Slovenskí pražiari kávy, s ktorými radi spolupracujeme

Illimité Coffee Roasters z Banskej Bystrice

Túžba robiť veci inak nám vo Fachu nie je cudzia, a tak sme sa rozhodli podporiť hlavne slovenských pražiarov výberovej kávy. Od koho máme aktuálne kávu na mlynčekoch?

Zo zvedavosti profesionálnym pražiarom

O mikropražiareň Illimité Coffee Roasters sa stará Lukáš Kubíny, ktorý je nielen majiteľom a hlavným pražiarom, ale tiež grafikom, fotografom, a ako rád dodáva, aj upratovačom. Ku káve ako surovine ho pred piatimi rokmi dohnala zvedavosť – jednoducho nevedel pochopiť, prečo káva z rôznych krajín a nadmorských výšok chutí vždy rovnako – horko a uniformne.

Ako vyštudovaný farmaceutický laborant mal ku chémii a skúmaniu vždy veľmi blízko, tak sa rozhodol zakúpiť svoju prvú várku zelenej kávy a skúsiť si ju upražiť po svojom. Pražičku v tom čase ešte nemal, no mal naštudované postupy a teóriu od Sweet Marias, portálu nielen pre domácich pražiarov. Manželke vzal plech a elektrickú rúru a jednoducho začal experimentovať. Výsledok ho prekvapil – káva mala krásne ovocné chute, príjemnú aciditu a veľmi dlhú dochuť, v ktorej nebolo cítiť žiadnu horkosť a spálené tóny.

Časy experimentovania v rúre sú už síce dávno preč, no vďaka nim našiel Lukáš svoju vášeň. Dnes praží na profesionálnej pražičke výhradne výberovú kávu v malých várkach. U nás si budete môcť Illimité vychutnať napríklad aj vo forme filtrovanej kávy.

Snaha o udržateľnosť z dielne Goriffee

Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri sú traja nadšenci, ktorí sa rozhodli dovážať a pražiť výberovú kávu priamo od afrických farmárov z Rwandy, Burundi, Tanzánie a Kene pod svojou vlastnou značkou Goriffee. Kladú pritom dôraz nielen na starostlivosť o svojich zákazníkov, ale tiež o farmárov, s ktorými spolupracujú.

Udržateľný kávový priemysel je snom mnohých pražiarov výberovej kávy, preto chalani založili Goriffee Lab, v rámci ktorého pomáhajú farmárom v rozvoji a edukácii. Najnovšie tak priniesli do Rwandy cascaru, z ktorej môžu mať farmári extra príjem, vďaka čomu sa môžu ešte viac orientovať na kvalitu svojej kávy.

Pokiaľ si v našej kaviarni Bread & Coffee objednáte espresso, budete mať možnosť ochutnať kávu práve od Goriffee. Ich Muyongwe navyše získala najvyššie ocenenie v Rwande – prvé miesto na prestížnej súťaži Cup of Excellence.


Illimité fotil © Lukáš Kubíny.