Kto by bol povedal, že vám raz budeme odporúčať, aby ste pili ocot? A predsa! Medzi naše coldpress elixíry, pribudla nová 30ml fľaštička so surovým jablčným octom a nabádame vás piť ho predtým ako sa pustíte do jedla. Prečo? Nuž, dobrá otázka!
Zrazu ich je toľko, že neviete čo s nimi. Sezóna však trvá prikrátko a na ďalšiu úrodu si budeme musieť počkať. Rok je dlhá doba, preto naložte s broskyňami poriadne kým sú. Užite si ich do sýtosti, keď zrelé padajú zo stromov a pod ich váhou sa prehýbajú pulty tržníc, ale uchovajte ich aj na neskôr, aby ste si ich sladkú chuť a letnú vôňu vedeli pripomenúť aj počas zimy.
Povedali sme si, že by to chcelo zmenu. Dlho sme skúšali, vymýšľali, nastavovali a zrodili sa dva nové chleby. Oba už tradične kváskové, hrdé a poctivé. Upečené z múky, ktorá sa melie v sokolskom mlyne. O jednom z nich by sme vám dnes chceli rozprávať.
Niektorí by povedali, že je to potvora pŕhľavá. My ju radšej voláme žihľava dvojdomá a keďže teraz je ten správny čas na zber jej mladých vrchných listov, pripravili sme pre vás jednoduchý návod ako ju dostať z lesov a lúk rovno do vášho tráviaceho traktu.
Jedným z našich najčítanejších blogov je ten, kde vás učíme (lakto)fermentovať. Teda nakladať zeleninu do soľného roztoku a pripravovať kvasené skvosty z tých najobyčajnejších plodín. Na konci spomínaného článku sme spravili prísľub pootvoriť vám fermentačné dvierka a vziať vás ďalej. Dnes tento záväzok plníme a rozpovieme vám všetko o fermentovaných limonádach. Pripravte sa na cestu cez prapodivné tibi kryštály aj strašidelné klobúky kombuche. Strach však nie je na mieste. Fermentácie sa netreba báť, do fermentácie sa treba pustiť. Ste pripravení? Začíname!
Sú ich plné tržnice, záhrady aj lúky. Voňavé bylinky, zdravé jedlé buriny, vňate sezónnej zeleniny a listy rôznych veľkostí, tvarov a farieb robia leto zdravšie a o poriadny kus chutnejšie. Viete ako ich uskladniť alebo uchovať tak, aby vám v kuchyni vydržali čo najdlhšie? Tipy, triky a zásady správneho skladovania, podľa nášho šéfkuchára Mateja Tuhého, máte teraz na dohľad. Čítajte ďalej.
Do plaviek, do dovolenky, do leta. Je jedno aká je méta. Ak sa týka iba istého obdobia, nie je nastavená správne. Chudnúť by sme nemali iba na chvíľu a cvičiť by sme nemali iba pár týždňov v roku. O chudnutie tu ale vôbec nejde. Ide o to, aby ste sa vo svojom tele cítili príjemne a zdravo. Práve o tom je pravidelný pohyb. Neprináša so sebou iba pevnejšie telo a lepšiu fyzickú kondíciu, ale najmä veľa zdravotných benefitov, pre ktoré stojí za to venovať mu aspoň pár minút denne.
Niektoré činnosti v kuchyni trvajú dlho a bývajú náročné. Iné sú naopak rýchle, zábavné a v tomto prípade vhodné aj pre tých, čo neradi varia. Stačí ak máte 18+ a chuť pustiť sa do procesu, ktorý pre vás zhrnula naša head baristka Zuzka Haršányová.
Nájsť vnútorný kľud a psychickú pohodu je často náročné aj v období mieru a zdravia. Ak sa po dvoch rokoch pandémie a udalostiach posledných mesiacov necítite dobre, nehľadajte vinu v sebe. Poobzerajte sa radšej po činnostiach, ktorá vám pomôžu nájsť rovnováhu a elmininovať negatívne emócie.
Náš tráviaci systém často trápime. Telu dávame príliš veľa toho, čo nepotrebuje a málo toho, čo by sa mu na správne fungovanie naozaj zišlo. Nesprávne trávenie môže zapríčiniť drobný diskomfort, ale aj komplexnejšie problémy, preto ho netreba brať na ľahkú váhu. Čo teda robiť alebo nerobiť, aby sa potrava cez náš tráviaci trakt posúvala hladko a bez problémov? Spolu s manažérom FACH Juice shopu, Jurajom Roháčom, vám prinášame zopár dobrých rád.
Máme radi ľudí a projekty, ktoré myslia rovnako ako my. Také, ktoré preferujú kvalitu nad kvantitou, kvások nad droždím a kvalitné suroviny nad lacnými riešeniami.
Do sveta fermentácie vás uvedieme opatrne. Predsa len, je to veda, ktorá vyžaduje isté skúsenosti aj kúsok sebavedomia. Našťastie, na svete existuje toľko druhov prospešných baktérií a fermentačných postupov, že si môžeme dovoliť vybrať spomedzi nich ten najjednoduchší a previesť vás ním krok po kroku. Vezmeme vás na miesto, kde sa fermentuje zelenina. Práve tu sa môžete začať učiť a možno sa časom do sveta zdraviuprospešných baktérií ponoríte aj hlbšie. Ste pripravení?
To, že varíme sezónne a s použitím čo najväčšieho podielu lokálnych surovín, už viete. Možno ste postrehli aj to, že sa vždy snažíme využiť celý potenciál plodiny, ktorú máme v rukách. Radosť z tvorenia, ktoré minimalizuje odpad a pomáha pretvárať zdanlivo nepoužiteľné na neočakávane zmysluplné, je takmer návyková. Ak to raz vyskúšate vo vlastnej kuchyni, nebudete chcieť prestať. Inšpiráciou vám môže byť naše nové menu, ktorým vás prevedieme spolu so šéfkuchárom FACH Bistra Matejom Tuhým.
Veru nie je. To, ako bude vaša každodenná šálka kávy chutiť, závisí hneď od niekoľkých faktorov. A o tom, akú ekologickú a sociálnu stopu za sebou zanechá, môžete svojím výberom rozhodovať tiež. Všetko o káve a o tom, čo pri jej pití vôbec nevidíte, nám porozprával Peter Dvorský, majiteľ pražiarne Concept Coffee Roastery, ktorá nám dodáva voňavé zrná od prvopočiatku našej existencie.
Kto hľadá, ten nájde. I keď v tomto prípade by sme to mohli trochu pozmeniť, pretože kto hľadal, bol nájdený. Do FACH pekárne sme túžili nájsť kváskového vizionára, nadšenca pre cesto a fanatika do pečenia. Mykola Nevrev našiel nás a ukázal nám, že v jednej osobe sa toho môže skrývať oveľa viac. Priniesol so sebou kopec entuziazmu, množstvo nápadov a fľaštičku nového kvásku. S týmito troma vecami zamiesi každý mesiac na toľko zmien, že vám o nich ani nestíhame rozprávať. Všetky pokope ich teraz nájdete tu a ak budete pozorne čítať, možno uhádnete aj to, čo spolu s ním chystáme ďalej.
Jej tvorba vyráža dych ľuďom po celom svete. Stojac za objektívom fotoaparátu preslávila naše socialistické plavárne a funkcionalistickú architektúru. V ďalekom Taipei počas jej najväčšej sólovej výstavy viseli v galérii veľké tabule so slovenskými textami. Písalo sa na nich Zákaz skákať! a Podlaha kĺže. V zahraničí ju ľudia spoznávajú na uliciach a s očami plnými očakávania sa jej pýtajú, či náhodou nie je tá Mária Švarbová. U nás si možno ani nevšimnete, že táto úspešná umelkyňa sedí hneď vedľa nás. A keď hovoríme u nás, myslíme tým naozaj u nás. Vo Fachu.
