5 dobrých rád pre trávenie

Náš tráviaci systém často trápime. Telu dávame príliš veľa toho, čo nepotrebuje a málo toho, čo by sa mu na správne fungovanie naozaj zišlo. Nesprávne trávenie môže zapríčiniť drobný diskomfort, ale aj komplexnejšie problémy, preto ho netreba brať na ľahkú váhu. Čo teda robiť alebo nerobiť, aby sa potrava cez náš tráviaci trakt posúvala hladko a bez problémov? Spolu s manažérom FACH Juice shopu, Jurajom Roháčom, vám prinášame zopár dobrých rád.

Jedzte kvalitne

Spojenie toho čo jeme a toho ako sa jedlo správa v našom žalúdku, hrubom a tenkom čreve je zrejmé. I keď to všetci vieme, málokto nad touto rovnováhou uvažuje vo chvíli, keď si do úst vkladá sústo plné tukov, rafinovaných cukrov, umelých farbív a prídavných látok. Práve tie však často spôsobujú tráviace ťažkosti.

Ak chceme trávenie odľahčiť a pomôcť tak celému telu, mali by sme dbať na čo najväčší prísun celistvých potravín – čerstvej zeleniny, ovocia, strukovín a obilnín, ktoré sú pre naše telo prirodzené a plné vlákniny. Vláknina, najmä tá nerozpustná, sa totiž správa ako hubka, ktorá pri prechode tráviacim traktom čistí všetky jeho záhyby a pomáha tak plynulému prechodu potravy cez náš organizmus. Črevný mikrobióm zase potešíme prísunom probiotík, ktoré sa prirodzene nachádzajú v zelenine, ovocí, v zrnách a fermentovaných výrobkoch.

 

Pite dostatok vody

Potravu ktorú zjeme, musí žalúdok rozložiť takmer na tekutú formu, aby mohla ďalej cestovať cez útle črevá. Dostatok vody mu s touto často náročnou prácou pomôže. Dospelý človek by mal za deň vypiť 1,5 až 2 litre čistej vody a toto množstvo zvýšiť v prípade, že cvičí, podáva intenzívnejší športový výkon alebo v období s teplejším počasím.

S prísunom tekutín vám môžu pomôcť aj potraviny, ktoré prirodzene obsahujú veľa vody. Ak máte radi uhorky, stonkový zeler, cuketu, paradajky, melón, jahody alebo broskyne, dajte im zelenú a jedzte ich s radosťou. Okrem doplnenia vitamínov a minerálov, vám totiž pomôžu aj s hydratáciou.

FACH_pat_dobrych_rad_pre_travenie

Hlavne pomaly

Väčšina z nás je príliš veľa, príliš rýchlo, prežúvame pramálo a popri jedení myslíme na všetko možné, len nie na to, čo práve robíme. V angličtine existuje slovné spojenie mindful eating – teda uvedomelé jedenie, ktoré hovorí o tom, že jedlu by sme mali venovať plnú pozornosť. Treba jesť pomaly, bez vzruchov a najmä bez telefónu v ruke. Celú našu pozornosť by sme mali venovať výlučne iba vôni, chuti a textúre jedla.

Trávenie totiž začína v ústach. Ak venujeme jedlu pozornosť, mozog dáva žalúdku jasný signál a pripravuje ho na činnosť.Sústrediť sa však treba aj na samotné žutie. Na čím menšie kúsky jedlo pohryzieme, tým menej práce má žalúdok a enzýmy v ňom s jeho spracovaním. Pri žutí produkujú ústa sliny, ktoré taktiež štartujú proces trávenia a začínajú rozkladať cukry a tuky v jedle. Tento automatický pohyb sánky, ktorý si často ani neuvedomujeme, má ešte jeden blahodárny vplyv. Žutie znižuje stres a keď už sme pri ňom, aj ten môže byť zodpovedný za tráviace problémy.

 

Obmedzte nestráviteľný stres

Stresové hormóny priamo ovplyvňujú trávenie. Možno ste už niekde počuli, že ľudské telo sa pri strese stavia do jednej z dvoch fáz – útek alebo útok (flight or fight). Ktorýkoľvek postoj vaše telo v týchto chvíľach volí, vždy venuje plnú pozornosť iným činnostiam a na trávenie mu nezostáva čas ani energia. To platí nielen pri aktúnom, ale najmä pri dlhodobom chronickom strese, ktorý v posledných rokoch zažíva čoraz viac ľudí.

 

Hýbte sa

Pravidelný šport je jeden z najlepších spôsobov ako podporiť trávenie. Pohyb navyše produkuje hormóny šťastia a znižuje stres. Dajte si preto po jedle prechádzku, venujte sa pravidelne joge, bicyklovaniu, behaniu alebo začnite plávať či korčuľovať. Všetko sa počíta, pretože každý pohyb rozprúdi aj pohyb vašich čriev.

FACH 5 dobrých rád pre trávenie

Maqui a vláknina vo FACH Juice shope

S podporou trávenia vám nepomôžeme iba týmto článkom. Vo FACH Juice shope sme presne pre tento účel vyskladali novú coldpress šťavu A11. Tá okrem ovocia obsahuje aj tropické bobule maqui, ktoré podporujú tvorbu dobrých baktérií v tráviacom trakte a zmierňujú zápalové procesy, ktoré môžu v črevách prebiehať.

Ak sa po ňu vyberiete, nezabudnite si vypýtať aj poriadnu naberačku niektorého z našich, na vlákninu a probiotiká bohatých, šalátov a ten pohár vody, ktorý vám vždy nalejeme, vypite tiež.

Veríme, že ak ste sa dočítali až sem, máte chuť na zmenu a spolu s ňou aj na poriadny kopec ovocia a zeleniny, ktorý vás každý pracovný deň čaká vo FACH Juice shope.

 


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava