S príchodom novej kávovej vlny zažíva filtrovaná káva renesanciu. Venuje sa jej čoraz väčšia pozornosť, vymýšľajú sa rôzne alternatívne kávovary a baristi si pri príprave dávajú záležať aj na tých najmenších detailoch.
Najlepšou hračkou na experimentovanie je AeroPress
Kávou z AeroPressu potešíte nielen svoje chuťové bunky, ale aj nášho baristu Lukáša Záhradníka, ktorý má túto metódu najradšej zo všetkých. Receptúru na ten “pravý” AeroPress ladil tak precízne, že s ním minulý rok vyhral svetové kolo súťaže World AeroPress Championship.
Znie to skvelo, no čo to vlastne je? “AeroPress sa skladá z troch častí, za pomoci ktorých sa káva pretláča – buď cez papierový alebo kovový filter do druhej časti. Je to veľmi šikovný, flexibilný kávovar, ktorý je ako stvorený na experimentovanie – dá sa hrať s časom, teplotou, gramážou kávy. Je z neho výborná sladká káva,” vysvetľuje Lukáš.
Japonská precíznosť V60 a ovocné tóny v káve
Ak sa o svoju kávu radi delíte, určite vám padne vhod káva pripravená pomocou prekvapkávača V60 od japonskej firmy Hario. Prečo? Výsledný objem kávy je tak akurát na dve plné šálky. V60 využíva úplne iný princíp filtrovania ako AeroPress – namiesto tlaku si pomáha silou gravitácie, vďaka čomu sa čerstvo pomletá káva rýchlo prefiltruje do spodnej nádoby.
Najviac v nej vyniknú kávy s ovocným profilom, ktoré tak dostanú jasné chute, no pritom jemné telo. Je to práve vďaka papierovým filtrom, ktoré používa V60. Sú také tenké a ľahké, že prepustia najviac éterických olejov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v káve.
Chemex sa hodí vtedy, keď je vás veľa
Kým V60 je vhodná pre dvoch, Chemex je už poriadny kávovar, v ktorom baristi dokážu pripraviť kávu až pre šiestich ľudí. Perfektné, ak sa potrebujete v kľude stretnúť, porozprávať a nenechať sa vyrušovať. Okrem toho vyzerá na stole veľmi elegantne a nadčasovo. Jednoduché používanie Chemexu a čistota chutí v šálke bez akéhokoľvek sedimentu sú však jeho najväčšími prednosťami.
Chemex sa skladá z jedného kusu vysokokvalitného borosilikátového skla v tvare presýpacích hodín, v ktorom sa filtruje káva cez hrubý trojvrstvový filter (narozdiel od toho tenkého vo V60). Budete si tak môcť jednoducho porovnať, ako veľmi ovplyvňuje hrúbka filtra výslednú chuť kávy.