Pár týždňov dozadu sme sa vybrali na gastro potulky do sveta. Rozhodli sme sa načerpať inšpirácie v dánskej Kodani a posilniť tímového ducha našich manažérov spoločnými zážitkami. I keď miest s výbornou gastronómiou je v Európe veľa, Kodaň bola naša prvá a najvytúženejšia voľba. Jednak preto, že je mestom vychýreným pre dobré jedlo, ale tiež preto, že práve severská gastronómia bola našou inšpiráciu pri vytváraní Fachu, ktorý poznáte. Škandinávia je známa svojim zápalom pre udržateľnosť a ekológiu. Väčšina reštaurácii a bistier stavia na princípoch jednoduchosti, čistoty, minimalizácie odpadu a práce so sezónnymi a lokálnymi surovinami. Rovnako ako my a tak sme sa vydali ochutnať to najlepšie čo dánske hlavné mesto ponúka.
Jej detským snom bolo stať sa záhradnou architektkou. Hneď po škole však nahliadla do sveta gastra a nikdy z neho neodišla. Dnes síce neplánuje návrhy zelene, ale cestu a rozvoj Fachu. Sadí nové nápady a pomáha im dozrieť. Snaží sa, aby naši ľudia rástli a aby ste u nás každý deň zažívali radosť z jedla, ktoré vonia, hrá farbami a vyváženými chuťami. Linda Žišková bola vo Fachu od úplneho začiatku a dnes ho vedie z pozície prevádzkovej riaditeľky. Čo má na svojej práci najradšej a čo by mu zablahoželala, ak by mohla Fachu na narodeniny podať ruku?
Niektorí sa k nemu stavajú neutrálne, iní s hrôzou v očiach a ďalší ho milujú. My vo Fachu sme v tej poslednej skupine, a to nielen preto, lebo stonkový zeler dodáva jedlám skvelú chuť a dá sa používať na desiatky spôsobov, ale tiež preto, lebo je dobrý pre naše zdravie. Vlastne viac než len dobrý.
Prvá polovica leta je už síce za nami, ale stále máme pred sebou tú druhú. Ak ste na to doteraz nemali čas alebo vás od dobrodružstiev odhovárali vysoké teploty, teraz je ten pravý moment zahryznúť sa do všetkých aktivít, ktoré leto ponúka. Vezmite von bicykel, korčule, objavte neobjavené časti mesta počas večerného behu, urobte si príjemné ráno s ľadovou kávou a poctivým koláčom na terase (vašej či našej, to necháme na vás) alebo zbaľte kôš, deku, rodinu, kamarátov a vyrazte na piknik.
Akokoľvek novodobo môže slovo fermentácia znieť, v skutočnosti tento proces využívali už ľudia v praveku. Predlžovali ňou životnosť potravín a uchovávali si ich na horšie časy. Fermentáciu dobre poznali aj naši starí rodičia a tí prastarí možno ešte lepšie. Veď si len spomeňte ako kedysi doma vyrábali sudovú kapustu alebo kvasené uhorky. No a poznáme ju aj dnes. Práve fermentáciou vznikajú potraviny, ktoré sú v našich kuchyniach prítomné takmer neustále. Zrejúce syry, kvások, kefír alebo droždie sú všetko produkty fermentácie. Túto sezónu však do rodiny pridávame novinku. Fermentované limonády.
Malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Práve poctiví producenti, výrobcovia či pestovatelia prispievajú k tomu, aby bol svet farebnejší, jedlo kvalitnejšie, príroda zelenšia a človek šťastnejší. Vieme to a práve preto sme sa rozhodli rozprávať o nich viac.
Naši pekári vstávajú skoro ráno a veľkú kamennú pec v Mozartovom dome zväčša rozpaľujú kým je vonku ešte tma. Ich úsilie má však tú najvoňavejšiu formu. Pre nás je to vôňa nášho druhého domova, príchodov do práce a ruka v ruke s ňou sa nesie aj predstava chrumkavej kôrky a jemnej, nadýchanej striedky. Piecť vlastný chlieb je drina, no my si to bez neho nevieme predstaviť.
