Štvorica parádnych kuchárok, ktorými rád listuje náš šéfkuchár

Tipy na kuchárky: White Heat a Relae: A book of ideas

Kuchárske knihy majú obrovskú moc – dokážu inšpirovať, navnadiť, motivovať a poodkryť myslenie šéfkuchárov po celom svete. Tieto štyri by ste si podľa nášho šéfkuchára, Lukáša Heska, určite nemali nechať ujsť.

Gastronomická biblia pre všetkých

Množstvo mladých kuchárov, známych šéfkuchárov, ale aj foodie nadšencov po celom svete siaha po obrovskej, vyše tisícstranovej, kuchárskej biblii Larousse Gastronomique. Ak po nej siahnete tiež, nájdete v nej presne 3 800 receptov na jedlá zo všetkých kútov sveta a podrobné návody na snáď všetky techniky varenia – od tých najtradičnejších až po princípy molekulárnej kuchyne.

Kniha tiež obsahuje rozsiahle informácie o ingredienciách, vďaka ktorým sa naučíte jednotlivé suroviny správne rozpoznať, nakúpiť, skladovať a aj používať. Nechýbajú ani články o najvýznamnejších šéfkuchároch, napríklad Julii Child alebo Thomasovi Kellerovi, či o reštauráciach, ktoré posunuli zážitok z jedla vpred.

Aj keď Larousse Gastronomique asi len ťažko prečítate na jeden záťah, v kuchyni vám dobre poslúži po zvyšok života. Informácie sú v kapitolách zoradené podľa abecedy, takže rýchlo nájdete, čo práve potrebujete. Či už budete chcieť vedieť ako správne naporciovať hovädzie mäso na steaky alebo hľadáte recept na biryani.

Po boku vizionára s tromi hviezdičkami od Michelina

Ak vás niekedy zaujímalo, ako vyzerá nefalšovaný život v profesionálnej kuchyni, určite si nenechajte ujsť knihu White Heat, ktorú napísal britský šéfkuchár Marco Pierre White. Vo svojich 33 rokoch sa stal najmladším šéfkuchárom, ktorému sa kedy podarilo získať tri Michelinské hviezdičky.

White Heat je na svoju dobu neuveriteľne nadčasovou knihou – nielen kvôli 35 jedinečným receptom, ale hlavne vďaka jeho progresívnym myšlienkam a fantastickým reportážnym fotkám od Boba Carlosa Clarka. Ten s Marcom trávil veľa času v kuchyni, čím sa stal takpovediac neviditeľným a verne dokumentoval všetko, čo videl. Až máte pri čítaní knihy pocit, akoby ste
boli s kuchármi priamo v kuchyni a rozprávali sa pritom so samotným šéfkuchárom.

Naturálna kuchyňa pod taktovkou švédskeho šéfkuchára

Fäviken je prvou kuchárkou Magnusa Nilssona, 28 ročného švédskeho šéfkuchára, ktorý vedie jednu z najzaujímavejších reštaurácii na svete – na odľahlej farme na severe Švédska, asi 700 kilometrov od Štokholmu. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, keby sa Magnus nerozhodol variť iba z ingrediencií, ktoré sa nachádzajú výhradne v tesnej blízkosti reštaurácie. Výnimku v jeho kuchyni dostali len tri veci – cukor, soľ a jablčný ocot.

Či už ide o mäso alebo zeleninu, vo Fäviken kuchári spracuvávajú všetky suroviny ručne už od začiatku. To znamená, že si ich sami zbierajú, lovia alebo konzervujú tými najprimitívnejšími metódami. Magnus je pritom známy tým, že svoje jedlo rád upravuje maximálne jednoducho, napríklad opekaním nad otvoreným ohňom.

V Magnusovej kuchárke natrafíte na rovných sto receptov, ale tiež metódy a postupy ako spracuvávať jednotlivé suroviny a z čoho variť, pokiaľ sa náhodou ocitnete na severe Švédska a rozhodnete sa otvoriť si naturálnu reštauráciu. No určite sa nenechajte odradiť, množstvo Magnusových receptov slúži hlavne na dlhodobé uchovávanie potravín. V knihe teda nájdete recepty na rôzne jogurty, octy, kváskové chleby alebo spôsoby, ako nakladať rôzne druhy zeleniny. Všetko je navyše jednoducho vysvetlené, takže si ich doma môže pripraviť takmer ktokoľvek.

Kuchárka, ktorá vlastne ani nie je kuchárkou

Christian Puglisi si v roku 2010 otvoril reštauráciu na jednej z najnebezpečnejších ulíc v celej Kodani, pretože v inej štvrti si nájom jednoducho nemohol dovoliť. No aj napriek tomu chcel svojim hosťom servírovať do detailov vyladené jedlo, navyše s vystopovateľným pôvodom
a v tej najvyššej možnej kvalite. Narozdiel od iných fine-dining reštaurácii sa však Christian chcel vyhnúť škrobenej atmosfére a svoje jedlo chcel podávať v neformálnom prostredí. Netrvalo dlho a Relae sa stala okamžitým kodaňským hitom.

Ulica, na ktorej reštaurácia sídli je dnes centrom podobne zmýšľajúcich ľudí a jednou z najvychytenejších lokalít v meste. A Christian stihol napísať kuchárku, ktorá sa nepodobá žiadnej inej. Aj keď obsahuje recepty, nenájdete ich skôr, ako na úplnom konci knihy. Dovtedy žiaden zoznam ingrediencií, len zbierka esejí plných Christianových podnetných myšlienok, tipov a rád, odporúčaní, postupov a toho, čo sa ako šéfkuchár naučil.

Relae: A book of ideas je veľmi osobná kniha. Akokeby Christian chcel, aby ste si pomocou jeho vedomostí vytvorili vlastný štýl varenia. Skrátka kuchárka, ktorá sa naozaj nepodobá žiadnej inej.