Najväčšia koncentrácia kávovej kultúry na sto stranách, kniha o budovaní prestížnej reštaurácie alebo o tom, ako si poriadne vychutnať život. A ako bodka na záver, vtipný vegánsky vlog.
Vlado Krajčovič (head manager) načúva Charliemu Trotterovi
Charlie Trotter bol svetoznámy šéfkuchár uznávaný za jeho netradičné taktiky a techniky na ceste k excelentnému servisu, jedlu a celkovému zážitku v reštaurácii. Jeho reštaurácia Chicago nebola len jednou z najlepších v Amerike, slúžila ako model úspešného a prosperujúceho podniku, ktorého prístup nastavil nové štandardy v celom odvetví.
V skutočnosti si v knihe Lessons in Excellence nájdu dobrú radu aj ľudia, ktorí s gastronómiou nemajú vôbec nič spoločné. Zostavil ju a napísal žurnalista Paul Clarke, ktorý s Charliem a jeho tímom viedol siahodlhé debaty na rôzne témy – od správneho uchopenia prvotnej vízie, cez to, akých ľudí prijímať, až po marketingovú stratégiu Charlieho podniku. Podnetné čítanie!
Baristi Lukáš Záhradník a Simona Madleniak spoznávajú kávovú kultúru po celom svete
Standart síce nie je kniha, no svojím vzhľadom ako jedna pôsobí. Magazín o káve a kávovej kultúre vznikol iba minulý rok v Nitre a už má na svojom konte hneď dve jazykové verzie. Obsah magazínu je rozdelený do piatich kapitôl, ktoré tak trochu napovedajú, o čom každá z nich bude – Káva, Barista, Rituál, Ľudia a Svet.
Krása magazínu nespočíva len v krásnom dizajne a pekných fotkách, ale hlavne v obsiahlych článkoch plných príbehov ľudí, ktorí tvoria a starajú sa o kávový svet. Baristi, nezávislí pražiari, pestovatelia, neortodoxní majitelia podnikov, ale aj zaujímaví hostia z kaviarní plnia stránky magazínu, ktorý vychádza 4x ročne. Na Standart natrafíte v každej lepšej kaviarni – nielen na Slovensku, ale po celom svete.
Karina Málusová (restaurant manager) si najradšej vychutnáva život
„Umenie vychutnávať si život je jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala! V nej nejde o odbornosť a receptúry, kniha mi vždy pripomína, prečo rada pracujem vo svete gastronómie,“ hovorí nadšene Karina. Pán Savarin, autor knihy, pritom nebol žiadnym kuchárom, ale váženým radcom Odvolacieho súdu a nositeľ radu Čestnej légie vo francúzskom 18. storočí. Bol však najmä veľkým gurmánom a bonvivánom, ktorý celý život zbieral materiály k svojmu dielu.
Podľa vtedajšej „módy“ ho nazval Fyziológia chuti. A hoci od jej napísania uplynulo už dvesto rokov, pán Savarin čitateľov dodnes učí umeniu vychutnávať si život, v ktorom píše nielen o zdravom gurmánstve, ale aj o zvykoch vtedajšej doby. Aj keď k jedlu pristupoval so všetkou vážnosťou, kniha je prešpikovaná jeho láskavým humorom.
Vtipný vegánsky vlog ako inšpirácia na záver
„Mladá, vtipná baba, ktorá sa neberie príliš vážne, natáča videá a do toho hovorí o tom, ako a prečo presedlala na vegánstvo,“ rozpráva Zlatica Žárska o svojej najobľúbenejšej foodbloggerke. Bonny Rebecca je známa austrálska slečna, ktorá svojim štýlom motivovala k vyváženejšej strave mnohých. Na jej sociálnych sieťach ju sledujú státisíce ľudí, ktorým Bonny ukazuje, ako sa dá žiť zdravšie.