Čerstvá šťava z ovocia a zeleniny je ako infúzia. Neobsahuje dužinu a tak ju žalúdok nemusí spracovávať ale vitamíny a minerály posiela rovno tam, kde sú potrebné. Niektoré šťavy dodajú telu viac železa, iné vitamín C, alebo povzbudia bunky poriadnou dávkou chlorofylu. Jedno však majú všetky spoločné. Posilnia imunitu, revitalizujú myseľ a doplnia zdravú energiu. Tie naše pre vás navyše pripravujeme špeciálnou technológiou – coldpress.
Mohlo by sa zdať, že čas rýchlo letí a rok ubehne ako voda. To všetko je síce pravda, ale keď sa obzrieme za posledným rokom my, uvedomujeme si, že za necelých 365 dní sme toho stihli viac ako dosť. Rozrástli sme sa do hĺbky aj do šírky, priblížili sme sa potrebám a želaniam mnohým z vás, veľa sme toho zlepšili a dotiahli. A okrem toho? Navarili sme pre vás desiatky tisíc jedál v Bistre, napiekli nespočetné množstvo kváskových chlebov, odšťavili tisíce litrov coldpress štiav v Juice shope a pripravili stovky nezabudnuteľných večerov v Reštaurácií. Poobhliadnite sa za rokom 2018 spolu s nami.
Zázraky na mieru? Presne tie má u nás na starosti Soňa Pastorková. Pracuje na pozícii event manažérky a vo FACHu je od samého začiatku. Videla ho rásť a pozná každé zákutie Mozartovho domu.
Skryli sme ju tak dobre, že mnohí z vás o nej nevedia dodnes. Nachádza sa priamo v srdci Mozartovho domu, pod preskleným stropom s výhľadom na nočnú oblohu a medzi živými stromami. Jej dominantou je veľká otvorená kuchyňa a jej majstrom náš šéfkuchár, Martin Novák.
Juraj Roháč, hlava a srdce Juice shopu. Zástanca vyváženej vegánskej stravy, ktorý vždy ide ruka v ruke s Jankou. Sú totiž partneri nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. Keď pred dvomi rokmi dostali možnosť starať sa o jednu z prevádzok FACHu, pevne sa jej chytili a vo svojej svedomitosti a nekonečnej kreativite nepoľavili dodnes. Ste zvedaví ako vyzerá bežný deň manažéra v Juice shope?
Toto leto sme oslávili druhé narodeniny. Boli to dva roky neustáleho učenia sa, nekonečných zlepšovaní a tvrdej práce. Od úplného začiatku sme naše heslo pretavovali do každodennej práce vo všetkých prevádzkach. Hrdo a poctivo. Od prvého dňa do dnes. Po dvoch rokoch veríme, že k nim môžeme pridať i ďalšie nepísané slovo. Zodpovedne.
Miluje tanec a cestovanie. Z tanca najviac karibskú exotiku a z krajín Portugalsko. Je talentovanou športovkyňou a snowboardingu sa venovala aj profesionálne. Napriek tomu ju v živote vždy lákala gastronómia. Ak sa vám jej tvár zdá povedomá, možno to bude preto, že sa zúčastnila prvého ročníka známej kuchárskej súťaže Masterchef. Ako však sama vraví, varenie si ponechala ako záľubu a účinnú formu psychohygieny. U nás vo FACHu pracuje ako manažérka Bistra. Zuzanu Podkonickú však bežne stretnete aj na “pľaci”. Z čoho pozostáva jej denná rutina a čo ju na práci vo FACHu baví najviac?
Leto a ľahšie jedlá plné zeleniny sa k sebe viac než hodia. Umožňujú nášmu telu správne fungovať aj počas vysokých teplôt a čerstvá zelenina je zásobárňou vody, vitamínov a minerálov. Práve preto sme sa vám v tomto období rozhodli ponúknuť recept na jeden z obľúbených vegánskych šalátov z FACH Juice shopu. Je jednoduchý, hotový za pár minút a mimoriadne zdravý. Tak čo? Vyskúšate si ho s nami pripraviť tiež?
