Sezóna na tanieri

Topinambur

Navonok sa topinambur môže zdať ako poriadne nepríťažlivá zelenina, no ak mu dáte šancu, mohol by vás príjemne prekvapiť svojou autentickou chuťou. V naturálnej kuchyni Fachu má svoje miesto rozhodne zaručené.

Najlepší je v sezóne

Topinambur je jedna z mála plodín, ktoré sú najlepšie práve teraz – v zime. Svoju sezónu zahajuje už na začiatku novembra a pokračuje až do konca marca, kedy sú jeho hľuzy plné výraznej sladkej, niekedy až orieškovej chuti. Aj keď vyzerá ako zvláštny kríženec zemiaku zo zázvorom, pochádza z rodiny slnečníc a v reštauráciach po celom svete ho šéfkuchári pridávajú na svoje menu hlavne pod názvom jeruzalemský artičok (jerusalem artichoke).

Prečo artičok?

Topinambury priviezli ako prví do Európy francúzski moreplavci z amerického Massachusetts. Keďže artičok bolo to jediné, k čomu hľuzu podľa vzhľadu vedeli prirovnať – pomenovali ho po ňom. Jeruzalem si potom odvodili a zmodifikovali z talianskeho slova girasole, ktoré v preklade znamená slnečnica, a s ktorou je topinambur veľmi blízka rodina.

Tak či tak, topinambury patria v súčasnej gastronómii medzi “zabudnutú zeleninu”. Medzi takú patrí napríklad aj vodnica, paštrnák, čierna reďkovka či čerstvý chren, ktoré sa kedysi hojne využívali v kuchyniach našich prastarých mám, ale momentálne s nimi varí už len málokto.

Urobíte z neho pyré aj zmrzlinu

Topinambur je pritom skvelá ingrediencia – dá a s nim naozaj tvorivo vyhrať a použiť ho takmer na čokoľvek. Šéfkuchár Fachu, Lukáš Hesko, s ním veľmi rád experimentuje a pripravuje rôzne odvážne dezerty – napríklad topinamburovú zmrzlinu. Ak by ste však chceli skúsiť niečo menej odvážne, skúste ho jednoducho nastrúhať do šalátu. Vďaka jeho chrumkavosti tak šalátu pridáte ďalší rozmer. Tiež sa dá variť, blanšírovať, sprudka opekať na ohni alebo rozmixovať na nápadité pyré.

Takže ak niekedy na trhu alebo v obchode uvidíte topinambury, určite sa nenechajte odradiť ich vzhľadom a vyskúšajte ich.