzie smoothies pod jednoduchým označením—biele, zelené a červené. Spísali sme preto pár dôvodov, prečo je dobrý nápad začínať s nimi každý deň.

Alfa a omega dobrého trávenia? Vláknina!

Do smoothies sa predovšetkým dostáva celé ovocie, vrátane jeho dužiny a hustejších častí, čo znamená nielen zelenú pre všetky vitamíny, ale aj vlákninu. Tá je alfou a omegou pre dobré trávenie, pretože usmerňuje a uľahčuje pohyb jedla v našom tele a, áno, aj v čreve.

Keďže imunita s črevom úzko súvisí, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa vášmu zdraviu bude dariť, ak je aj ono v poriadku. Okrem ovocia sú na vlákninu bohaté aj rôzne semiačka, ktoré pridávame do všetkých našich smoothies. V zelenom nájdete chia, v bielom konopné a v červenom smoothie zas ľanové.

Dobré trávenie prispieva k zdravému chudnutiu

Vráťme sa ešte nachvíľu k nášmu tráveniu. Pokiaľ je prečistené a plne funkčné, veci v ňom prebiehajú tak, ako majú. To znamená, že živiny, ktoré v ňom majú ostať, ostávajú a tie, ktorých sa telo potrebuje zbaviť, odchádzajú. Nehovoriac o tom, že ak si dáte výživné a sýte smoothie namiesto jedného chodu, napríklad raňajok alebo letného obeda, eliminujete hlad a zároveň vám pomôže v chudnutí.

K zdravému chudnutiu prispieva aj chlorofyl, zelený pigment z listovej zeleniny, ktorý je najviac obsiahnutý v zelenom smoothie. To tvoria, okrem kelu a špenátu, aj banán, ďatle, vanilka, chia semienka a kokosový olej. Vďaka jeho zloženiu o ňom radi hovoríme ako o injekcii chlorofylu, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov. To, že je vhodný na celodenné pitie je len ďalším príjemným bonusom.

Živiny v tekutej forme má telo rado

V rámci tela sa živiny v tekutej forme asimilujú rýchlejšie, pretože sa dostávajú cez steny čreva priamo do krvného obehu. Vypiť smoothie, v ktorom je aj pol kila zeleniny a ovocia, je teda efektívnejšie, ako keby ste mali za deň “nasucho” schrúmať to isté množstvo špenátu, jabĺk, alebo čohokoľvek iného.

Vďaka pridanej vode sú smoothies zároveň hydratujúce, a tak rýchlejšie nadobudnete energiu a sviežosť. Dokonca by sa vám malo aj ľahšie premýšľať, a to už stojí za vyskúšanie.

Svieža a pružná pleť, ktorá odoláva vráskam

Môžu za to hlavne vitamíny C, A a antioxidanty, ktoré sa starajú okrem iného aj o pleť a mäkké tkanivá. Vďaka nim pleť dlhšie odoláva vráskam, pôsobí zdravo a jej póry sa neupchávajú. Na antioxidanty je bohaté najmä bobuľové a lesné ovocie, a to je hlavnou zložkou v našom červenom smoothies. Spolu s kokosovou vodou, banánom, agáve, ľanovými semiačkami a kokosovým olejom.

Dobré tuky a zdravé srdce

Zdravie nášho srdca, krvného obehu a nízka hladina zlého cholesterolu idú ruka v ruke. Starajú sa o ne napríklad jedlá s obsahom nesaturovaného tuku. Za skvelý zdroj sa považuje napríklad kokosový alebo mandľový olej, vlašské orechy, či avokádo.

A tak sme sa rozhodli za hlavné hviezdy nášho bieleho smoothie nominovať mandle v kombinácii s kokosovým olejom a konopným semiačkami, ktoré sú navyše výborným zdrojom proteínov. V chuti ich ďalej podporujú banán, vanilka a škorica.

Každé ráno iná variácia

Pokiaľ by ste mali chuť, každé z našich smoothies si viete vylepšiť aj podľa seba. Radi vám do nich pridáme ďalšie zdravé vychytávky – napríklad aj zelený jačmeň či spirulinu, ktoré sú okrem chlorofylu bohatým zdrojom proteínov, vitamínov, aminokyslín a železa. Podporujú tak nielen krvný obeh, ale celý imunitný systém, hormonálnu rovnováhu a ešte telo zbavujú toxínov.


Smoothies fotili © Nora a Jakub.