Manažér Reštaurácie a Baru. Matej Košťál vo Fachu pôsobí pomerne krátko, no veľmi rýchlo sa zorientoval a zapadol do pomerne veľkého tímu FACH Bratislava. “FACH je naozaj veľký koncept so štyrmi prevádzkami pod jednou strechou a veru, trvalo mi chvíľu, kým som tu prestal blúdiť” hovorí so smiechom.
Prácou šéfkuchára je variť. To si pravdepodobne v prvej chvíli pomyslí každý. Za touto neľahkou a obdivuhodnou profesiou sa toho ale skrýva omnoho viac. Vyspovedali sme toho nášho, Martina Nováka, aby sme vám priblížili, ako vyzerá deň šéfkuchára. Ten úplne klasický, ale aj tie menej všedné.
Pamätáte si ešte na lahodný banana bread z nášho Bistra? V našej ponuke sme ho nahradili inými sladkými dobrotami ale rozhodli sme sa, priniesť vám ho opäť. Tento krát vo forme receptu tak, aby ste ho sebe a svojim blízkym mohli pripraviť doma. Presne podľa FACH receptu od našich šikovných pekárov.
Kde bolo tam bolo, bol raz jeden bar a v ňom šikovní barmani. Tí jedného dňa pripravili drink. Nápadne im pripomínal detstvo a sladkosť, ktorú pozná snáď každý z nás. Horalku.
Sviatočné prejedanie sa a ťažké jedlá, ktoré cez zimu konzumujeme, často spôsobujú to, že v januári nie sme oddýchnutí a svieži, ale naopak, unavení a bez energie.
Nórska umelkyňa Sissel Tolaas je známa predovšetkým vďaka jej extenzívnej a často aj kontroverznej práci s pachmi. Dokázala obnoviť pach prvej svetovej vojny, zachytiť vôňu 52 metropol alebo vyrobiť syr z molekuly kopačky Davida Beckhama. Čo nám o pachoch prezradila v rámci aprílovej edície Clubovky?
Nie je to tak dávno, čo bolo sídlo Fachu iba stará ruina. Až po rekonštukcii, ktorej autorom je Kalin Cakov, a zrevitalizovaní parterov bratmi Skočekovcami, dostal palác súčasnú podobu. Z Fachu sa tak stalo pulzujúce miesto s nadčasovým interiérom, ktoré zbiera prestížne ocenenia nielen u nás. Čo si však o tom myslia samotní architekti?
Z času na čas je dobré dať svojmu tráveniu oddych a dopriať si jednodňový pôst. No keďže vieme, že mnohých táto myšlienka skôr vystraší, ako nadchne, v juice shope sme vytvorili celodennú kúru, s ktorou to hravo zvládnete bez nepríjemného pocitu hladu.
Pokiaľ si chcete rozšíriť svoje vinárske obzory a dozvedieť sa o víne čo najviac, spísali sme pre vás tri tipy na knihy, ktoré sú skvelou studnicou múdrosti – a nielen o víne ako takom.
V rámci januárovej edície Clubovky sa vo Fachu predstavilo dánske multidisciplinárne štúdio Norm Architects na čele s jej hlavnou architektkou Lindou Korndal. Aký je typický škandinávsky dizajn a prečo v štúdiu často riskujú stratu klienta?
To, že najradšej pracujeme s lokálnymi surovinami, asi viete. Keďže sa o nich chceme dozvedieť čo najviac, počas roka pravidelne navštevujeme aj ich výrobcov. Tentokrát sme navštívili mliečnu farmu Fauna vo Veľkých Úľanoch, ktorá nám do Fachu dodáva prvotriedny syr.
Otvorili sme poslednú zo štyroch prevádzok Fachu. Po juice shope, kaviarni a bare môžete navštíviť už aj našu reštauráciu. V zimnej sezóne bude otvorená vždy počas troch večerov – vo štvrtky, piatky a soboty, no tam nekončíme. Máme pre vás aj ďalšie nezvyčajnosti.
