Rakytník | sila skrytá v oranžových bobuliach

Jeho názov je rovnako komplikovaný ako jeho zber. V latinčine sa volá Hippophae rhamnoides, v angličtine Sea buckthorn a u nás? Rakytník rešetliakový.

Vďaka unikátnej kombinácii 10 vitamínov, antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a ďalších bioaktívnych látok, si rakytník zaslúžil pomenovanie superpotravina. Akú moc majú jeho drobné sýtooranžové plody, kde sa pestujú a ako ich silu využívame my? Všetko sa dozviete, keď sa posuniete ešte o kúsok nižšie.

Rastlina budúcnosti a citrón severu

Tak sa o ňom často píše aj hovorí. Prirovnávať ho k obľúbenému žltému plodu však nie je úplne na mieste. Rakytník má totiž až 10-násobne viac vitamínu C ako citrón a už konzumácia 6-10 bobuliek rakytníku pokryje odporúčanú dennú dávku céčka pre dospelého človeka.

I keď u nás sa jeho priaznivé zdravotné účinky začali vyzdvihovať iba prednedávnom, v tradičnej tibetskej medicíne ho používajú stáročia a to na zastavenie krvácania, pri poškodení pľúc, problémoch so srdcom aj pri intoxikáciách.

To, že rakytník je malým zázrakom prírody s obrovským významom pre naše zdravie, potvrdzuje aj fakt, že okrem vitamínu C, ľudské telo vyzbrojí tiež vitamínmi A, B1, B2, B6, B9, D, E, F, K, P a nenasýtenými mastnými kyselinami omega 3,6,7 a 9.

V bežnej medicíne sa jeho výťažky využívajú ako dermatologikum, antisklerotikum, kancerostatikum, vitamíniferum, sedatívum aj antidepresívum. Jeho výhodou je, že nemá žiadne zistené nežiaduce účinky na ľudský organizmus ani kontraindikácie s inými liečivami.

Rakytník je tiež skvelým pomocníkom pri prechladnutiach a infekčných chorobách, priaznivo pôsobí po chirurgických zákrokoch, bolestiach hlavy, v období zvýšeného stresu a pracovnej alebo športovej záťaže. Navyše podporuje trávenie, tlmí bolesti žalúdka, pomáha pri zníženej kyslosti žalúdočných štiav, zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Túto zázračnú plodinu síce nenájdete medzi ovocím bežne dostupným v potravinách, no na Slovensku máme niekoho, kto rakytník šetrne pestuje a vozí ho aj k nám do centra hlavného mesta.

12,5 hektára pichľavého bohatstva

Rakytník rešetliakový je ker, pôvodne pochádzajúci z Himalájí, no výborne sa mu darí aj v našich zemepisných šírkach. Práve preto ho od roku 2010 pestujú aj v Tvrdošovciach. Na obrovskom pozemku s rozlohou takmer 13 hektárov sa medzi radmi rakytníkov bežne pohybujú srnky aj zajace. Kyslé bobuľky im našťastie nechutia a tak úrodu nechávajú dozrieť na tenkých vetvičkách s dlhými ostrými tŕňmi.

Plody rakytníka rastú na kratučkých stopkách, sú mäkké a pri dotyku ľahko pukajú, napriek tomu sa zber v Tvrdošovciach uskutočňuje ručne. Plody sú vitamínovo najbohatšie koncom leta, od začiatku augusta do konca septembra. Práve vtedy prichádzajú do sadu ženy vyzbrojené veľkými nožnicami, pomocou ktorých odstrihávajú vrchné vetvičky obsypané oranžovými plodmi a drobnými sivozelenými lístkami.

Plne naloženú vlečku potom traktor prevezie do neďalekého skladu, kde sú vetvy uložené do poriadne studeného mraziaceho boxu. Až vo chvíli, keď sú rakytníkové bobuľky hlboko zamrazené, dajú sa relatívne ľahko odstrániť od vetvičiek pomocou veľkého sita a gumenného obušku.

Plody, ktoré boli pestované v organickom režime, šetrne zberané a spracovávané, potom putujú aj k nám do Fachu. Vďaka rýchlemu a hlbokému zmrazeniu, nestrácajú svoje vitamínové bohatstvo a my ich môžeme ďalej používať nielen v období ich zberu, ale počas celého roka.

Rozbehnite sa na oranžovú

Hádam najlegendárnejším produktom FACH Juice shopu, ktorý sa vyrába od úplneho začiatku, je rakytníkový shot. Ide o čistý, zastudena listovaný a tepelne neupravený rakytník vo forme šťavy. Balíme ho do malých fľaštičiek, ktorých obsah prehltnete na 2 dúšky. Mnohí z vás po ňom siahajú, keď cítia prichádzajúce nachladnutie alebo potrebu posilniť si imunitu v sychravom a chladnom počasí. Rakytník pridávame aj do ďalších našich coldpress štiav a ochutnáte ho v kombinácií s jablkami a ananásom v šťave A6 alebo s mrkvou, jablkami a šípkami v C9.

V poslednom letnom menu FACH Bistra ste celé bobuľky rakytníku mohli spoznať na raňajkovej kaši. Počas celého roka pre vás pripravujeme tiež domáci rakytníkový sirup, z ktorého potom miešame príjemne acidnú limonádu. Obľúbeným nápojom k víkendovému brunchu je Mimosa, teda prosecco, ktoré namiesto čerstvej pomarančovej šťavy, miešame s tou rakytníkovou. No a v zimnom nápojovom menu, ktoré práve prichádza, sme vymysleli ešte čosi! Drink s ginom, bylinným likérom, medom a coldpress rakytníkovou šťavou. Čo tak zastaviť sa na jeden a pripiť si s obligátnym “Na zdravie!”? Tieto dve slová totiž k rakytníku sedia viac ako čokoľvek iné.


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava