Veselé jarné „klišé“ vo FACH Bistre

Nové svieže jarné menu, veselá nálada a ako bonus raňajky v priebehu celého týždňa.

Vtipne a vážne o novom menu

S prichádzajúcou jarou pripravil v Bistre náš šéfkuchár hravé a farebné jarné menu. V záujme povedať vám o ňom viac, posadili sme si Martina na stoličku a spýtali sme sa ho, čo ho inšpirovalo pri tvorbe nových jedál.

„Drogy a alkohol!“ povedal Martin snažiac sa tváriť vážne, ale ešte ani nedokončil a už sa hlasno smial. Dobre! Ale teraz vážne! Jar je predsa skvelé obdobie, pretože po dlhej zime máme k dispozícii opäť širokú škálu byliniek a chutnej čerstvej zeleniny. Z toho sa musí každý milovník lokálnych surovín veľmi tešiť, nie?

„Samozrejme, že áno,“ začal Martin s veselou náladou. „Práca je zrazu oveľa pestrejšia. Naši pestovatelia začnú posielať debničky s rozmanitejšími surovinami a každý týždeň prekvapia niečím novým. To kuchyňu obohatí a s novou jarnou energiou prichádzajú aj inšpirácie na ľahšie a sviežejšie jedlá.“ Pokračoval Martin vo chvíli, keď sa vo dverách zjavil sous-chef Zdeno, ktorý zachytil časť nášho rozhovoru. „Aké klišé!“ vstúpil s úsmevom do konverzácie.

Veru. Je to klišé. Zažívame to každý rok. Sneh sa topí, počasie je o čosi teplejšie, v lesoch rastie medvedí cesnak, v jedlách sa zrazu objaví špargľa a farebné reďkvičky. Každý rok je to rovnaké. Rovnaké klišé. Napriek tomu sa každý rok tešíme, lebo je to presne to klišé, ktoré robí všetkých o niečo veselšími. Veď aj nálada nášho šéfkuchára a jeho pravej ruky o tom svedčí.

Na čo sa môžete tešiť?

Áno, aj na špargľu a na reďkvičku. Nájdete ich v sýtom šaláte spolu s fazuľkovými strukmi a kukuričným kuriatkom alebo pošírovaným vajíčkom v prípade, že preferujete vegetariánsku verziu.

Energiou vás nabije aj svieža polievka z jarného kalerábu a uhorky dochutená bazalkou a zjemnená smotanou. Servírujeme ju s kalerábovými listami restovanými na prepálenom masle a s uhorkovým carpacciom.

Martin sa netají tým, že pri tvorbe jedál sa rád vracia do svojho detstva a práve tu našiel nápad na šalátovú penu, ktorá chuťou pripomína mliečnu polievku s natrhaným šalátom od starej mamy. „Konzistenciou a servírovaním je to však najprekvapivejšie a najpôsobivejšie jedlo nového menu“, tvrdí manažérka bistra Zuzka.

Nezabudli sme ani na sendviče a pripravili sme pre vás špeciálnu novinku s domácim teľacím pastrami. Ak tento druh úpravy mäsa poznáte, určite sa vám už zbiehajú slinky. Ak náhodou nie, ide o niekoľkotýždňový proces prípravy jemných tenkých plátkov teľaciny obohatených o výrazné koreniny a vyúdených na ovocnom dreve. Pastrami dopĺňa domáca uhorková majonéza a náš kváskový chlieb.

V jarnom menu vás toho čaká ešte oveľa viac a je pripravené tak, aby si v ňom niečo našiel naozaj každý. Aby toho nebolo málo, máme ešte jednu novinku.

Raňajky každý deň

Keďže ste sa na ne často pýtali, do každodenného menu v Bistre sme pridali tiež raňajky. Od pondelka do nedele si teraz môžete vychutnať obľúbené pošírované vajíčko s bernskou omáčkou, chrumkavou slaninkou a rímskym šalátom alebo domáce klobásky s nakladaným chrenom a čerstvo pripravenou horčicou s medom a estragónom.

Či už sa k nám vyberiete na raňajky, rýchly obed alebo pomalú večeru, veríme, že v našej čerstvej jarnej ponuke nájdete niečo, čo rozžiari aj váš deň a naladí vás na sviežu jarnú nôtu.

Počas veľkonočných sviatkov je naše Bistro otvorené.
Tešíme sa na vás!

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová