Ryby z lásky. Na Vianoce aj po celý rok.

Pstruh, kapor, sumec, šťuka, amur aj jeseter. Všetko ryby žijúce v našich vodách. Kvalitné, lokálne a zdravé. Presne také pre vás máme vo Fachu.

Odkiaľ pochádzajú a ako vieme, že sú naozaj dobré? A prečo sú vôbec také zdravé? Čítajte a dozviete sa.

Štastné ryby

Pred nejakým časom náš šéfkuchár Martin povedal, že ryby, ktoré pripravuje musia byť naozaj šťastné. Vraj je to vidieť na ich mäse. On sám o tom určite vie najlepšie. Vidí ich totiž úplne od začiatku, pretože po ryby si chodí sám. Nie je to tak ďaleko, je to relax a hlavne takto vieme, že sú také čerstvé, ako sa len dá.

Rodinná firma zo Záhoria

Pstruhy, ktoré pre vás v súčasnosti servírujeme v našom Bistre a teraz už aj v Reštaurácií nám dodáva malá rodinná firma zo Záhoria. Žijú a ryby chovajú na úpätí lesa neďaleko Stupavy. Majú obrovské jazero a niekoľko nádrží a ako sami tvrdia, rybám treba rozumieť, dobre sa o ne starať a táto starostlivosť sa nám potom vráti v podobe kvalitného mäsa s fantastickou vôňou a štruktúrou.

Kľúč ku kvalite

Voda v ktorej ryby žijú tečie z potoka, ktorý vyviera asi 7 kilometrov od jazera v pohorí Karpát a majitelia sa starajú o to, aby bola dobre okysličená a mala presne také PH, aké rybám najviac vyhovuje. Voda musí byť navyše čistá a o to sa na rybej farme stará sama príroda. V nádržiach sú vysadené rastliny kosatcov, ktoré ju pomáhajú filtrovať a udržiavajú ju priezračnú. Dôležitá je tiež správne kŕmenie, dostatok miesta a najmä láska k remeslu. Tak ako my milujeme variť, naši dodávatelia zbožňujú ryby. Keď počas našej návštevy prišla reč na dovolenku, sám majiteľ nám povedal, že jeho najdokonalejšia forma relaxu je na lodi v Nórsku s udicou v ruke.

Zimné zdravie

Napriek tomu, že sú pod vodou a rozprávať nevedia, tieto ryby spievajú. A keď nastane ich čas, vezmeme ich k nám kde sa stanú lahôdkou pre vás. Ak jete ryby, robíte dobre. Ich mäso totiž obsahuje okrem bielkovín aj železo, horčík a zinok a sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínov D a B2. Táto kombinácia pomáha udržiavať zdravé srdce a mozog a dokonca tiež pomáha pri správnom fungovaní tráviaceho systému. Možno práve to je dôvod prečo ich jeme najviac v zime a v okolí Vianoc keď je zeleniny málo a koláčov až príliš veľa.

Ochutnajte sami

Práve cez zimu si môžete tieto ryby vychutnať aj u nás. V Bistre každý deň servírujeme čerstvého a lahodného údeného pstruha s jačmennými krúpami, feniklom a jablkom alebo si zarezervujte miesto v reštaurácií, kde si v rámci 8 chodového degustačného menu pochutíte na verzii s bio vajíčkom, dulou a vodnou žeruchou.

Keďže Vianoce klopú na dvere, uzatvárame aj my náš blog tématicky a prajeme vám, chutné a zdravé ryby na štedrovečernom stole a pokojné prežitie sviatkov.

Tím FACH

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová