Semla, Fika a Fašiangy

Fašiangy poznáte. Viete ale aj to, kedy môžete zažiť Fiku a ako vyzerá Semla? Ak neviete, ocitli ste sa na tom najsprávnejšom mieste.

Semla: tradičný škandinávsky dezert, ktorý sa zvyčajne skladá z pšeničného cesta, mandľovej pasty a šľahačky

Fika: svetový fenomén a švédsky zvyk, pri ktorom sa ľudia stretnú na káve a koláči najmä počas pracovnej doby

Fašiangy: obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, po ktorom má podľa zvykov nasledovať 40-dňový pôst

 

Ako to bolo?

Mohli by sme povedať, že semla je iba iná verzia fašiangovej šišky. Kým v našom regióne sa počas tohto obdobia pripravovalo kysnuté cesto pečené v oleji, v Škandinávii patrili povianočné dni semle. Vlastne iba jeden deň. Semla bola poslednou bodkou za obdobím hojnosti a jedla sa iba počas dňa nazývaného fettisdag. Išlo o utorok. Deň pred popolcovou stredou, ktorou začína pôst.

Kedysi bola semla jednoduchá. Išlo o sladké cesto v tvare žemle, ktoré si Švédi namáčali do horúceho mlieka. Časom sa mlieko zmenilo na šľahačku, jeden deň sa natiahol na niekoľkotýždňové obdobie a zo semly sa stala škandinávska ikona.

Ako to je?

Semlor, teda množné číslo pre semlu, sa v posledných rokoch začína v oknách pekární objavovať už krátko po Vianociach a ľudia sa na ne tešia minimálne tak ako na sviatky. Pekári nezaháľajú a pečú semly od výmyslu sveta. Predbiehajú sa v tom, kto bude mať chutnejšiu, mäkkšiu, zaujímavejšiu, s lepším krémom alebo jemnejším cestom. Ľudia zase hľadajú najlepšiu v meste a noviny pridávajú špeciálnu rubriku, kde hodnotia aktuálne výtvory škandinávskych pekární.

Každoročná histéria okolo tohto pečiva je však súčasťou niečoho väčšieho – švédskeho fenoménu zvaného fika. Toto slovo nemá preklad, no myslí sa ním krátka prestávka od práce pri šálke kávy a niečom sladkom. Fika je takmer posvätná. Ide o tradíciu, rituál a ak vás na jednu pozvú, nepatrí sa odmietnuť.

Ako by to mohlo byť?

Kým v Škandinávii je fika všeobecne odobrenou prestávkou počas pracovnej doby, u  nás tento milý zvyk nemáme. Čo však máme, je semla. V našej pekárni ju vyrábame z kváskového croissantového cesta, plníme žĺtkovým krémom a malinovým rozvarom, pridávame porciu domácej šľahačky a mandľový chips s malinovým prachom.

Okrem semly máme aj kávu a ak to k nám z práce nemáte ďaleko, zavolajte kolegov na jednu dvadsaťminútovú fiku. Že by sa to vedeniu vo firme nemuselo páčiť? Spomeňte im výskum profesorky M. T. Tollborn zo švédskej Lund University, ktorá zistila, že pravidelná fika znižuje pracovný stres, podporuje kreatívu, produktivitu a prispieva k celkovej spokojnosti zamestnancov.

Tak čo? Doprajete si u nás jednu fiku, semlu a flat white? Ak vravíte áno, čakáme vás vo FACH Bistre. Kávy máme dosť a semlu u nás nájdete tak ako tradícia káže, teda každý deň až do Popolcovej stredy.


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava