Kategória

Takto to robíme my

V novom šate

Vianoce do Fachu prišli predčasne. Neurobil nám ich Mikuláš, Santa ani Ježiško, ale módny návrhár Marcel Holubec W.

10 spôsobov ako naložiť s broskyňami

Zrazu ich je toľko, že neviete čo s nimi. Sezóna však trvá prikrátko a na ďalšiu úrodu si budeme musieť počkať. Rok je dlhá doba, preto naložte s broskyňami poriadne kým sú. Užite si ich do sýtosti, keď zrelé padajú zo stromov a pod ich váhou sa prehýbajú pulty tržníc, ale uchovajte ich aj na neskôr, aby ste si ich sladkú chuť a letnú vôňu vedeli pripomenúť aj počas zimy.

Sme hrdí na toastový

Povedali sme si, že by to chcelo zmenu. Dlho sme skúšali, vymýšľali, nastavovali a zrodili sa dva nové chleby. Oba už tradične kváskové, hrdé a poctivé. Upečené z múky, ktorá sa melie v sokolskom mlyne. O jednom z nich by sme vám dnes chceli rozprávať.

Naučíme vás pripravovať fermentované limonády

Jedným z našich najčítanejších blogov je ten, kde vás učíme (lakto)fermentovať. Teda nakladať zeleninu do soľného roztoku a pripravovať kvasené skvosty z tých najobyčajnejších plodín. Na konci spomínaného článku sme spravili prísľub pootvoriť vám fermentačné dvierka a vziať vás ďalej. Dnes tento záväzok plníme a rozpovieme vám všetko o fermentovaných limonádach. Pripravte sa na cestu cez prapodivné tibi kryštály aj strašidelné klobúky kombuche. Strach však nie je na mieste. Fermentácie sa netreba báť, do fermentácie sa treba pustiť. Ste pripravení? Začíname!

Uskladnenie bylín, burín, vňatí a listov

Sú ich plné tržnice, záhrady aj lúky. Voňavé bylinky, zdravé jedlé buriny, vňate sezónnej zeleniny a listy rôznych veľkostí, tvarov a farieb robia leto zdravšie a o poriadny kus chutnejšie. Viete ako ich uskladniť alebo uchovať tak, aby vám v kuchyni vydržali čo najdlhšie? Tipy, triky a zásady správneho skladovania, podľa nášho šéfkuchára Mateja Tuhého, máte teraz na dohľad. Čítajte ďalej.

Naučíme vás infúzovať

Niektoré činnosti v kuchyni trvajú dlho a bývajú náročné. Iné sú naopak rýchle, zábavné a v tomto prípade vhodné aj pre tých, čo neradi varia. Stačí ak máte 18+ a chuť pustiť sa do procesu, ktorý pre vás zhrnula naša head baristka Zuzka Haršányová.

Naučíme vás (lakto) fermentovať

Do sveta fermentácie vás uvedieme opatrne. Predsa len, je to veda, ktorá vyžaduje isté skúsenosti aj kúsok sebavedomia. Našťastie, na svete existuje toľko druhov prospešných baktérií a fermentačných postupov, že si môžeme dovoliť vybrať spomedzi nich ten najjednoduchší a previesť vás ním krok po kroku. Vezmeme vás na miesto, kde sa fermentuje zelenina. Práve tu sa môžete začať učiť a možno sa časom do sveta zdraviuprospešných baktérií ponoríte aj hlbšie. Ste pripravení?

Stonkový zeler

Niektorí sa k nemu stavajú neutrálne, iní s hrôzou v očiach a ďalší ho milujú. My vo Fachu sme v tej poslednej skupine, a to nielen preto, lebo stonkový zeler dodáva jedlám skvelú chuť a dá sa používať na desiatky spôsobov, ale tiež preto, lebo je dobrý pre naše zdravie. Vlastne viac než len dobrý.

5 tipov na letný piknik v okolí Bratislavy

Prvá polovica leta je už síce za nami, ale stále máme pred sebou tú druhú. Ak ste na to doteraz nemali čas alebo vás od dobrodružstiev odhovárali vysoké teploty, teraz je ten pravý moment zahryznúť sa do všetkých aktivít, ktoré leto ponúka. Vezmite von bicykel, korčule, objavte neobjavené časti mesta počas večerného behu, urobte si príjemné ráno s ľadovou kávou a poctivým koláčom na terase (vašej či našej, to necháme na vás) alebo zbaľte kôš, deku, rodinu, kamarátov a vyrazte na piknik.

Tajomný svet fermentovaných limonád

Akokoľvek novodobo môže slovo fermentácia znieť, v skutočnosti tento proces využívali už ľudia v praveku. Predlžovali ňou životnosť potravín a uchovávali si ich na horšie časy. Fermentáciu dobre poznali aj naši starí rodičia a tí prastarí možno ešte lepšie. Veď si len spomeňte ako kedysi doma vyrábali sudovú kapustu alebo kvasené uhorky. No a poznáme ju aj dnes. Práve fermentáciou vznikajú potraviny, ktoré sú v našich kuchyniach prítomné takmer neustále. Zrejúce syry, kvások, kefír alebo droždie sú všetko produkty fermentácie. Túto sezónu však do rodiny pridávame novinku. Fermentované limonády.

FACH SmallTalk: Veľká váha malých vecí

Malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Práve poctiví producenti, výrobcovia či pestovatelia prispievajú k tomu, aby bol svet farebnejší, jedlo kvalitnejšie, príroda zelenšia a človek šťastnejší. Vieme to a práve preto sme sa rozhodli rozprávať o nich viac.

FACH Bratislava_pekaren_cover

Múka, voda, kvások a šťastie, ktoré chrumká

Naši pekári vstávajú skoro ráno a veľkú kamennú pec v Mozartovom dome zväčša rozpaľujú kým je vonku ešte tma. Ich úsilie má však tú najvoňavejšiu formu. Pre nás je to vôňa nášho druhého domova, príchodov do práce a ruka v ruke s ňou sa nesie aj predstava chrumkavej kôrky a jemnej, nadýchanej striedky. Piecť vlastný chlieb je drina, no my si to bez neho nevieme predstaviť.

Náš chutný a zodpovedný rok 2018

Mohlo by sa zdať, že čas rýchlo letí a rok ubehne ako voda. To všetko je síce pravda, ale keď sa obzrieme za posledným rokom my, uvedomujeme si, že za necelých 365 dní sme toho stihli viac ako dosť. Rozrástli sme sa do hĺbky aj do šírky, priblížili sme sa potrebám a želaniam mnohým z vás, veľa sme toho zlepšili a dotiahli. A okrem toho? Navarili sme pre vás desiatky tisíc jedál v Bistre, napiekli nespočetné množstvo kváskových chlebov, odšťavili tisíce litrov coldpress štiav v Juice shope a pripravili stovky nezabudnuteľných večerov v Reštaurácií. Poobhliadnite sa za rokom 2018 spolu s nami.

FACH Bratislava_cesta do srdca FACHu_cover

Cesta do srdca FACHu

Skryli sme ju tak dobre, že mnohí z vás o nej nevedia dodnes. Nachádza sa priamo v srdci Mozartovho domu, pod preskleným stropom s výhľadom na nočnú oblohu a medzi živými stromami. Jej dominantou je veľká otvorená kuchyňa a jej majstrom náš šéfkuchár, Martin Novák.

FACH Bratislava_zodpovedne cover

Hrdo, poctivo a zodpovedne

Toto leto sme oslávili druhé narodeniny. Boli to dva roky neustáleho učenia sa, nekonečných zlepšovaní a tvrdej práce. Od úplného začiatku sme naše heslo pretavovali do každodennej práce vo všetkých prevádzkach. Hrdo a poctivo. Od prvého dňa do dnes. Po dvoch rokoch veríme, že k nim môžeme pridať i ďalšie nepísané slovo. Zodpovedne.

Recept: Ako si upiecť banana bread z FACH Bratislava

Pamätáte si ešte na lahodný banana bread z nášho Bistra? V našej ponuke sme ho nahradili inými sladkými dobrotami ale rozhodli sme sa, priniesť vám ho opäť. Tento krát vo forme receptu tak, aby ste ho sebe a svojim blízkym mohli pripraviť doma. Presne podľa FACH receptu od našich šikovných pekárov.

Bagety vo Fachu

Ako si pečieme náš vlastný chlieb?

Chrumkavé bagety, kváskové bochníky alebo aj sladké škoricové rolky – pec vo Fachu dostáva zabrať a každý deň vypeká čerstvé pečivo. Odkiaľ máme kvások a prečo si náš šéfkuchár zavolal na pomoc švédsku pekárku Linu? Pozrite si naše dvojminútové video.