Prečo sú pletené ošatky dôležité?

Bochník v ošatke

Vo výbave každého profesionálneho pekára by nemala chýbať tradičná, najlepšie ručne vypletaná ošatka. Na čo slúži a prečo napomáha pekárom po celom svete?

Čo to vlastne je?

Ošatka je, zjednodušene povedané, obyčajná pletená nádoba, ktorá pomáha cestu nakysnúť do požadovaného tvaru. Síce žiadna veda, ale rozhodne veľká pomoc, ak chce mať pekár pekne nakysnuté bochníky približne rovnakého tvaru. Ošatky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach (podľa toho, ako veľký chlieb v nich chcete piecť), tvaroch (od guľatých, cez hranaté až po oválne) a materiálov. Pekári vždy uprednostňujú vypletané ošatky z prírodných materiálov ako sú slama, bambus, prútie alebo dokonca morská tráva či pedig.

Vo vnútri ošatky môže kváskové cesto vďaka prírodným materiálom dýchať, a tým pádom aj lepšie kysnúť, čo mu dodáva lepšiu štruktúru a vo výsledku aj lepšiu chuť. Skosený tvar ošatky (niekto mu hovorí aj kónický) zaručuje, že cesto pri kysnutí pekne vybehne. Z pece potom vyjde doslova krásny chlieb – vysoký, s chrumkavou kôrkou a mäkkou voňavou striedkou.Bochník v ošatke

Dá sa s ošatkou piecť aj doma? 

Samozrejme! Treba však mať na pamäti, že v ošatke samotný chlieb neupečiete – iba vám pomôže udržať jeho tvar pri kysnutí. Ak nemáte potuchy, kde by ste takú ošatku zohnali – skúste si v okolí vyhľadať košíkara, opýtajte sa na trhu, v pekárni, prípadne v domácich potrebách alebo sa poobzerajte na internete.

Pozor na veľkosť ošatky!

Veľkosť ošatky sa vždy uvádza v kilogramoch – ak zvyčajne robievate chlieb z pol kila múky, potrebuje ošatku na 1kg bochník, keďže počas kysnutia cesto ešte zdvojnásobí svoj objem. Ošatky sa väčšinou vyrábajú z neošetrovaných materiálov, a preto by ste ich nemali celé namočiť – zničili by sa. A máme pre vás ešte jeden tip – kým do ošatky vložíte cesto, pokropte ju len malou trochou vody a poriadne ju vysypte celozrnnou múkou. Nakysnuté cesto sa vám ľahko oddelí od stien ošatky, ktorú potom stačí len oprášiť kefou od zvyšnej múky a odložiť na dobre vetrané miesto.Vyklápanie bochníkaLinu a Lukáša fotili © Nora a Jakub.