Hrdo, poctivo a zodpovedne

FACH Bratislava_zodpovedne cover

Toto leto sme oslávili druhé narodeniny. Boli to dva roky neustáleho učenia sa, nekonečných zlepšovaní a tvrdej práce. Od úplného začiatku sme naše heslo pretavovali do každodennej práce vo všetkých prevádzkach. Hrdo a poctivo. Od prvého dňa do dnes. Po dvoch rokoch veríme, že k nim môžeme pridať i ďalšie nepísané slovo. Zodpovedne.

Práve zodpovednosť totiž vsúvame do každej možnej medzery, obtáčame ju okolo všedných aj výnimočných činností. Tých, ktoré oko bežného zákazníka nevidí, i tých, ktoré ste u nás už určite zazreli. Zodpovednosť k surovinám, ktoré používame, k spôsobu akým s nimi pracujeme, k vode, pôde aj vzduchu nám nie je cudzia. Nie preto, že je to trend alebo veľké gesto. Ide najmä o to, že sme si vedomí, že iba v zdravej pôde a čistej vode budú rásť chutné a zdravé potraviny. Že kvalitné mäso, mlieko alebo vajíčka pochádzajú zo zvierat, ktoré žili prirodzene, boli kŕmené čerstvou trávou a dýchali čistý vzduch. Vieme, že naše podnikanie môže prosperovať iba na fungujúcej a zdravej planéte.

Pomaly a postupne

Veľké zmeny sa nedajú robiť rýchlo. Žijeme totiž v systéme, ktorý nás naučil veľa chcieť. Zvykli sme si, že veci sú lacné a prestali sme si ich vážiť. Veľa nakupujeme, veľa plytváme, veľa vyhadzujeme a len málo uvažujeme nad tým, aký dopad má tento životný štýl na prostredie v ktorom žijeme. V tomto kolobehu je často ťažké, zaradiť do nášho rýchleho života zmeny, ktoré by nás opäť priviedli k zodpovednosti. Inak tomu nebolo ani u nás. Niektoré činnosti boli automatické, pri iných boli zmeny pomalé a postupné. Podarilo sa nám ich však zaradiť do bežných procesov tak, aby sa stali rutinou pre celý náš tím.

Suroviny nad zlato

Od našich skorých začiatkov sme vedeli, že cesta ktorou sa vydáme bude najmä lokálna a suroviny z ktorých pre vás chceme variť budú sezónne. Nie nadarmo sa vraví, že ovocie chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvo odtrhnuté. Práve preto sme schopní zabezpečiť skvelý chuťový zážitok pre vás a zároveň podporovať poľnohospodárstvo a malých producentov na území našej krajiny. Náš šéfkuchár a celý jeho tím navyše s hrdosťou využíva pravidlo „nose to tail“. Od nosa k chvostu. Od koreňa k listom. Vždy sa snažíme nájsť spôsob ako zužitkovať celú surovinu. Od jedného konca k druhému. V Juice shope preto stonky byliniek nevyhadzujú ale pridávajú ich do polievok. V Bistre preto nepredané drdoly neodpisujú ale vyrábajú z nich trvanlivejšie na tenko nakrájané chipsy, ktoré si neskôr môžete vychutnať napríklad v letnom affogate.

Viac ako len jedlo

V posledných mesiacoch sme navyše pracovali aj na zodpovednejšom prístupe k bežnému fungovaniu našich prevádzok. Prestali sme kupovať klasické čistiace prostriedky a nahradili sme ich ekologickými, ktoré nám dodávajú vo veľkých vratných bareloch. Mesačne tak ušetríme desiatky plastových nádob. Slamky v Bistre sme nahradili kovovými. Tie v Juice shope kompostovateľnými. Namiesto desiatok tisíc papierových utierok na ruky, máte teraz možnosť používať u nás mäkučké biele uteráčiky. Zvyšný odpad poctivo triedime. Znie to ako bežná rutina, no naučiť takejto poctivosti všetkých zamestnancov a neustále rušné prevádzky je vec na ktorú sme naozaj hrdí.

Narodeniny, chlieb a espresso

V zdokonaľovaní sa však pracujeme naďalej. Na naše narodeniny, sme pre vás pripravili niekoľko noviniek. Tou hlavnou sú nové plátenné tašky na chlieb vyrobené v chránenej dielni. V deň oslavy sme ich k nákupu chlebu rozdávali zdarma. Teraz si ich môžete kúpiť a prispieť tak k nášmu snu o zodpovednosti tiež. Samozrejme iba v prípade, že si ich potom na chlieb budete nosiť už vždy. No a aby ste nezabúdali, máme pre vás motiváciu. Za každý nákup chleba do plátennej tašky, máte espresso na nás. A ešte jedna malá prosba. Keď si náš chlieb prinesiete domov, nebaľte ho do zbytočného papiera alebo plastu. V ľanovej chlebovej šatke, ktorú sme pre vás na tento účel vymysleli, vám aj tak vydrží najdlhšie čerstvý a chrumkavý.

Cesta pred nami

Všetko to, čo robíme, vyžaduje mnoho úsilia a času. Napriek tomu to nie sú obrovské veci, ktoré zachránia svet. Chceme vám však ukázať, že sa to dá a veríme, že k menším, či väčším zmenám tak budeme motivovať aj vás. Sme si vedomí, že pred nami je ešte dlhá cesta. Už mesiace uvažujeme nad tým, ako vám prinášať čerstvé coldpress šťavy z Juice shopu bez plastových fliaš. Lebo vieme, že akokoľvek poctivá je naša recyklácia, ideálnym stavom nie je recyklovať ale netvoriť odpad vôbec. Dobrá správa ale je, že na tom pracujeme. Tešíme sa z vašich podnetov lebo i vy nás často učíte ako robiť veci ešte lepšie a hlavne, sme úprimne radi, že na našej ceste k zodpovednosti ste s nami. Už dva roky. Ďakujeme.

P.S.: Ak sa s nami chcete podeliť o vašu cestu k zodpovednosti a ukázať nám, ako to robíte vy, budeme sa veľmi tešiť. Inšpirujte nielen nás ale aj ľudí vo svojom okolí. Budeme sa tešiť na vaše príspevky, označené našimi novými hashtagmi. #FACHzodpovedne #FAKTzodpovedne