1 šalát a 150 špeciálov nového šéfkuchára

Mladý, ambiciózny, dobrosrdečný a zanietený do svojej práce. Tomáš Vrečič je členom nášho tímu a súčasťou kuchyne FACH Bistra od začiatku roka 2018. Ako sa dostal absolvent školy s ekonomickým zameraním ku gastronómii, čo všetko zažil a aké novinky sme spolu pripravili pre vás?

Z food runnera master of caprese

Tomáš po škole pracoval ako food runner. V známej bratislavskej reštaurácii vynášal hosťom jedlo. Potom prišiel deň, kedy sa všetko otočilo. V kľudnej časti dňa, keď reštaurácia nebola plná a väčšina kuchárov si užívala zaslúženú pauzu, prišla objednávka na šalát caprese. Tomáš prišiel do kuchyne a posunul objednávku kuchárom. „Nevieš si to spraviť sám?“ spýtal sa jeden z nich žartovne. O pár minút bola mozzarella, paradajky a bazalka na tanieri. Šalát pripravila aj vyniesla jedna a tá istá osoba. O pár mesiacov neskôr sa v rovnakej reštaurácii uvoľnila pozícia kuchára. Ako prvý sa na ňu hlásil istý food runner. Ten o ktorom sa hovorilo, že pred nejakým časom hosťom pripravoval šalát caprese. Dostal mesiac počas ktorého mal ukázať všetko, čo vie.

Čo bolo pred caprese?

Gastro bolo Tomášovi blízke už dlho predtým. I keď už ako dieťa zvykol pomáhať mame v kuchyni, k práci v tejto oblasti ho nakoniec priviedol otec. Ten pracoval na manažérskej pozícii pre sieť reštaurácii a Tomáš v nich často pomáhal ako brigádnik. Vynášal jedlo, pracoval za barom alebo stál v kuchyni a pomáhal s prípravami. Po škole dostal príležitosť začať v novootvorenej reštaurácii ako food runner, no a potom prišiel ten deň so šalátom caprese. Ale to už viete.

A čo bolo potom?

Tomášova zanietenosť a radosť z varenia sa počas mesiaca, ktorý dostal osvedčila a natiahla na ďalších 5 rokov. Za tú dobu sa z kuchára bez skúseností vypracoval na pozíciu sous chefa. Stal sa pravou rukou a druhou najhlavnejšou osobou v kuchyni. Neskôr ho gastronómia zaviala do Prahy, kde najprv varil pre veľkú reštauráciu v centre mesta a neskôr svoju vášeň našiel vo varení zo sezónnych a lokálnych surovín pre zážitkový koncept na vidieku kúsok od Prahy. Práve tam pochopil, že menu reštaurácie nemusí mať 5 strán a nekonečné množstvo položiek. Že menej, je takmer vždy viac a že kvalita má za každých okolností prednosť pred kvantitou.

Keď sa po 3 rokoch rozhodol vrátiť domov, prišiel k nám a do konceptu FACH Bratislava ihneď zapadol. S obľubou sa venoval vytváraniu denných špeciálov, ktoré ste si zase veľmi obľúbili vy. Práve na tie, ktoré vznikli pod jeho rukami od vás dostávame tie najpozitívnejšie reakcie. Dobre, dobre, teraz sme skromní. Boli ste totiž priam šokovaní, ako je možné, že kuriatko so zemiakovým pyré a marhuľami môže byť také dobré. Pýtali ste sa, prečo tieto chutné špeciály nezaradíme do stáleho menu. No a tu prichádza tá najväčšia novinka.

Naľavo Matej Tuhý sous chef

Nové menu pod taktovkou šéfkuchára

Pamätáte si ako sme pred pár mesiacmi hľadali nového šéfkuchára pre FACH Bistro? Niekde uprostred sme si uvedomili, že toho najlepšieho adepta máme doma, pod našou vlastnou strechou. Tak ako ho jeho odvaha a šikovnosť spojená so šalátom caprese kedysi dostala zo servisu do kuchyne, tak sa pre svoju tvrdú prácu a lásku k jedlu vypracoval aj u nás až na pozíciu šéfkuchára.

Neskôr nám prezradil, že hneď v deň, keď túto ponuku dostal a ešte predtým ako ju vôbec prijal, cestoval na chatu kde si sadol do kresla s perom a papierom a začal si spisovať všetky nápady, recepty a jedlá, ktoré by vám ako šéfkuchár mohol priniesť. Práve na nich pracuje aj teraz a pripravuje nové letné menu, ktoré bude obsahovať jeho jedinečný chuťový podpis. Na nové jedlá sa môžete začať tešiť hneď teraz, pretože Tomáš vám ich plánuje predstaviť už v polovici júla. Menu bude obsahovať niekoľko z vašich obľúbených špeciálov aj úplne novú polievku, no viac vám teraz neprezradíme. Veríme totiž, že na dobré sa oplatí čakať a na prácu nového šéfkuchára sa i my ostatní tešíme rovnako ako vy. Možno dokonca ešte o kúsok viac.

 


Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová
Foto © FACH Bratislava, Juraj Roháč

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.