Tri miesta v Prahe, Londýne a Amsterdame, ktoré nás nadchli svojim prístupom

Vinoteca v Londýne

Naša láska k dobrému jedlu, káve a skvelému vínu sa nezaprie ani počas cestovania. Ak budete niekedy v Prahe, Londýne, či Amsterdame, určite si nenechajte ujsť tieto tri skvelé miesta.

V Londýne nájdete skvelé reštaurácie kombinované s vínnymi barmi

Pokiaľ sa ocitnete v Londýne a nebudete si vedieť rady kam na dobré jedlo, vyskúšajte Vinotecu. Neformálna reštaurácia je z veľkej časti inšpirovaná vinotékami v Španielsku a Taliansku, pričom servíruje jednoduché a nápadité jedlá doplnené skvelými vínami.

Vinotecu nájdete v Londýne na piatich rôznych miestach. Pôvodná reštaurácia sa otvorila vo štvrti Farringdon, neskôr nasledovali ďalšie v Marylebone, Soho, Chiswick a King’s Cross. Každá z nich má však svojho vlastného šéfkuchára a aj vlastné unikátne menu, ktoré sa mení každý deň. Vždy reflektuje sezónu a inšpiráciu si berie z britskej a európskej kuchyne.

Vinoteca má okrem dynamického menu aj poriadne rozsiahlu vínnu kartu. Každý deň si môžete vybrať z 25 rôznych vín, ktoré vám radi nalejú po deci alebo z ďalších 285 vín po fľaške.
Vinoteca

Mäsiarske bistro, remeselné pivo a najlepšie koblihy plnené vanilkovým krémom

Asi nikoho neprekvapí, že bistro s názvom Maso a kobliha v centre Prahy varí predovšetkým z mäsa. Nie však z hociakého, používajú výhradne mäso z ich vlastného mäsiarstva The Real Meat Society, ktoré spracúva len to najlepšie mäso zo zvierat chovaných voľne na pastvinách.

V bistre sa razí filozofia jedenia mäsa „od čumáčku po ocásek“, čo dokazuje aj ich denná ponuka, ktorá vie byť miestami veľmi dobrodružná. Nájdete na nej napríklad aj vepřové kůžičky s pálivým avokádom, skotské vejce alebo staffordshirský faggot. A aj keď je bistro zamerané na mäso, Paul Day, šéfkuchár, nezabúda ani na skvelo pripravenú zeleninu, úžasné sendviče, domáci kváskový chlieb, čapované pivo od českým minipivovarov, cider a na perfektné koblihy s pravým vanilkovým krémom.

Uprostred Masa a koblihy nájdete aj veľký chladený pult plný mäsa, ktoré zrelo za sucha po dobu šesť týždňov. Obľúbené sú aj ich domáce paštéty, mäsové vývary, terriny, klobásky, tri druhy slanín, burgery, sekaná alebo jahňacie kofty.Maso a kobliha

White Label Coffee v Amsterdame si praží vlastnú kávu priamo v kaviarni

Kaviareň nájdete v západnej časti Amsterdamu a už hneď pri príchode vás prekvapí svojimi vysokými stropmi a svetlým, trochu škandinávskym, minimalistickým interiérom.

White Label Coffee založili dvaja mladí chalani, Elmer Oomkens a Francesco Grassotti, ktorí sa s ostatnými radi delia o všetko, čo sa doteraz naučili. Preto majú v kaviarni svoju vlastnú pražičku, na ktorej za plnej prevádzky pražia kávu. Zameriavajú sa predovšetkým na kvalitné výberové zrnká, pretože v nich vidia budúcnosť a udržateľnosť kávového priemyslu. Nielen, že môžu svojim hosťom ponúknuť lepšiu kávu, aj farmári dostanú za svoj produkt lepšie zaplatené.

Skúsení baristi, častokrát aj sám Elmer alebo Francesco, vám radi pripravia kávu na základe espressa alebo alternatívnych metód. Nepoužívajú pritom žiadne zmesy, len tie najčerstvejšie jednodruhové arabiky, ktoré sa im podarilo kúpiť a citlivo upražiť. V sezóne tak môžete natrafiť aj na krásne ovocné kávy z Etiópie alebo Rwandy, prípadne sladšie kávy z Kolumbie, či Brazílie.White Label Coffee