Možno ste si u nás v juice shope všimli fľašku naplnenú čiernou tekutinou, našu čiernu limonádu s aktívnym čiernym uhlím. Síce nevzniká lisovaním za studena ako ostatné šťavy, no vie vám poriadne prečistiť črevá. Tu je pár dôvodov prečo.
Hlavná syrárka rodinnej farmy Fauna vo Veľkých Úľanoch, Katarína Czadróová, vyrába svoj vlastný syr od začiatkov farmy, pričom sa svojmu remeslu stihla priučiť aj od francúzskych syrárov. Okrem kvalitného mlieka a pár gramov syridla by vraj nemalo chýbať to najpodstatnejšie — chuť vyhrnúť si rukávy.
O svojich zámkoch, kaštieľoch a starých pivovaroch nám prišla porozprávať v rámci Clubovky, sérii neformálnych stretnutí určených pre ľudí s nadšením pre dobrú architektúru a dizajn, ktorá sa každý mesiac koná v priestoroch Fachu.
Spektrum diel Erika Bindera je veľmi rozmanité. Okrem rôznych inštalácii, objektov, malieb, kresieb, grafík a graffitov, mu najnovšie do portfólia pribudol aj nadčasový neón, ktorý nám vo Fachu robí obrovskú radosť. Čo stelesňuje a ako sa dá interpretovať?
Jedným z osemnástich originálnych drinkov, ktoré pripravujeme v bare Fachu, je aj koktejl s názvom Rhubarb in bubble. Pozrite sa, akým spôsobom ho pripravujeme.
Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?
Vlastné signature drinky, klasické koktejly, ale tiež široká ponuka prémiových alkoholov a destilátov z celého sveta. Vychutnajte si barmanské remeslo zblízka v našom bare.
Punč dokázal inšpirovať Charlesa Dickensa, zahriať nejednu generáciu a tiež položiť základ modernému bartendingu. Počas zimy preto rozhodne nesmie chýbať ani na našom nápojovom lístku v kaviarni. Ochutnajte všetky štyri variácie!
Michael Anastassiades je prvým významným tvorcom, ktorý sa predstavil v rámci Clubovky, sérii neformálnych stretnutí určených pre ľudí s nadšením pre dobrú architektúru a dizajn, ktorá sa každý mesiac koná v priestoroch Fachu a Mozartovho domu.
Pokiaľ v našej kaviarni zrovna narazíte na kávu Muyongwe od pražiarne Goriffee, máte skvelú príležitosť ochutnať kávu, ktorá minulý rok získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence.
Stroje na spracovanie hrozna vymenil za nohy a tradičnú metódu šliapania v sude, pričom vinice pestuje v biodynamickom režime. Zoznámte sa s rakúskym vinárom roka 2016 – Christianom Tschidom z vinárstva Tschida Illmitz, ktorého sme navštívili.
Vo Fachu a priestoroch Mozartovho domu podporujeme kultúrne podujatia, ktoré s nadšením sledujeme. Jedným z nich je Clubovka organizovaná architektkou Tatianou Kollárovou, ktorá každý mesiac predstavuje výrazného tvorcu súčasnej architektúry alebo dizajnu.
Aj keď je kváskový chlieb našou obrovskou láskou, málokedy sa nám podarí zjesť ho celý naraz. Spísali sme preto 4 rady ako sa jednoducho starať o kváskový chlieb, ktorý si vo Fachu môžete kúpiť každý deň.
Janka Baluchová a Juraj Roháč pripravujú každé ráno v našom juice shope tri rôzne druhy šalátov, ktoré si môžete nakombinovať presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Hýria farbami a skvelými chuťami, navyše si ich od nás môžete odniesť v praktickej krabičke.
Túžba robiť veci inak nám vo Fachu nie je cudzia, a tak sme sa rozhodli podporiť hlavne slovenských pražiarov výberovej kávy. Od koho máme aktuálne kávu na mlynčekoch?
Na stene v našom juice shope nájdete tri verzie smoothies pod jednoduchým označením—biele, zelené a červené. Spísali sme preto pár dôvodov, prečo je dobrý nápad začínať s nimi každý deň.
Katarína Kovácsová, spolumajiteľka kočovného pivovaru IKKONA, rada nadväzuje spoluprácu s inými sládkami a v rôznych pivovaroch varí samé dobrodružné pivá – od klasických ležiakov až po vrchne kvasené pivá typu Indian Pale Ale.
Vo Fachu odšťavujeme zeleninu a ovocie bez zbytočného zahrievania – lisovanie za studena, ako tomu radi hovoríme. V čom je iné od bežného odšťavovania a ako vyzerá v praxi?
Ľadové kávy sú synonymom letného osvieženia – vždy správne vychladené, plné kofeínu, pripravené kedykoľvek vzpružiť a nakopnúť. Aký je rozdiel medzi našimi dvoma obľúbencami, japonským cold dripom a cold brew?
Aj keď majú naše otvorené sendviče veľmi blízko k tradičným obloženým chlebíkom, chuťovo sa na ne vôbec nepodobajú. Čaká na vás napríklad aj domáca bravčová terina, vlastný gravlax alebo vajíčkovo-bylinkový krém s ančovičkami.
V našej kuchyni najradšej pracujeme so surovinami, ktoré sú práve okolo nás. Tá ich čerstvosť, šťavnatosť a plnosť chutí sa nedá s ničím iným zameniť. Presne také boli aj jahody, z ktorých sme vyrobili náš domáci sirup.
Juice shop vo Fachu je otvorený! Príďte si vychutnať naše šťavy, ktoré slúžia na posilnenie imunity, dodanie energie, očistu organizmu, či hydratáciu po dlhej noci alebo náročnom cvičení.
V našej kaviarni a juice shope sa to už hemží personálom a všetci sa pripravujeme na skoré otvorenie. Pozrite sa, ako nám to ide a čo všetko pre vás v týchto dňoch chystáme.
Náš personál sa oblieka do kolekcie od slovenských návrhárov Mirky a Michala Darilovcov, ktorí fungujú pod svojou značkou Buffet Clothing. Prečítajte si, čo všetko pre nás navrhli.
Za studena lisované šťavy, rôzne sezónne šaláty, domáci hummus, ale aj smoothie vhodný pre nadšených športovcov. Medzi prvými podnikmi, ktoré v rámci Fachu otvoríme, je náš juice shop, v ktorom sa na vás tešia Juraj Roháč a Janka Baluchová.
Máme pre vás zopár tipov na skvelé filmy točiace sa okolo toho, čo máme vo Fachu najradšej – pôžitku z jedla a gastronómie. Desať príbehov o víne, vzrušujúca cesta kávovým svetom alebo jedlo očami tých najlepších. Ale pozor, naozaj sa budete zalizovať!
Erik Šimšík zo slovenskej pražiarne Goriffee zásobuje našu kaviareň čerstvo praženou kávou, ktorú sám vyberá a nakupuje priamo od farmárov v Afrike. Ktorú z káv si naši baristi vybrali a ako to pri takom pražení vôbec prebieha?
Kuchárske knihy majú obrovskú moc – dokážu inšpirovať, navnadiť, motivovať a poodkryť myslenie šéfkuchárov po celom svete. Tieto štyri by ste si podľa nášho šéfkuchára, Lukáša Heska, určite nemali nechať ujsť.
Žargón nejedného moderného baristu má pre mnohých veľmi blízko k vesmírnej reči. Cappuccino poznajú snáď všetci, no čo taký cupping, red eye či vacuum pot?
Medvedí cesnak je výborná divoká bylinka, ktorej sezónu by ste určite nemali prešvihnúť. Rastie totiž len dva mesiace v roku a práve teraz, v apríli, je ten najlepší čas, kedy sa po ňu vydať do prírody alebo na miestny trh.
Hrušky fermentované v slanom roztoku sa výborne hodia nielen ako základ do osviežujúceho sorbetu, ale napríklad aj ako netradičná príloha k tučnejšiemu mäsu. Vyskúšajte si ich spraviť podľa nášho receptu.
Mäso, ryby, zelenina, mlieko a ovocie – základné potraviny, ktoré máme všetci radi, v špajzi dlho nevydržia. Ako im predĺžiť život, aby stále chutili dobre? Rada nášho šéfkuchára znie – sfermentujte ich!
Koncept našej vínnej karty je založený hlavne na lokálnych vinároch, s ktorými má náš hlavný someliér, Jakub Doktorík, nielen skvelé skúsenosti, ale aj dobré vzťahy. Tu je jeho obľúbená pätica.
Reštaurácia, bar a aj kaviareň Fachu už čoskoro ponúknu parádny výber vín, hlavne našich slovenských a európskych. Jakub Doktorík, náš hlavný someliér, vám v rozhovore prezradí ako bude vyzerať jeho vínna karta.
Naša láska k dobrému jedlu, káve a skvelému vínu sa nezaprie ani počas cestovania. Ak budete niekedy v Prahe, Londýne, či Amsterdame, určite si nenechajte ujsť tieto tri skvelé miesta.
Za studena lisované šťavy sú skvelým zdrojom prirodzenej energie, ktoré si už čoskoro budete môcť zobrať kamkoľvek so sebou. Vo Fachu budeme ponúkať nielen 500 ml a 250 ml šťavy, ale aj malý koncentrovaný shot, ktorý vás okamžite nakopne. Napríklad aj z rakytníka.
Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka.
Niektoré pojmy na jedálnom lístku môžu zmiasť aj tých najväčších gurmánov, preto sme pre vás pripravili jednoduchý prehľad, vďaka ktorému slová ako entrecôte alebo osso bucco už nebudú záhadou.
Tvrdá hierarchia, absolútny poriadok a presná organizovanosť kuchárov. Väčšina moderných reštaurácii používa v kuchyni podobne exaktný systém, aký na konci 19. storočia vytvoril známy francúzsky šéfkuchár Auguste Escoffier, Brigade de Cuisine.
Vo Fachu dostanú priestor aj menšie rodinné vinárstva, ktoré možno nie sú až také známe, no rozhodne by si to zaslúžili. Produkujú totiž výborné vína s veľkým potenciálom. Jedným z nich je aj Terra Parna rodiny Zvolenských, ktorých sme navštívili.
Ak by ste si chceli ozvláštniť svoje každodenné raňajky, orechové mlieko je na to ako stvorené. Má fantastickú orieškovú chuť a poteší každého, kto sa s obyčajným mliekom nemá príliš v láske. V našom juice shope má miesto isté, vyskúšajte si ho spraviť tiež.
Dobrý pekár vždy presne vie, čo každé cesto práve potrebuje. Jeho cit a skúsenosti sú nenahraditeľné, aj keď taká váha, správna forma, či teplomer mu vedia veľakrát uľahčiť jeho cestu k chrumkavej kôrke a vytúženej mäkkej striedke.
Najväčšia koncentrácia kávovej kultúry na sto stranách, kniha o budovaní prestížnej reštaurácie alebo o tom, ako si poriadne vychutnať život. A ako bodka na záver, vtipný vegánsky vlog.
Ovocné a zeleninové šťavy vedia perfektne nakopnúť imunitu, dobiť energiu, či hydratovať organizmus. Dôležitá je však čerstvosť, správna technika spracovania a vyladené pomery surovín. Čím všetkým sa riadi Zlatica Žárska pri zostavovaní menu v juice shope?
Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.
Ak je niekto, kto pozná priestory Fachu skrz-naskrz, tak sú to jeho architekti. Bratia Iľja a Martin Skočekovci Vám v rozhovore povedia, ako budú vyzerať jednotlivé podniky, aj to, s akými výzvami sa pri ich navrhovaní stretli.